Jump to content

Bulldog B5 - brak oznaków femrentacji


markus383

Recommended Posts

Witam.

 

Używał ktoś z Was tych drożdży? 

Zadałem je w piątek późnym wieczorem w postaci uwodnionej - pół paczki na 12 L brzeczki 17 blg. Uwodniłem w wodzie letniej z odrobiną soku jabłkowego jako pożywka. Fermentacja nie ruszyła, więc wczoraj koło południa drugą część paczki rozsypałem po powierzchni i po namnożeniu (na powierzchni pojawił się malutki biały kożuch) zmieszałem z brzeczką. Teraz fermentacja wygląda tak, że pojawiają się znikome ilości drobniutkich bąbelków na powierzchni i to wszystko. Ekstrakt od piątku nie spadł, piany, jaka pojawiała się do tej pory na moich piwach, też trudno szukać. Marne są te drożdże i nie wiem czy nie zakupić nowych (US-05)? Dawałem wodę demineralizowaną, ale z dodatkiem wody mineralnej, tak aby otrzymać 72 ppm. 

Mieliście z nimi takie przejścia? 

Dodam, że temperatura w pomieszczeniu oscyluje w granicach 18-20°C, więc górne granice dla tych drożdży.

 

Pozdrawiam,

Mateusz.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, markus383 napisał:

Mieliście z nimi takie przejścia? 

Dałeś przynajmniej o połowę za mało drożdzy, ( i to dwa razy) to się nie dziw, że takie przeboje masz. Może jeszcze ruszą.

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, Gawron napisał:

Dałeś przynajmniej o połowę za mało drożdzy, ( i to dwa razy) to się nie dziw, że takie przeboje masz. Może jeszcze ruszą.

Dałem właśnie 2 krotną ilość. Według instrukcji powinienem dać pół opakowania na 12 L rzeczki, a w sumie dałem całe opakowanie w dwóch partiach. 

Paczka drożdży jest na warkę 20-25 L.

Edited by markus383
Link to comment
Share on other sites

Paczka jest na warkę 20-25 litrów, ale 10-12 plato, a nie 17. Użyłeś kalkulatora ilości drożdży?

20 minut temu, markus383 napisał:

a w sumie dałem całe opakowanie w dwóch partiach. 

Jak mawiał klasyk " to nie jest 2 tysiące pesos, tylko dwa razy po gówno warte tysiąc pesos". 

Poczekaj jeszcze. Może po prostu będzie dłuższy lag. Zobaczysz co będzie jutro rano.

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem 3 warki na tych drożdżach. U mnie lag pył zawsze ponad 24h. Fermentują też bardzo spokojnie, piana jak w lagarze w czasie fermentacji. 13 blg przerabiały chyba z 10 dni. Z AIPĄ 17 blg 20l poradziła sobie jedna paczka. Najgorsza w tych drożdżach jest flokulacja. Piwo po miesiącu mętne jak pszeniczne. Nawet cold crash tylko nieznacznie zredukował ilość zawiesiny. Z tanich sucharów podobnych do US-05 polecam Gozdawa U.S. West Coast.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi! ;)

Drożdże rzeczywiście nie tworzą piany. Jak wczoraj wróciłem z pracy to balingomierz pokazywał 6-7. Zeszły momentalnie. Teraz coś tam jeszcze się dzieje, więc może coś jeszcze zjedzą.

W sobotę piwo idzie na owoce i fermentację cichą z chmielem. Przy okazji mierzenia blg coś tam skubnąłem i powiem jedno - SROGO :) Goryczka jest mega.

Najgorsze jest oczekiwanie :/

Link to comment
Share on other sites

Dnia 24.01.2018 o 13:13, markus383 napisał:

W sobotę piwo idzie na owoce i fermentację cichą z chmielem.

Nie za szybko na tą cichą chcesz zlać? 7 dni na 17° BLG, to trochę krótko. :eusathink:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.