warchlaczek Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 (edytowane) Cześć. Jestem już po zrobieniu kilku warek (głównie różnego rodzaju mocno chmielone IPA), teraz przymierzam się do ugotowania czegoś mniej chmielowego, gdzie główną rolę będzie odgrywał słód. Chciałbym uzyskać smak skórki ze świeżego chleba, biszkoptu i może ciastek. Wydaje mi się, że najbardziej zbliżonym do tego co chcę uzyskać jest styl English IPA. Poniżej zamieszczam recepturę i proszę o sugestie odnośnie tego czy nie powinienem czegoś zamienić. Zasyp (docelowo 30L brzeczki): 6 kg - Pale Ale 1 kg - Pszeniczny jasny 1kg - Wiedeński 1kg - Biscuit 0.25 - Cookie z viking malt 0.25kg - płatki żytnie błyskawiczne (miałem użyć słodu zamiast nich, ale podobno bywa dość kłopotliwy przy filtracji dlatego zdecydowałem się na dodanie płatków po kleikowaniu) 0.25 kg - Słód czekoladowy jasny jęczmienny Zacieranie: - ~69°C - 60' -78°C - mash-out Warzenie: -30g Zeus(granulat) na 60' -20g East Kent Golding na 20' -20g Fuggle na 20' -20g East Kent Golding na 0' -20g Fuggle na 0' -łyżka mchu irlandzkiego Drożdże: 2x paczka S 04 Zastanawiam się, czy dorzucić jeszcze po 10g EKG i fuggle na cichą, tylko trochę boję się żeby aromat chmielu nie był zbyt intensywny. Sugestie mile widziane. Pozdrawiam, Warchlaczek Edytowane 22 Grudnia 2017 przez warchlaczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, warchlaczek napisał: teraz przymierzam się do ugotowania czegoś mniej chmielowego, gdzie główną rolę będzie odgrywał słód. Chciałbym uzyskać smak skórki ze świeżego chleba, biszkoptu i może ciastek. Wydaje mi się, że najbardziej zbliżonym do tego co chcę uzyskać jest styl English IPA. Źle Ci się wydaje. English IPA to jest styl oczywiście trochę bardziej słodowy i mniej agresywnie chmielony niż wersje amerykańskie, ale wciąż jest to IPA, a więc balans idzie wyraźnie w stronę chmielu. Receptura jest zbyt słodowa i za mało chmielowa, English IPA z tego nie wyjdzie. To czego ty oczekujesz to jest bardziej jakiś Strong Bitter (mocno naciągając), czy może bardziej szeroko rozumiane English Amber Ale. Ewentualnie Irish Red Ale. No albo po prostu słodowy, bezstylowy górniak. Edytowane 22 Grudnia 2017 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warchlaczek Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Nie trzymam się na sztywno tego stylu, po prostu zależy mi na uzyskaniu takiego aromatu o którym pisałem wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Nie łudź się, że jak producent czy sklep pisze ,ze słód jest kawowy czy ciasteczkowy to tak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Cześć, to może zrób jakąś wariacje nt. koźlaka jesiennego? Pochmiel sobie angielskimi chmielami wg uznania i może osiągniesz to co chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Na szybko kilka uwag. Nie wiem po co Ci słód pszeniczny. Brytyjskie ejle są znane ze słabej piany. Nie wiem po co Ci słód wiedeński. Amerykanie emulują brytyjskie słody pale ale mieszając 2 row - najprościej odpowiednik pilzneńskiego z monachijskim. Jeśli masz pale ale (a może nawet jest to pale ale z odmian Maris Otter czy Golden Promise czy Halcyon czy innej klasycznej brytyjskiej odmiany jęczmienia) nie wiem czy jest sens to robić. Kilo biscuita to imho zdecydowanie za dużo. Cookie nie znam, ale z opisów są z biscuitem zbliżone. Brak słodów crystal. Chmiel goryczkowy z USA - wybrałbym jednaj jakiś brytyjski skoro ma być Eipa Nie wiem jak u Ciebie z angielskim, ale na początek poczytałbym BYO i postarał się walnąć jakiegoś klasycznego klona, albo pójść po linii przepisów z tego portalu. https://byo.com/article/ipa-a-tale-of-two-beer-styles/ josephson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się