Jump to content

Brewkit Oberschlesische Brauerei SILESIAN LAGER


kOnOr

Recommended Posts

Witam.Mam pytanie odnosnie piwa takiego jak w temacie.

Czy temperatura 17 stopni jest odpowiednia do fermentacji?piwo od producenta GOZDAWA

i martwi mnie troche blg początkowe 10 nie za malo?:thumbdown:

 

Edited by kOnOr
Link to comment
Share on other sites

Witam.Mam pytanie odnosnie piwa takiego jak w temacie.
Czy temperatura 17 stopni jest odpowiednia do fermentacji?piwo od producenta GOZDAWA
i martwi mnie troche blg początkowe 10 nie za malo?

 

Jeżeli chodzi o drożdże lagerowe to za wysoko. To przedział drożdży ale. Jeśli to brewkit to najpewniej dostałeś drożdże do ale. Przy brewkitach dobrze jest wymienić drożdże na jakieś inne, by dokładnie znać ich szczep i wtedy będziesz wiedział czego się po nich spodziewać.

Wysłane z mojego K4000_PRO przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

45 minut temu, kOnOr napisał:

Witam.Mam pytanie odnosnie piwa takiego jak w temacie.

Czy temperatura 17 stopni jest odpowiednia do fermentacji?piwo od producenta GOZDAWA

i martwi mnie troche blg początkowe 10 nie za malo?:thumbdown:

 

 

17°C to za mało, musisz podnieść do przynajmniej 26°C 

10Blg to też mało wyszło, odfermentuje Ci do 5Blg i będziesz miał 2,5% alkoholu, musisz dosypać do fermentora min. 1kg cukru, będzie się słabo rozpuszczał więc codziennie będziesz musiał otwierać fermentor i merdać chochlą... a efekt końcowy wszystko Ci wynagrodzi  :naughty:

Link to comment
Share on other sites

 
17°C to za mało, musisz podnieść do przynajmniej 26°C 
10Blg to też mało wyszło, odfermentuje Ci do 5Blg i będziesz miał 2,5% alkoholu, musisz dosypać do fermentora min. 1kg cukru, będzie się słabo rozpuszczał więc codziennie będziesz musiał otwierać fermentor i merdać chochlą... a efekt końcowy wszystko Ci wynagrodzi  :naughty:

Nie sugerowałbym się tym postem. Temperatura jak na lagera zdecydowanie za wysoka, dla Ale w porządku. Możesz dodać troche ekstraktu slodowego (wyjdzie lepsze w smaku niż cukier) dla podbicia blg.
Link to comment
Share on other sites

Napewno nie lager, ale piwo to to bedzie napewno, 16°C to bardzo dobra temperatura na Ale Wiec tutaj miałbyś szanse sie wykazać, a co do ekstraktu to się nie znam za bardzo na jego właściwościach, czyli tez ile go dodawać bo zrobiłem tylko jednego brewkita, a potem juz zacieranie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się ze 1kg jasnego wystarczy na spokojnie, ale ile dodać zeby to miało ręce i nogi to nie wiem. Możesz policzyć na brewness albo innym kalkulatorze ile ekstraktu doda ci ile blg


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

a moze zle drozdze zadalem bo pisalo zeby postaly 30min w przegotowanej i schlodzonej wodzie to mialem juz taka wode w czajniku dawno wystygnieta i wsypalem do tej wody moze za zimna ta woda byla?

Link to comment
Share on other sites

ok dzis odlalem troche wody z rurki i niby pyklo cos tam,a pozatym mam wrazenie ze w srodku wiadra cos pyka raz na jakies 40sekund xD co to moze byc?:D

Link to comment
Share on other sites

Zostaw, nie ruszaj. Swoje już zrobiłeś. Daj popracować innym (drożdże). Piwowarstwo to cierpliwość. Im mniej grzebiesz tym lepsze piwo wychodzi.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.