Jump to content

błyskawiczna fermentacja


Recommended Posts

Witam wszystkich .

Czy możliwe jest żeby warka o początkowym blg 14 przefermentowała do 3 w 24 godziny ?

Objętość warki 23l, drożdze Safbrew s-33, temp. fermentacji 23 stopnie.

Wczoraj uwarzyłem, zadałem drożdze za jakąś godzinkę w rurce fermentacyjnej prawdziwa burza, dzisiaj to samo aż do pewnego momentu , otworzyłem z ciekawości wiadro,wrzuciłem cukromierz , pokazuje 3blg.

Edited by grxxxx
Link to comment
Share on other sites

W tak wysokiej temperaturze to żaden problem. Na stronie producenta jest podana zalecana temperatura fermentacji 15-20 °C. Podejrzewam, że podana przez Ciebie temperatura odnosi się do temperatury otoczenia, więc w środku było pewnie z 25 °C, a to już jest ich górna granica.

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, grxxxx napisał:

Potrzymam jeszcze ze 3 dni i przeleje na cichą

Kolego, a po co ta cicha? :)

Przy tej temp fermentacji i jej szybkości ta cicha już nic tu nie pomoże, daj sobie z tym spokój. To piwo i tak nie będzie najwyższych lotów, nie ma tu sensu już nic z tym robić, zresztą poczytaj po co jest cicha i kiedy ją stosować, w twoim przypadku nie ma tu żadnych przesłanek ku temu ;) 

Link to comment
Share on other sites

Jutro warzę następne.

Zakręciłem grzejnik w jednym pomieszczeniu , warunki powinny być lepsze pod względem temperatury.

Tamtą warkę potraktuje jako eksperyment .

 

Miałem 5 letnią przerwę w warzeniu także muszę się od nowa wdrożyć .

Za odpowiedzi wielkie dzięki.

 

Link to comment
Share on other sites

48 minut temu, grxxxx napisał:

Zakręciłem grzejnik w jednym pomieszczeniu , warunki powinny być lepsze pod względem temperatury.

Myślę, że to niewiele da. Zakręcenie grzejnika sprawi, że temperatura spadnie w tym pomieszczeniu do np. 14 - 15 stopni? Taką właśnie temp potrzebujesz, a wątpię że taką uzyskasz zakręcając grzejnik, no chyba że to jakiś nieocieplony wiatrołap ;) No cóż, zrobisz jak uważasz. Na twoim miejscu raczej pokombinowałbym z jakąś skrzynią styropianową.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.