poqielay Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Cześć, w niedzielę uwarzyłem hefe-weizen'a. Fermentacja ruszyła po około 5-6 godzinach i dość intensywnie bulgało (co 4 sekundy) dziś wracam do domu i nie bulga. To normalne czy coś poszło nie tak? Temperatura otoczenia około 20-21 stopni. Pierwszy raz mam taką sytuację więc trochę spanikowalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 (edytowane) 20 minut temu, poqielay napisał: Cześć, w niedzielę uwarzyłem hefe-weizen'a. Fermentacja ruszyła po około 5-6 godzinach i dość intensywnie bulgało (co 4 sekundy) dziś wracam do domu i nie bulga. To normalne czy coś poszło nie tak? Temperatura otoczenia około 20-21 stopni. Pierwszy raz mam taką sytuację więc trochę spanikowalem. Jakie drożdże ? Jaki ekstrakt początkowy ? Niektóre wizenowe szczepy potrafią bardzo szybko przefermentować (szczególnie w takiej temp.). Sprawdź jutro ekstrakt. Poczekaj potem 2-3 dni i zmierz ponownie. Jak będzie tyle samo to znaczy że koniec. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Kujawianin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poqielay Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 8 minut temu, Kujawianin napisał: Jakie drożdże ? Jaki ekstrakt początkowy ? Niektóre wizenowe szczepy potrafią bardzo szybko przefermentować (szczególnie w takiej temp.). Sprawdź jutro ekstrakt. Poczekaj potem 2-3 dni i zmierz ponownie. Jak będzie tyle samo to znaczy że koniec. Gozdawa BW11 i 13blg, temperatura dość wysoka ale chciałem uzyskać banany z estrow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 6 minut temu, poqielay napisał: Gozdawa BW11 i 13blg, temperatura dość wysoka ale chciałem uzyskać banany z estrow. Producent zaleca optymalną 22-25°C. Podnieś temp. do 25°C a potem pobujaj fermentorem co jakiś czas by mieć pewność że dojadły wszystko co miały dojeść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poqielay Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 1 minutę temu, Kujawianin napisał: Producent zaleca optymalną 22-25°C. Podnieś temp. do 25°C a potem pobujaj fermentorem co jakiś czas by mieć pewność że dojadły wszystko co miały dojeść. Tak, zrobię. A mam jeszcze jedno pytanie, czy opłaca się przelewać to piwo na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zupełnie bez sensu, nic tym nie zyskasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poqielay Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 6 minut temu, WujekStaszek napisał: Zupełnie bez sensu, nic tym nie zyskasz. No właśnie też tak myślę, bo ani nie chmielę na zimno ani nie potrzeba żeby waizen był super klarowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Teraz, poqielay napisał: Gozdawa BW11 i 13blg, temperatura dość wysoka ale chciałem uzyskać banany z estrow. Mimo wszystko najlepiej zanim cokolwiek zaczniesz robić sprawdź ekstrakt. Jak będzie ~3°Blg (poczytaj jakie odfermentowanie ma ten szczep) to znaczy że zjadły wszystko co były w stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Sądząc po takim szybkim starcie to był spory overpitching, drożdże bardzo podniosły temperaturę i w dobę skończyły. Zdarza się. Niestety zbyt dobre piwa w ten sposób nie wychodzą. A na marginesie - banany w hefe-weizenie uzyskuje się przez naturalną specyfikę drożdży. Fermentując w 20C+ faktycznie dostaniesz trochę więcej bananów, ale w komplecie z jakimiś gruszkami, gumami balonowymi, czasami rozpuszczalnikiem i innymi atrakcjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 1 godzinę temu, Oskaliber napisał: Sądząc po takim szybkim starcie to był spory overpitching, drożdże bardzo podniosły temperaturę i w dobę skończyły. Zdarza się. Niestety zbyt dobre piwa w ten sposób nie wychodzą. A na marginesie - banany w hefe-weizenie uzyskuje się przez naturalną specyfikę drożdży. Fermentując w 20C+ faktycznie dostaniesz trochę więcej bananów, ale w komplecie z jakimiś gruszkami, gumami balonowymi, czasami rozpuszczalnikiem i innymi atrakcjami. + aromaty tanich landrynek... ☺️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubas Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Witam, podepnę się z moim pale ale okolice 14 Blg, na Safale S-04, czy temperatura 18-19 st.C będzie dobra, czy mam ją korygować? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Temperatura na granicy, dobrze byłoby zejść o dwa stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 6 godzin temu, poqielay napisał: Gozdawa BW11 i 13blg, temperatura dość wysoka ale chciałem uzyskać banany z estrow. Sądzę, że do bananów świetnie nadaję się Coopers Europen Lager jeżeli robiłeś piwko z brewkitu. U mnie wyraźnie było je czuć chociaż to piwo nie jest przeniczniakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 A co ma piernik do wiatraka? Aromat bananów nie pochodzi od słodu, lecz drożdży. czubas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozekkk Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 (edytowane) Witam, także podopnę się pod temat bo mam podobny problem. Tydzień temu w niedziele warzyłem pszenicę hefeweizen, drożdże Mauribrew WEISS ładnie zaczęły pracowac już po kilku godzinach. Ķoło środy jakby zwolniły, w czwartek sprawdziłem blg i miało koło 6. Jako że zlewam pszenice na cichą w zasadzie tylko dlatego, że wolę do butelkowania mieć czyste / klarowne piwo i miałem już otwarty fermentor to coś mnie podkusiło, żeby to piwo juz zlać na cichą. Teraz po 4 dniach blg dalej 6. Co z tym mogę zrobić? Kupic drożdze do hefeweizen i dodać? To dość długo potrwa, a w domu mam tylko safale t-58. Początkowe blg 13. Proszę o radę Edytowane 22 Stycznia 2018 przez jozekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Dnia 17.01.2018 o 00:21, advisorylyrics napisał: Sądzę, że do bananów świetnie nadaję się Coopers Europen Lager jeżeli robiłeś piwko z brewkitu. U mnie wyraźnie było je czuć chociaż to piwo nie jest przeniczniakiem Banan może być objawem underpitchingu, czyli mogłeś zadać za małą ilość drożdży, lub były one w słabej kondycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się