Jump to content

Reklama Żywiec- prawo czystości


kolomar

Recommended Posts

Natknąłem się w jakiejś gazecie na reklamę "Żywca" w której można przeczytać, że "Żywiec" cały czas jest produkowany w zgodzie z prawem czystości (?Reinheitsgebot?). Nie mam możliwości wstawienia skanu tej reklamy, ale ogólnie zainteresowało mnie to, bo nie ukrywam, że dla mnie to wygląda na "lekką ściemę" a dla Was? :P

Link to comment
Share on other sites

Z tego co słszałem z dobrych źródeł to Żywiec jest warzony na słodach, nie na dodatkach kukurydzy. Ale głowy za to nie dam.

To może być prawda. Oni tam w tym Heńku mają swoje różne hople, które uwielbiają podkreślać, np. Heniek jest leżakowany tylko w poziomych tankach, żeby drożdże były mniej zestresowane, Żywiec tylko z Żywca itd.. Że to się totalnie nie przekłada na smak piwa, to inna bajka.

Link to comment
Share on other sites

grupa heinekena ma to do siebie że na wszystko są normy i wszystko jest sprawdzane. Każda drobinka ma swój papierek i wolno jej leżeć tylko w wyznaczonej strefie. I zawsze podkreślają jak to przywiązują uwagę do tradycji. To swoją droga a obniżka kosztów swoją, ale może jeszcze do dorzucania kukurydzy nie dotarli.

Link to comment
Share on other sites

Z tego co słszałem z dobrych źródeł to Żywiec jest warzony na słodach' date=' nie na dodatkach kukurydzy. Ale głowy za to nie dam.[/quote']

To może być prawda. Oni tam w tym Heńku mają swoje różne hople, które uwielbiają podkreślać, np. Heniek jest leżakowany tylko w poziomych tankach, żeby drożdże były mniej zestresowane, Żywiec tylko z Żywca itd.. Że to się totalnie nie przekłada na smak piwa, to inna bajka.

Przekłada się na cenę... marketing kosztuje.

Link to comment
Share on other sites

grupa heinekena ma to do siebie że na wszystko są normy i wszystko jest sprawdzane. Każda drobinka ma swój papierek i wolno jej leżeć tylko w wyznaczonej strefie. I zawsze podkreślają jak to przywiązują uwagę do tradycji. To swoją droga a obniżka kosztów swoją, ale może jeszcze do dorzucania kukurydzy nie dotarli.

Oczywiście, że dotarli. We wspomnianym browarze w Żywcu grys kukurydziany jest najprawdopodobniej stosowany. Inna sprawa, że zdają sobie oni sprawę, że to syf i do swoich marek premium jak Żywiec i Heineken jej nie dodają. Tylko, że niestety nic to nie daje. Smacznego Żywca to ja nie piłem od lat, nie wyłączając Piwiarni Żywieckiej (miałem nadzieję, że u źródła będzie lepiej).

Link to comment
Share on other sites

Smacznego Żywca to ja nie piłem od lat, nie wyłączając Piwiarni Żywieckiej (miałem nadzieję, że u źródła będzie lepiej).

W 2008, w krótkim odstępie czasu nawiedziłem muzea w Tychach i Zywcu. Tyskie w browarze było dużo lepsze niż ˝z miasta˝, to drugie było jak pisze Kopyr.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.