grxxxx Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Witam wszystkich . Czy możliwe jest żeby warka o początkowym blg 14 przefermentowała do 3 w 24 godziny ? Objętość warki 23l, drożdze Safbrew s-33, temp. fermentacji 23 stopnie. Wczoraj uwarzyłem, zadałem drożdze za jakąś godzinkę w rurce fermentacyjnej prawdziwa burza, dzisiaj to samo aż do pewnego momentu , otworzyłem z ciekawości wiadro,wrzuciłem cukromierz , pokazuje 3blg. Edytowane 21 Stycznia 2018 przez grxxxx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Tak możliwe. Co nie znaczy, że powinieneś już butelkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspode Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 W tak wysokiej temperaturze to żaden problem. Na stronie producenta jest podana zalecana temperatura fermentacji 15-20 °C. Podejrzewam, że podana przez Ciebie temperatura odnosi się do temperatury otoczenia, więc w środku było pewnie z 25 °C, a to już jest ich górna granica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grxxxx Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Potrzymam jeszcze ze 3 dni i przeleje na cichą. Czy tak szybka fermentacja nie wpłynie negatywnie piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Szybka fermentacja w tej temperaturze wpłynie. Chyba nie dasz rady tego wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 25 minut temu, grxxxx napisał: Potrzymam jeszcze ze 3 dni i przeleje na cichą Kolego, a po co ta cicha? Przy tej temp fermentacji i jej szybkości ta cicha już nic tu nie pomoże, daj sobie z tym spokój. To piwo i tak nie będzie najwyższych lotów, nie ma tu sensu już nic z tym robić, zresztą poczytaj po co jest cicha i kiedy ją stosować, w twoim przypadku nie ma tu żadnych przesłanek ku temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grxxxx Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Jutro warzę następne. Zakręciłem grzejnik w jednym pomieszczeniu , warunki powinny być lepsze pod względem temperatury. Tamtą warkę potraktuje jako eksperyment . Miałem 5 letnią przerwę w warzeniu także muszę się od nowa wdrożyć . Za odpowiedzi wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 48 minut temu, grxxxx napisał: Zakręciłem grzejnik w jednym pomieszczeniu , warunki powinny być lepsze pod względem temperatury. Myślę, że to niewiele da. Zakręcenie grzejnika sprawi, że temperatura spadnie w tym pomieszczeniu do np. 14 - 15 stopni? Taką właśnie temp potrzebujesz, a wątpię że taką uzyskasz zakręcając grzejnik, no chyba że to jakiś nieocieplony wiatrołap No cóż, zrobisz jak uważasz. Na twoim miejscu raczej pokombinowałbym z jakąś skrzynią styropianową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się