czubas Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Witam, chciałbym zrobić piwo w stylu Koelsch, na suchych drożdżach, czy jest jakaś alternatywa dla Wyeast 2565 Koelsch? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Z tego co w sieci i na forum wyczytasz to Fermentis K-97, albo Gozdawa OGA9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 S-23 Nie mogę znaleźć teraz, ale to jest podobno odpowiednik drożdży jakichś tam wyeast koelsh. Co nie zmienia faktu, że stare nadreńskie z fermentum mobile kupisz za 24 zł, gdzie fermentis dolnej fermentacji kosztuje minimum 15zł. Nie dość, że masz jakość to wspierasz polskiego producenta. OGA9 z Gozdawy była bardzo owocowa, fermentowałem bardzo chłodno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 OGA9 z gozdawy mogę polecić, ale musisz m porządnie natlenić żeby drożdże dobrze się namnożyły, pilnować temperatury i wyjdzie dobry koelsch. czubas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 1 godzinę temu, Versaar napisał: OGA9 z gozdawy mogę polecić się przyłączę i również je polecę czubas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hylas Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Zymoferm - Właśnie na nich fermentuję koelscha. Mam całkiem świeżą fiolkę mogę odsprzedać bo przez pomyłkę dostałem dwie. Edytowane 17 Stycznia 2018 przez Hylas literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Gdzie kupujesz Zymoferm? Przy kolejnych pszenicach chciałbym wypróbować te drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_097 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Z Fermentum Mobile Kłosy Kansas (FM 50) niby dedykowane są pod Kolscha, Alta. Czytałem na forum że bywają kapryśne, dzisiaj będę robił na nich Kolscha więc za jakiś czas będę coś więcej wiedzy miał. Wziąłem je z powodu braku w sklepie Starych Nadrenskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi