Mojrzesz Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Witam Używał ktoś z was słodu owsianego? Kupiłem 0.5 kg na próbe Jedyne co na razie znalazłem na ten temat to: - używać do stoutów, porterów i grzańców zimowych - nie więcej jak 20% składu tu są jeszcze konkretniejsze dane na których ja się jeszcze nie znam (wiem co tam pisze ale nie wiem z czym to sie je) generalnie rzecz biorąc nie wiem w jakiej temperaturze zacierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam Używał ktoś z was słodu owsianego? Kupiłem 0.5 kg na próbe Jedyne co na razie znalazłem na ten temat to: - używać do stoutów, porterów i grzańców zimowych - nie więcej jak 20% składu tu są jeszcze konkretniejsze dane na których ja się jeszcze nie znam (wiem co tam pisze ale nie wiem z czym to sie je) http://macgruffusbrewery.com/images/oat-malt.jpg generalnie rzecz biorąc nie wiem w jakiej temperaturze zacierać to nie słód podstawowy słód owsiany to kilka procent zasypu wykorzystywany do utrwalenia i powstania aksamitnej pianki np w stoutach wiec zacierasz według receptury i używasz zamiast płatków owsianych edit ok 10% akceptuję powyżej za bardzo "śliskie" piwo sie robi Edytowane 1 Kwietnia 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) Wykopałem stary wątek. Zamierzam zrobić piwo z udziałem nieco większej ilości słodu owsianego (1kg owsianego, 1kg żytniego, 2.5kg jęczmiennego). Zanim się do tego zabiorę chciałbym dowiedzieć się cokolwiek więcej o ogólnej charakterystyce tego słodu, tj. czy trzymać go razem z żytnim przez godzinę przerwy beta-glukanowej, czy wydłużyć przerwę białkową itp. Z tabelki w "Handbook of Brewing" Esslingera (str. 56 i 57) wynika, że, porównując do jęczmiennego, słód owsiany ma nieznacznie większą zawartość białka, podobną lepkość (viscosity), dużo niższą aktywność alfa-amylazy (ASBC 55 do 24), a poza tym nic nie rzuca mi się w oczy. Z tego wnioskuję, że właściwie można go zacierać tak jak słód jęczmienny, ale może ktoś ma odmienne obserwacje z własnej praktyki? I jeszcze ze str. 61: Oats are known for their high contents of protein, fat and ? - glucan [192] . Moreover, oats exhibit signifi cantly reduced hydrolytic activities in comparison to barley. Thus, malted oats from most contemporary varieties are only of little use for beer production. However, special oat types with a reduced ? - glucan content (e.g. Duffy) are perfectly suited for brewing.Worts from 100% oat malt are comparable with respect to their physico - chemical properties with barley malt worts. Due to the high husk content, a very fast lautering is possible. The worts differ mainly by increased contents of zinc (to 0.6 mg/l), ? - glucan and tryptophan [193, 194] . The beers differ, however, with respect to their sensory properties, exhibiting a distinct, oat - typical taste and good reduction properties. Beers with a high oat ratio exhibit a typical, stable turbidity [195] . It is impossible to produce a bright - fi ne oat beer offhand. However, the use of oat malt might improve the turbidity stability of top - fermented beers in accordance the purity laws. Jak sądzę, słód owsiany Steinbach jest robiony właśnie z odmiany "piwowarskiej". Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 ktoś napisał na forum ,że owies (surowy) jest likwidatorem piany,no i moje skromne doświadczenie to potwierdza,w stoucie owsianym (0,8kg)piany brak (kompletnie nie ma),w wicie (o,4 kg) też jakoś nie bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 filtracja będzie ciężka, bo owsiany jest bez łuski, a żytni to wiadomo... Zrobiłem kiedyś stouta z 30% zasypem owsianym i był bardzo dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Cześć. filtracja będzie ciężka, bo owsiany jest bez łuski ... ???????????????????????????????????????????????????????????????? toz owies to niemal sama łuska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Niesłodowany i owszem, ale na tym słodzie nie ma łuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Cześć. Zdziwiłem się bo mój domowy słód owsiany ma łuskę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Cześć. Zdziwiłem się bo mój domowy słód owsiany ma łuskę Domowy bo sam słodowałeś, czy domowy bo kupiłeś i masz w domu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Cześć. Sam słodowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 to i odpowiedź na pytanie dlaczego jedne są bez łuski a inne z łuską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Eksperyment ze słodem owsianym dziś rozlany do butelek. Eksperyment się udał, piwo nie ("operacja się udała, pacjent zmarł"). Piwo jest obrzydliwie gorzkie, taką dziwną, organiczną gorzkością (nie "goryczką"). Kto łowił ryby na rosówki, to pewnie kiedyś przez nieuwagę dostały mu się te "soczki" na język - to jest właśnie coś takiego. Nigdy więcej nie wsypię tego do piwa. Na razie postoi sobie trochę w butelkach, poobserwuję je, ale pewnie i tak skończy się na tym, że pójdzie do oddestylowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Jak mawia klasyk - gdy nie wiadomo o co chodzi to zapewne infekcja Robiłem piwa wysokoowsiane i nie dawały goryczki, tylko posmak jakby orzechowy http://www.piwo.org/forum/p55553-18-06-2010-23-24-11.html#p55553 stout owsiany http://www.piwo.org/forum/p57348-01-07-2010-12-00-06.html#p57348 http://www.piwo.org/forum/p60111-03-08-2010-12-06-26.html#p60111 Hermansejl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Nieco słabiej, ale tak samo smakowała brzeczka przed gotowaniem. Po fermentacji ten smak się jeszcze bardziej uwypuklił, pewnie przykrywała go trochę słodycz cukrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Owies zawiera ok 5% tłuszczu, podczas gdy jęczmień i pszenica ok 2%. Zbyt duży dodatek spowoduje, że piany nie będzie no i da poczucie "śliskości" jak to określił josefik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 poczucie śliskości to w tym zasypie da żyto Według informacji od kolegi Czes drożdże doskonale sobie radzą z tłuszczem w rozsądnych ilościach, zastępuje im aminokwasy (o ile nic nie pokręciłem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Odszczekuję wszystko co napisałem złego o słodzie owsianym. Ta przykra gorzkość gdzieś się ulotniła i zostało bardzo fajne jedwabiste wrażenie na języku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 odkopię stary temat. mam pytanie do osób mających doświadczenie ze słodem owsianym. czy jest jakaś różnica w użyciu słodu owsianego a płatków owsianych błyskawicznych? ekstraktywność? aktywność enzymatyczna? coś to zmienia w gotowym piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Słód ma wyższą ekstraktywność, jest aktywny enzymatycznie i wprowadza więcej garbników, które dają "łuskowaty" smak. Po jakimś czasie to znika, ale trzeba długo czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 W smaku słód owsiany dla mnie identyczny jak płatki, jednak porównania w piwie nigdy nie robiłem (np. 20% płatków i 20% słodu owsianego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Radosław Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Odgrzebuję! ale pod kątem śrutowania. Mam problem, bo ze śrutownika wylatuje mi cała łuska i trochę mąki. Nie ma tradycyjnego rozłamania jak w przypadku innych ziaren. Czy jak ktoś z Was śrutuje sam lub kupuje ześrutowany to jak wygląda to w tych przypadkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi