Konik Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Witam! mam pytanie czy ta receptura nadaje się na piwo w stylu witbier dodam że jest to moja pierwsza receptura więc proszę o korekte błędów lub sugestie co mógł bym zmienić oczekiwane 21l piwa o 12 blg słody; słód pilzneńrski 1,5 kg słód pszeniczny 1,5kg pszenica prażona 0,30kg słód CaraHell 0,1 płatki pszenne 0,6 kg płatki owsiane 0,3 kg płatki jęczmienne 0,2 kg zacieranie; 53°C zasyp 65°C 40 minut 71°C 30 minut 78°C filtracja i wysładzanie do 12 blg chmiele; citra 50g chmielenie 70 minut 10g poczotek 12g po 35 minutach 10g na ostatnie 15minut + kolendra i curacao dodatki kolendra 8 g curacao 30g drożdże FM 20 fermentacja 7 dni burzliwa i 14 dni cicha proszę o wypowiedź i sugestie dotyczące przepisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 3 minuty temu, Konik napisał: pszenica prażona 0,30kg a to ma być szwarc witbier? Samson_Miodek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konik Opublikowano 6 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Cytuj a to ma być szwarc witbier? nie ma być to zwykły Witbier Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Konik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 9 minut temu, Konik napisał: ma być to zwykły Witbier to po co ten dodatek, który spowoduje, że piwo będzie ciemne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konik Opublikowano 6 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Cytuj to po co ten dodatek, który spowoduje, że piwo będzie ciemne? ponieważ widziałem go w wielu recepturach innych piwowarów, i w opisie nas stroni jest napisane że Torrified Wheat - Dodawana dla zwiekszenia treściwości piwa oraz uzyskania trwałości piany i myślałem ze nie zmieni on barwy piwa Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Konik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 8 godzin temu, Konik napisał: Torrified Wheat Ja to rozumiem jako śrutowana pszenica, a nie prażona A prażona w takiej ilości zrobi Ci ciemne piwo. Wywal ją i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 8 godzin temu, Konik napisał: ponieważ widziałem go w wielu recepturach innych piwowarów, i w opisie nas stroni jest napisane że Torrified Wheat - Dodawana dla zwiekszenia treściwości piwa oraz uzyskania trwałości piany i myślałem ze nie zmieni on barwy piwa 1 minutę temu, Pindin napisał: Ja to rozumiem jako śrutowana pszenica, a nie prażona A prażona w takiej ilości zrobi Ci ciemne piwo. Wywal ją i będzie dobrze. Ano właśnie, teraz się sprawa wyjaśniła Ktoś gdzieś (nawet wiadomo już kto i gdzie) nazwał taką pszenicę "prażoną" i wprowadził zamęt w głowach innych A Witek jak najbardziej w zasypie powinien mieć dość dużo pszenicy niesłodowanej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Chmielenie przekombinowane, ferementacja za krótka, przerwa białkowa zbędna, carahell do wywalenia. Reszta może być, choć puryści przyczepili by się do zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LZALESKI Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Osobiście to bym zmniejszył ilość curacao do 20g i dodał zamiast tego skórki słodkiej pomarańczy 10-20g ale to jest kwestia tego jakie kto piwo lubi. Piszesz, że zamierzasz użyć 50g chmielu, ale w gotowaniu używasz 32 g, co się dzieje z pozostałymi 18g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konik Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) to jakie chmielenie byś proponował ,czas fermentacji i jakie przerwy zastosować ? Cytuj Chmielenie przekombinowane, ferementacja za krótka, przerwa białkowa zbędna, carahell do wywalenia. Reszta może być, choć puryści przyczepili by się do zasypu. Edytowane 7 Stycznia 2018 przez Konik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konik Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Cytuj Ano właśnie, teraz się sprawa wyjaśniła Ktoś gdzieś (nawet wiadomo już kto i gdzie) nazwał taką pszenicę "prażoną" i wprowadził zamęt w głowach innych A Witek jak najbardziej w zasypie powinien mieć dość dużo pszenicy niesłodowanej to wywalam pszenica prażona i CaraHell , proponujesz jeszcze jakieś zmiany w zasypie ? co sądzisz o chmieleniu oczywiscie planuje użyć 32g citry i fermentacji i o zacieraniu ? Edytowane 7 Stycznia 2018 przez Konik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 20 godzin temu, Konik napisał: o chmieleniu oczywiscie planuje użyć 32g citry Wg mnie jeśli "oczywiście" użyjesz Citry to oczywiście może wyjść z tego całkiem fajne piwo, ale również oczywiście ono nie będzie Witbierem Jeśli tego jeszcze nie czytałeś to wkleję opis, a jeśli czytałeś to będzie tylko tak dla przypomnienia https://www.wiki.piwo.org/Witbier INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Dnia 1/7/2018 o 23:32, Konik napisał: to jakie chmielenie byś proponował ,czas fermentacji i jakie przerwy zastosować ? Przerwy mogą być jakie są tylko pierwszą wywalić. Chyba, że jesteś bardzo uparty, ale ja nie widzę sensu. Fermentacja burzliwa 3-4 tygodnie bez cichej. Chmielenie tylko na 60min do zakładanego poziomu IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Jezeli jest to twoj pierwszy witbier , ale jak wnosze jedno z pierwszych piw , to wejdzie na jutube wpisz sobie Czesław Dziełak przesłuchaj półtora godzinnego nagrania z wykładu i wyciągnij wnioski(zasyp). Fermentacja burzliwa trwa tyle ile drożdże chcą, wiec daj im spokój i przez pierwsze 12-14 dni nie tykaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 33 minuty temu, Markos227 napisał: Jezeli jest to twoj pierwszy witbier , ale jak wnosze jedno z pierwszych piw , to wejdzie na jutube wpisz sobie Czesław Dziełak przesłuchaj półtora godzinnego nagrania z wykładu i wyciągnij wnioski(zasyp). A tak z ciekawości, w skrócie, to jaki zasyp Czesław poleca? Ja jestem zwolennikiem prostoty - 50% pilzneńskiego, 50% pszenicy niesłodowanej (ja używam razowej mąki pszenicznej). 36 minut temu, Markos227 napisał: Fermentacja burzliwa trwa tyle ile drożdże chcą, wiec daj im spokój i przez pierwsze 12-14 dni nie tykaj. A Guru Polskiego Piwowarstwa mówi, że burzliwa trwa 7 dni, ostatnio nawet to potwierdził (z zastrzeżeniem, że dotyczy słabszych piw) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 poleca prostotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Witam! mam pytanie czy ta receptura nadaje się na piwo w stylu witbier dodam że jest to moja pierwsza receptura więc proszę o korekte błędów lub sugestie co mógł bym zmienić oczekiwane 21l piwa o 12 blg słody; słód pilzneńrski 1,5 kg słód pszeniczny 1,5kg pszenica prażona 0,30kg słód CaraHell 0,1 płatki pszenne 0,6 kg płatki owsiane 0,3 kg płatki jęczmienne 0,2 kg zacieranie; 53°C zasyp 65°C 40 minut 71°C 30 minut 78°C filtracja i wysładzanie do 12 blg chmiele; citra 50g chmielenie 70 minut 10g poczotek 12g po 35 minutach 10g na ostatnie 15minut + kolendra i curacao dodatki kolendra 8 g curacao 30g drożdże FM 20 fermentacja 7 dni burzliwa i 14 dni cicha proszę o wypowiedź i sugestie dotyczące przepisu Zasyp jest przekombinowany... Tak jak ktoś wyżej napisał słód + nieslodowana pszenica i jest ok. Płatki owsiane możesz zostawić, jęczmienne nie wiem czemu miałyby służyć? Jeśli jest to Twój pierwszy witbier, to tym bardziej radzę Ci postawić na jak najprostsza recepturę, bo przy takich kombinacjach jakiego rezultatu byś nie osiągnął - i tak nie będziesz miał pojęcia z czego on wynika. Wysłane z mojego Moto Z2 Play przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konik Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Cytuj Ja jestem zwolennikiem prostoty - 50% pilzneńskiego, 50% pszenicy niesłodowanej (ja używam razowej mąki pszenicznej). Cytuj Zasyp jest przekombinowany... Tak jak ktoś wyżej napisał słód + nieslodowana pszenica i jest ok. Płatki owsiane możesz zostawić, jęczmienne nie wiem czemu miałyby służyć? Jeśli jest to Twój pierwszy witbier, to tym bardziej radzę Ci postawić na jak najprostsza recepturę, bo przy takich kombinacjach jakiego rezultatu byś nie osiągnął - i tak nie będziesz miał pojęcia z czego on wynika. czyli jak bym zrobił zasyp 1,5kg pilznenski 1,5 płatki pszenne i 0,5 kg płatki owsiane to było by dobrze ? a zacieranie od 65°C-40 min i 71°C -30 min i wysładzanie przy 74°C to takie bym mógł zastosować? Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Konik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konik Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Cytuj Chmielenie tylko na 60min do zakładanego poziomu IBU. A jak mam obliczyć IBU ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 8 godzin temu, Konik napisał: A jak mam obliczyć IBU ? Na przyklad tu : https://brewness.com/en Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Dnia 2018-01-06 o 01:00, Konik napisał: słód pilzneńrski 1,5 kg słód pszeniczny 1,5kg pszenica prażona 0,30kg słód CaraHell 0,1 płatki pszenne 0,6 kg płatki owsiane 0,3 kg płatki jęczmienne 0,2 kg lepiej by było: pilzneński 2 kg heidelberski/diastatyczny 0,5kg pszenica/płatki pszenne 2 kg płatki owsiane 0,5 kg Dnia 2018-01-09 o 23:17, Samson_Miodek napisał: chmiele; citra 50g chmielenie 70 minut 10g poczotek 12g po 35 minutach 10g na ostatnie 15minut + kolendra i curacao jak ma być w stylu to lepiej jakąś czeską, polską lub niemiecką starą odmianę. Najlepiej całość na 60min. Pamiętaj by kolendra była indyjska, a nie taka z kamisa czy prymata, warto rozgnieść młotkiem przez szmatkę lub zmielić w młynku. Dnia 2018-01-09 o 23:17, Samson_Miodek napisał: fermentacja 7 dni burzliwa i 14 dni cicha Fermentacja będzie tyle trwała ile drożdże będą chciały by trwała. Zakładanie że będzie to 7 dni to krótka droga do granatów. Może trwać 3 a może i 15. Wszystko zależy od kondycji drożdży i warunków fermentacji jakie im zapewnisz. Warto zrobić starter 1 - 1,5L. Fermentacje zaczynaj od dolnej granicy temperatury dla danego szczepu i powoli podnoś (o ile sama się nie będzie podnosić) temperaturę. Gdy fermentacja wyraźnie zacznie zwalniać warto podnieść do górnej granicy temp. i co jakiś czas pobujać fermentorem tak by mieć pewność że drożdże dojadły wszystko. Poczytaj też bardzo merytoryczne opracowanie na temat tego stylu od Dori - http://blog.homebrewing.pl/tag/witbier/ Edytowane 11 Stycznia 2018 przez Kujawianin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Dnia 11.01.2018 o 07:50, Kujawianin napisał: lepiej by było: pilzneński 2 kg heidelberski/diastatyczny 0,5kg pszenica/płatki pszenne 2 kg płatki owsiane 0,5 kg Robiłem już dwa Witki z ponad 60 procentowym udziałem surowców niesłodowanych bez diastatycznego i nie zauważyłem problemów ze skrobią. A blg zeszło mi dość głęboko mimo zacierania na półsłodko w porównaniu do moich innych piw, co sugerowałoby, że skrobii nie było lub było jej marginalnie mało. A nawiasem mówiąc... Czytając receptury mistrzów na wiki można dostrzec, że w niektórych piwowarzy specjalnie dodawali skrobię podczas chmielenia. Witki to lubią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Dnia 11.01.2018 o 07:50, Kujawianin napisał: warto rozgnieść młotkiem przez szmatkę lub zmielić w młynku. albo po prostu w moździerzu kuchennym Dnia 11.01.2018 o 07:50, Kujawianin napisał: Fermentacja będzie tyle trwała ile drożdże będą chciały by trwała. Zakładanie że będzie to 7 dni to krótka droga do granatów. Może trwać 3 a może i 15. Wszystko zależy od kondycji drożdży i warunków fermentacji jakie im zapewnisz. Warto zrobić starter 1 - 1,5L. Fermentacje zaczynaj od dolnej granicy temperatury dla danego szczepu i powoli podnoś (o ile sama się nie będzie podnosić) temperaturę. Gdy fermentacja wyraźnie zacznie zwalniać warto podnieść do górnej granicy temp. i co jakiś czas pobujać fermentorem tak by mieć pewność że drożdże dojadły wszystko Dokładnie. Z doświadczenia wiem, że nie istnieje coś takiego jak legendarny już schemat 7+7. Drożdże nigdy jeszcze nie pozwoliły mi zrobić piwa, które fermentowałbym w takim schemacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Sprawdź fm53 Tam możesz mieć i mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się