czubas Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Zlewam z nad osadu, tak by nie ruszać gęstwy, potem odbieram potrzebną część, resztę wylewam. Może reduktor osadów pomoże, za tydzień będę warzył podobną warkę i chcę uniknąć błędów poprzedniej. Edytowane 13 Stycznia 2018 przez czubas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Ile fermentujemy górne? Taką 12-stkę to koło 10 czasami 12 dni i dopiero zlewam. Coś mocniejszego typu jakaś 16-stka to z 2 tygodnie. Drożdżowe posmaki? Albo jakieś nietrafione w styl drożdże, albo temperatura gówniana, albo co moim zdaniem najbardziej prawdopodobne za dużo ich pozaciągałeś przy przelewaniach i nie robiłeś cold crasha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Nie tędy droga Czubas. Za krótka fermentacja burzliwa może powodować właśnie te drożdżowe posmaki i co byś nie zrobił zawsze je będziesz miał. Piwo masz wiecznie niedofermentowane - drożdże nie zdążą po sobie posprzątać - zredukować metabolitów i się sklarować tak by ich było mało w gotowym piwie. Wydłuż fermentacje burzliwą i nie przelewaj na cichą bo to mija się z celem. Długa droga jeszcze przed tobą kolego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubas Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) 12 minut temu, Undeath napisał: Nie tędy droga Czubas. Za krótka fermentacja burzliwa może powodować właśnie te drożdżowe posmaki i co byś nie zrobił zawsze je będziesz miał. Piwo masz wiecznie niedofermentowane - drożdże nie zdążą po sobie posprzątać - zredukować metabolitów i się sklarować tak by ich było mało w gotowym piwie. Wydłuż fermentacje burzliwą i nie przelewaj na cichą bo to mija się z celem. Długa droga jeszcze przed tobą kolego. Odfermentowanie na poziomie 2-3 Blg to źle? Pierwszy raz fermentacja stanęła mi na 5. Człowiek się uczy całe życie, staram się Edytowane 13 Stycznia 2018 przez czubas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubas Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 10 minut temu, Henx napisał: Ile fermentujemy górne? Taką 12-stkę to koło 10 czasami 12 dni i dopiero zlewam. Coś mocniejszego typu jakaś 16-stka to z 2 tygodnie. Drożdżowe posmaki? Albo jakieś nietrafione w styl drożdże, albo temperatura gówniana, albo co moim zdaniem najbardziej prawdopodobne za dużo ich pozaciągałeś przy przelewaniach i nie robiłeś cold crasha. Drożdze przeważnie S-04, fermentacja w zakresie 18-24, teraz ok 18, zlew raczej ostrożny, bez drożdzy, cold crasha nie robię, czas zacząć wychodzi na to, że za krótko fermentuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Blg to nie wszystko. Po przejedzeniu wszystkich cukrów, drożdże zaczynają zjadać produkty uboczne pierwszej fazy fermentacji, dlatego ważne jest, żeby piwu dać spokój. Dwa-trzy tygodnie niech postoi bez zlewania, to drożdże posprzątają wszystko po sobie i piwo wyjdzie dobre. przelewanie na cichą przy niskim ekstrakcie zupełnie sobie odpuść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubas Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 3 minuty temu, KHOT napisał: Blg to nie wszystko. Po przejedzeniu wszystkich cukrów, drożdże zaczynają zjadać produkty uboczne pierwszej fazy fermentacji, dlatego ważne jest, żeby piwu dać spokój. Dwa-trzy tygodnie niech postoi bez zlewania, to drożdże posprzątają wszystko po sobie i piwo wyjdzie dobre. przelewanie na cichą przy niskim ekstrakcie zupełnie sobie odpuść. To kiedy zlać na cichą? Chciałbym chmielić na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Jak nie zbierasz gestwy to chmiel bez zlewania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubas Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 5 minut temu, luki161 napisał: Jak nie zbierasz gestwy to chmiel bez zlewania Zbieram gęstwę, więc kiedy chmielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Jak skonczy fermentowac na dobre. Chyba wiesz co to sprawdzanie blg co kilka dni? Jak utknelo wysoko, to podniesc temp zmierz i jak nie spada to nic wiecej nie wskorasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubas Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 17 minut temu, luki161 napisał: Jak skonczy fermentowac na dobre. Chyba wiesz co to sprawdzanie blg co kilka dni? Jak utknelo wysoko, to podniesc temp zmierz i jak nie spada to nic wiecej nie wskorasz. Gdybyś przeczytał uważnie moje powyższe wpisy, wiedziałbyś, że w ciągu 18 dniowej fermentacji mierzyłem klka razy więc chyba ogarnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubas Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Tak czy inaczej, widać muszę nadrobić temat fermentacji, za bardzo się skupiłem na zacieraniu, bagatelizując pracę drożdzy, dziękuję za konstruktywną krytykę oraz wiedzę. KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porters Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Witam, podepnę się pod temat. W moim przypadku mam sytuację zupełnie odwrotną. Mam bardzo duże niedobory drożdży a odfermentowanie mam prawidłowe. Poniżej treść na forum jako temat "Rozcieńczenie piwa przed butelkowaniem." Koledzy już częściowo wypowiedzieli się w temacie. Zadawałem drożdże suche S23 lub W34/70 rehydratyzowane (PODOBNA SYTUACJA JAKĄ MA WELFLON). W necie jest kilka kalkulatorów oraz opisy książkowe różnie opisują w jaki sposób dawkować drożdże suche. Najlepszym sposobem jest warka 20L i paczka drożdży. Kalkulator http://www.mrmalty.com/calc/calc.html oblicza ilość drożdży z uwzględnieniem Blg. Ja dokonując obliczeń przyjąłem ilość pośrednią jaką wskazuje producent 100g/hl z przedziału 80-120g/hl z tym, że dla wszystkich warek nie uwzględniałem różnic Blg, czyli dla wszystkich warek przyjąłem Blg12. Sugerując się doborem ilości drożdży z uwzględnieniem Blg początkowym warek mam spore niedobory drożdży np: W6: . Pilzeński 90,91%, Monachijski I - 9,09% - gotowanie 60 min; S24/70; Blg 14,5/3,1 - pH: 3,97 -79,5% kalkulator wyliczył 5,24 zadałem 6,01 - w miarę ok. W8: . Pilzeński 89,72%, Monachijski I - 7,48%, Zakwaszający - 2,80% (tutaj z zakwasem przesadziłem) - gotowanie 71 min; S23; Blg 18/3,8 - pH: 3,36 -79,9%; kalkulator wyliczył 5,97 zadałem 2,37 W9: . Pilzeński 79,37%, Monachijski jasny - 15,87%, Zakwaszający - 1,59%, CARAMUNICH I - 3,17% gotowanie 80 min; S23; Blg 17/3,3 - pH: 3,93 -81,5% kalkulator wyliczył 5,36 zadałem 3,02 W10: . Pilzeński 83,33%, Monachijski jasny - 8,33%, Płynny ekstrakt słodowy (jasny) - 8,33%, gotowanie 70 min; S23; Blg 20,5/5,3 - pH: 3,81 -75,5% kalkulator wyliczył 8,10 zadałem 3,01 W14: . Monachijski jasny - 18,55%, Jęczmienny wędzony - 77,28%, Karmelowy Viking Malt - 3,09% gotowanie 70 min; S23; Blg 13/3,2 - pH: 3,72. -76,2% kalkulator wyliczył 4,75 zadałem 4,52 Nie pisałem jeszcze o warce 7, która jest klonem W6 ale mocniejsza poniżej (chcę poczuć różnice) skład: W7: . Pilzeński 90,91%, Monachijski I - 9,09% - gotowanie 60 min; S24/70; Blg 20,0/3,2 - pH: 3,85 kalkulator wyliczył 7,00 zadałem 1,95g - tutaj jest większy zasyp w kg a raczej w g :-) Wszystkie warki po 23 dniach odfermentowały prawidłowo do ok 80%. Zgodnie z kalkulatorem http://www.mrmalty.com/calc/calc.html mam mega niedobory drożdży np w W7, W8, W9, W10. Robiąc następne warki należy uwzględniać Blg piwa do obliczeń? Degustując po burzliwej warki bez uwzględnienie Blg nigdzie nie wyczuwam drożdży a piwo ma fajny smak (chyba, że nie wiem jak powinna smakować piwo), czy np. po zadaniu drożdży zamiast 1,95g to 7,00g drożdże zdołają przefermentować wszystkie cukry fermentowalne? nie wytworzy więcej estrów, badziewia, itp. co znacznie zmieni smak piwa - pogorszy? W jaki sposób dobieracie ilość drożdży suchych? Domyślam się, że teraz to już na oko ale dla mnie to jeszcze nie ten etap :-) Dodam jeszcze, że robię warki małe po ok 4-5Li bardzo napowietrzam brzeczkę przed zadaniem drożdży (15-20 minut energicznego odchylania fermentatora o kąt ok. 20 stopni uzyskuję tym pianą ok. + 20% słupa cieczy). Wczoraj robiłem kolejne dwie warki z tym, że jedną scukrzałem bardzo krótko 11 minut obawiając się, że wyjdzie słabsze blg początkowe. Miało być 16 wyszło 15,5, zobaczę jak odfermentuje przed cichą i końcowo. Może kolega za mało napowietrzył brzeczkę przed zadaniem drożdży? Edytowane 14 Stycznia 2018 przez Porters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porters Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Nie patrzcie na pH warek to był inny temat, miałem rozkalibrowany pH-metr. pH jest ok. ok 4,2-4,6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się