kOnOr Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 (edytowane) Witam.Mam pytanie odnosnie piwa takiego jak w temacie. Czy temperatura 17 stopni jest odpowiednia do fermentacji?piwo od producenta GOZDAWA i martwi mnie troche blg początkowe 10 nie za malo? Edytowane 15 Stycznia 2018 przez kOnOr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juliusz Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Witam.Mam pytanie odnosnie piwa takiego jak w temacie. Czy temperatura 17 stopni jest odpowiednia do fermentacji?piwo od producenta GOZDAWA i martwi mnie troche blg początkowe 10 nie za malo? Jeżeli chodzi o drożdże lagerowe to za wysoko. To przedział drożdży ale. Jeśli to brewkit to najpewniej dostałeś drożdże do ale. Przy brewkitach dobrze jest wymienić drożdże na jakieś inne, by dokładnie znać ich szczep i wtedy będziesz wiedział czego się po nich spodziewać. Wysłane z mojego K4000_PRO przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 45 minut temu, kOnOr napisał: Witam.Mam pytanie odnosnie piwa takiego jak w temacie. Czy temperatura 17 stopni jest odpowiednia do fermentacji?piwo od producenta GOZDAWA i martwi mnie troche blg początkowe 10 nie za malo? 17°C to za mało, musisz podnieść do przynajmniej 26°C 10Blg to też mało wyszło, odfermentuje Ci do 5Blg i będziesz miał 2,5% alkoholu, musisz dosypać do fermentora min. 1kg cukru, będzie się słabo rozpuszczał więc codziennie będziesz musiał otwierać fermentor i merdać chochlą... a efekt końcowy wszystko Ci wynagrodzi kOnOr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Jeden kolega pisze ze za wysoka inny że za mała. Nwm co teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 17°C to za mało, musisz podnieść do przynajmniej 26°C 10Blg to też mało wyszło, odfermentuje Ci do 5Blg i będziesz miał 2,5% alkoholu, musisz dosypać do fermentora min. 1kg cukru, będzie się słabo rozpuszczał więc codziennie będziesz musiał otwierać fermentor i merdać chochlą... a efekt końcowy wszystko Ci wynagrodzi Nie sugerowałbym się tym postem. Temperatura jak na lagera zdecydowanie za wysoka, dla Ale w porządku. Możesz dodać troche ekstraktu slodowego (wyjdzie lepsze w smaku niż cukier) dla podbicia blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Mial byc trolling a wyszlo na powaznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Ok dziękuję. A ile ekstraktu na 23l brzeczki? I co mi wyjdzie w 16-17 stopniach? Będzie to można nazwać piwem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Napewno nie lager, ale piwo to to bedzie napewno, 16°C to bardzo dobra temperatura na Ale Wiec tutaj miałbyś szanse sie wykazać, a co do ekstraktu to się nie znam za bardzo na jego właściwościach, czyli tez ile go dodawać bo zrobiłem tylko jednego brewkita, a potem juz zacieranie.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 A co z ekstraktem. Ile dodać na 23l to kupię i dodam jeszcze żeby procent był jakotaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Wydaje mi się ze 1kg jasnego wystarczy na spokojnie, ale ile dodać zeby to miało ręce i nogi to nie wiem. Możesz policzyć na brewness albo innym kalkulatorze ile ekstraktu doda ci ile blg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 (edytowane) No bo faktycznie mało blg co? Ale robiłem według przepisu Edytowane 15 Stycznia 2018 przez kOnOr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 No bo faktycznie mało blg co? Ale robiłem według przepisuAle piwko juz zrobienie i fermentuje ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Rurką zamknęlem o 11.00 na razie cisza w 16stopniach i przed zamknięciem sprawdziłem blg było 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 na razie nie pracuje,10blg kanał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 5 minut temu, kOnOr napisał: na razie nie pracuje,10blg kanał? Czekaj jeszcze. Napowietrzyłeś brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 przed zamknieciem rurka fermentacyjna napowietrzylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Możesz zacząć się martwić dopiero jak po 48h nie ruszy wtedy rzeczywiście cos nie tak moze byc. Na razie daj mu spokój.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 ok dzieki wam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 a moze zle drozdze zadalem bo pisalo zeby postaly 30min w przegotowanej i schlodzonej wodzie to mialem juz taka wode w czajniku dawno wystygnieta i wsypalem do tej wody moze za zimna ta woda byla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 1 godzinę temu, kOnOr napisał: za zimna ta woda byla? Raczej nie. Pewnie miała temperaturę pokojową, więc ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 ok dzis odlalem troche wody z rurki i niby pyklo cos tam,a pozatym mam wrazenie ze w srodku wiadra cos pyka raz na jakies 40sekund xD co to moze byc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zostaw, nie ruszaj. Swoje już zrobiłeś. Daj popracować innym (drożdże). Piwowarstwo to cierpliwość. Im mniej grzebiesz tym lepsze piwo wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 ok czekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Moze zagospodaruj ten czas na poczytanie wiki i forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 czytam czytam ale nie chce sie zniechecic po pierwszych razach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się