Bartek_097 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Po przerwie spowodowanej przepełnieniem magazynowym warzyłem w ubiegłym tygodniu Pilsa i Pszeniczniaka (przepisy z wiki). Pils 12,5blg schłodzony do ok 8°C w tej temperaturze zadane drożdże FM 31 z startera 1200ml który był na mieszadle 48h. Fermentator miał w garażu ok10-11°C drożdże ruszyly dopiero po ok 48h lub więcej i po podniesieniu temperatury do ok 14°C. Z pszeniczniakiem podobna historia schłodzone do ok 14°C drożdże FM 42 12blg, fermentacja w pomieszczeniu gdzie panuje temp 17-19°C ok48h żadnej reakcji, podniosłem temperaturę o ok 2-3°C fermentacja wystartowała dość energicznie jak to bywa przy pszenicznym. W obu przypadkach fermentatory po starcie drożdży wróciły do temperatur początkowych i fermentacja przebiega bez zakłóceń. Jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy. Przy pilsie myślałem początkowo że ilość nastawu bo jest ok 27L ale pszenicy jest 21L i to samo. Mam teraz na mieszadle drożdże FM 50 i chce w piątek popełnić Kolscha, schłodzić go do ok 14°C i w tej temp zadać drożdże, Fermentować również chce w temp ok 14°C. Startery robię w temp pomieszczenia ok 25°C, 8-10blg. Drożdże bezpośrednio z mieszadła wlewamy do schłodzonej brzeczki. Gdzie robię błąd że fermentacja zaczyna się po tak późnym czasie i z koniecznością podniesienia temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Być może za słabe natlenienie brzeczki i drożdże nie namnożą się tak jak powinny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Co do pilsa, warka 20 litrowa? Jeśli tak, to starter był zdecydowanie zbyt mały na taką ilość i blg piwa. Zobacz sobie na www.mrmalty.com 48h to jeszcze nie tragedia dla lagera, miałem czasem dłuższy lag. Co do pszenicy, to temperatura trochę zbyt niska, jak na start, stąd mógł być tak duży lag. Następnym razem porządnie natleń brzeczkę, oblicz potrzebny starter i dostosuj temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_097 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Pilsa było aż 27 litrów dlatego przypuszczałem że to mogło zawinić, co do temperatury Pszeniczniaka to 14C było tem zadania a fermentacji ok18C. Kolscha chce zrobić 20L żeby było książkowo i jak w instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 A jaka jest temperatura Twoich starterów ? Jak lejesz ciepły do brzeczki to jest niedobrze. No i cierpliwości...2 dni to dość normalny lag. A 4 dni to długi, ale nie tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Pils nie fermentuje tak samo jak piwa górnej fermentacji więc fermentacja pewnie już trwała tylko mało widoczna była nie potrzebnie podnosiłeś temperaturę Co do pszenicznego temperatura mogła być ciut za niska choć ja zaczynam też od 14 stopni i raczej nie ma problemu może zbyt mało drożdży było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_097 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 No właśnie starter robię w temp ok25°C i taki zadaje z mieszadła bezpośrednio do fermentatora. Ile może stać brzeczka bez oznak fermentacji? To że pszeniczniaka schłodzam do ok14°C to wyczytałem na forum a nie jest mój wymysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 8 minut temu, Bartek_097 napisał: Ile może stać brzeczka bez oznak fermentacji az sie do niej cos innego nie przyplacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się