Jump to content

Fermentacja


Recommended Posts

Cześć, w niedzielę uwarzyłem hefe-weizen'a. Fermentacja ruszyła po około 5-6 godzinach i dość intensywnie bulgało (co 4 sekundy) dziś wracam do domu i nie bulga. To normalne czy coś poszło nie tak? Temperatura otoczenia około 20-21 stopni. Pierwszy raz mam taką sytuację więc trochę spanikowalem. 

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, poqielay napisał:

Cześć, w niedzielę uwarzyłem hefe-weizen'a. Fermentacja ruszyła po około 5-6 godzinach i dość intensywnie bulgało (co 4 sekundy) dziś wracam do domu i nie bulga. To normalne czy coś poszło nie tak? Temperatura otoczenia około 20-21 stopni. Pierwszy raz mam taką sytuację więc trochę spanikowalem. 

Jakie drożdże ? Jaki ekstrakt początkowy ?

Niektóre wizenowe szczepy potrafią bardzo szybko przefermentować (szczególnie w takiej temp.).

Sprawdź jutro ekstrakt. Poczekaj potem 2-3 dni i zmierz ponownie. Jak będzie tyle samo to znaczy że koniec.

Edited by Kujawianin
Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Kujawianin napisał:

Jakie drożdże ? Jaki ekstrakt początkowy ?

Niektóre wizenowe szczepy potrafią bardzo szybko przefermentować (szczególnie w takiej temp.).

Sprawdź jutro ekstrakt. Poczekaj potem 2-3 dni i zmierz ponownie. Jak będzie tyle samo to znaczy że koniec.

Gozdawa BW11 i 13blg, temperatura dość wysoka ale chciałem uzyskać banany z estrow. 

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, poqielay napisał:

Gozdawa BW11 i 13blg, temperatura dość wysoka ale chciałem uzyskać banany z estrow. 

Producent zaleca optymalną 22-25°C. Podnieś temp. do 25°C a potem pobujaj fermentorem co jakiś czas by mieć pewność że dojadły wszystko co miały dojeść.

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Kujawianin napisał:

Producent zaleca optymalną 22-25°C. Podnieś temp. do 25°C a potem pobujaj fermentorem co jakiś czas by mieć pewność że dojadły wszystko co miały dojeść.

Tak, zrobię. A mam jeszcze jedno pytanie, czy opłaca się przelewać to piwo na cichą? 

Link to comment
Share on other sites

Teraz, poqielay napisał:

Gozdawa BW11 i 13blg, temperatura dość wysoka ale chciałem uzyskać banany z estrow. 

Mimo wszystko najlepiej zanim cokolwiek zaczniesz robić sprawdź ekstrakt. Jak będzie ~3°Blg (poczytaj jakie odfermentowanie ma ten szczep) to znaczy że zjadły wszystko co były w stanie.

Link to comment
Share on other sites

Sądząc po takim szybkim starcie to był spory overpitching, drożdże bardzo podniosły temperaturę i w dobę skończyły. Zdarza się. Niestety zbyt dobre piwa w ten sposób nie wychodzą. 

 

A na marginesie - banany w hefe-weizenie uzyskuje się przez naturalną specyfikę drożdży. Fermentując w 20C+ faktycznie dostaniesz trochę więcej bananów, ale w komplecie z jakimiś gruszkami, gumami balonowymi, czasami rozpuszczalnikiem i innymi atrakcjami. 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Oskaliber napisał:

Sądząc po takim szybkim starcie to był spory overpitching, drożdże bardzo podniosły temperaturę i w dobę skończyły. Zdarza się. Niestety zbyt dobre piwa w ten sposób nie wychodzą. 

 

A na marginesie - banany w hefe-weizenie uzyskuje się przez naturalną specyfikę drożdży. Fermentując w 20C+ faktycznie dostaniesz trochę więcej bananów, ale w komplecie z jakimiś gruszkami, gumami balonowymi, czasami rozpuszczalnikiem i innymi atrakcjami. 

+ aromaty tanich landrynek... ☺️ 

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, poqielay napisał:

Gozdawa BW11 i 13blg, temperatura dość wysoka ale chciałem uzyskać banany z estrow. 

Sądzę, że do bananów świetnie nadaję się Coopers Europen Lager jeżeli robiłeś piwko z brewkitu. U mnie wyraźnie było je czuć chociaż to piwo nie jest przeniczniakiem

Link to comment
Share on other sites

Witam, także podopnę się pod temat bo mam podobny problem. Tydzień temu w niedziele warzyłem pszenicę hefeweizen, drożdże Mauribrew WEISS ładnie zaczęły pracowac już po kilku godzinach. Ķoło środy jakby zwolniły, w czwartek sprawdziłem blg i miało koło 6. Jako że zlewam pszenice na cichą w zasadzie tylko dlatego, że wolę do butelkowania mieć czyste / klarowne piwo i miałem już otwarty fermentor to coś mnie podkusiło, żeby to piwo juz zlać na cichą. Teraz po 4 dniach blg dalej 6. Co z tym mogę zrobić? Kupic drożdze do hefeweizen i dodać? To dość długo potrwa, a w domu mam tylko safale t-58. Początkowe blg 13. Proszę o radę

Edited by jozekkk
Link to comment
Share on other sites

Dnia 17.01.2018 o 00:21, advisorylyrics napisał:

Sądzę, że do bananów świetnie nadaję się Coopers Europen Lager jeżeli robiłeś piwko z brewkitu. U mnie wyraźnie było je czuć chociaż to piwo nie jest przeniczniakiem

Banan może być objawem underpitchingu, czyli mogłeś zadać za małą ilość drożdży, lub były one w słabej kondycji.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.