Groszek z Lublina Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Do tej pory wystarczało mi pojedyncze płukanie zaraz po zebraniu gęstwy. Jednakże chciałbym teraz wykonać proces płukania kilka razy aby uzyskać jak najczystsze drożdże. Który scenariusz postępowania z poniższych jest prawidłowy: 1. Wyjmuję słoik z gęstwą z lodówki. Zlewam płyn. Czekam do osiągnięcia temperatury pokojowej. Przenoszę zdrowe drożdże do nowego słoika i dodaję przegotowaną i schłodzoną do temp. pokojowej wodę. Mieszam a następnie odstawiam do lodówki. 2. Wyjmuję słoik z gęstwą z lodówki. Zlewam płyn. Przenoszę zdrowe drożdże do nowego słoika i dodaję przegotowaną i schłodzoną w lodówce wodę. Mieszam a następnie odstawiam do lodówki. 3. Wyjmuję słoik z gęstwą z lodówki. Zlewam płyn. Przenoszę zdrowe drożdże do nowego słoika i dodaję przegotowaną i schłodzoną do temp. pokojowej wodę. Mieszam a następnie odstawiam do lodówki. Ogólnie chodzi mi to czy różnica temperatur pomiędzy gęstwą drożdżową np. 5C a dodawaną wodą do płukania np. 20C jest dla nich szkodliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Wczoraj, jakąś godzinę przed zadaniem do piwa, zrobiłem tak jak opisałeś w 3 pkt. Dziś w rurce bulka aż miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 15 godzin temu, Rampowy napisał: Wczoraj, jakąś godzinę przed zadaniem do piwa, zrobiłem tak jak opisałeś w 3 pkt. Dziś w rurce bulka aż miło. Hej, nie chodzi mi o przygotowanie gęstwy do zadania do brzeczki. Miałem na myśli wielokrotne płukanie gęstwy w celu uzyskania jak najczystszych drożdżaków i jak takie działanie powinno się praktykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Ja bym zadał sobie najpierw pytanie po co w ogóle przemywać drożdże. dziedzicpruski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Ja robię w ten sposób że staram się zbierac gęstwę tylko z wierzchu. Dzięki temu zbieram dużo żywych drożdży bez konieczności przemywania. puki co ten sposób mnie nie zawiódł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 10 godzin temu, Lagler napisał: Ja robię w ten sposób że staram się zbierac gęstwę tylko z wierzchu. Dzięki temu zbieram dużo żywych drożdży bez konieczności przemywania. puki co ten sposób mnie nie zawiódł. A jak rozpoznajesz żywe komórki drożdży? Nie wiem co się ludziom utarło, że jasna gęstwa to żywe komórki - ciemne to martwe. Jest to błędne myślenie bo to nie jest zero jedynkowe - w jasnej gęstwie też są martwe komórki, tak jak w ciemnej żywe. Co jest żywe co martwe na oko nie da rady stwierdzić. Ciemny osad w gęstwie to tak zwane "osady pofermentacyjne" i nie są to tylko martwe komórki drożdżowe. Są tam też osady białkowe, resztki chmieli, taniny itp., których się właśnie pozbywamy też spomiędzy "jasnego kremu drożdżowego" przepłukując je. Wiadomo wszystko ma swoje plusy i minusy - płukanie zwiększa ryzyko zakażeń, natomiast przelanie całego ciasta drożdżowego może skutkować wytrąceniem się produktów autolizy z martwych komórek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 zbieranie gęstwy podpowiedzial mi dr i nie chce mi się podważa czy dobrze mi poradzil tym bardziej ze nic złego dla swojego piwa sie przez to nie stalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Chcę uzyskać gęstwę bez resztek chmielu i tak dalej. Rozumiem, że nie będzie to super czyste. Tak uzyskaną gęstwę chciałbym zalać 9% roztworem NaCl, ponieważ w takim roztworze dobrze czują się drożdże. W takim środowisku uważam mogłyby być dłużej przechowywane niż standardowe 2 tygodnie (chcę to sprawdzić). Moje pytanie zamyka się do: Czy jeśli wyjmę gęstwę z lodówki i przepłuczę ją od razu wodą o temperaturze pokojowej to czy takie działanie zaszkodzi drożdżom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Tak mogą doznać stresu. Schłodź wodę do temp drożdży albo ogrzej drożdże do temp. wody. Jeszcze tak dodam od siebie jeżeli chcecie płukać drożdże wielokrotnie polecam zastosować ClO2, macie wtedy pewność, że nie przybłąka się nic po drodze. Długi czas używałem go do przepłukiwania drożdży i dawało to radę. Obecnie przesiadłem się na SS i nie chce dokupywać piątego środka chemicznego do browaru, więc gęstwę staram się używać w miarę świeżą bez większego płukania. Groszek z Lublina 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 2 godziny temu, Undeath napisał: Tak mogą doznać stresu. Schłodź wodę do temp drożdży albo ogrzej drożdże do temp. wody. Jeszcze tak dodam od siebie jeżeli chcecie płukać drożdże wielokrotnie polecam zastosować ClO2, macie wtedy pewność, że nie przybłąka się nic po drodze. Długi czas używałem go do przepłukiwania drożdży i dawało to radę. Obecnie przesiadłem się na SS i nie chce dokupywać piątego środka chemicznego do browaru, więc gęstwę staram się używać w miarę świeżą bez większego płukania. Dziękuję za pomoc. Takiej informacji potrzebowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się