kolomar Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 Natknąłem się w jakiejś gazecie na reklamę "Żywca" w której można przeczytać, że "Żywiec" cały czas jest produkowany w zgodzie z prawem czystości (?Reinheitsgebot?). Nie mam możliwości wstawienia skanu tej reklamy, ale ogólnie zainteresowało mnie to, bo nie ukrywam, że dla mnie to wygląda na "lekką ściemę" a dla Was? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 Okazało się, że prawo czystości po przetłumaczeniu na polski brzmi tak: Do wyrobu piwa mogą być użyte wyłącznie: woda, słód, chmiel i drożdże, i inne składniki lub czasopisma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 (edited) coder dobrze to ujołeś Edited April 6, 2010 by apolloks Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 Z tego co słszałem z dobrych źródeł to Żywiec jest warzony na słodach, nie na dodatkach kukurydzy. Ale głowy za to nie dam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 Z tego co słszałem z dobrych źródeł to Żywiec jest warzony na słodach, nie na dodatkach kukurydzy. Ale głowy za to nie dam. To może być prawda. Oni tam w tym Heńku mają swoje różne hople, które uwielbiają podkreślać, np. Heniek jest leżakowany tylko w poziomych tankach, żeby drożdże były mniej zestresowane, Żywiec tylko z Żywca itd.. Że to się totalnie nie przekłada na smak piwa, to inna bajka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 grupa heinekena ma to do siebie że na wszystko są normy i wszystko jest sprawdzane. Każda drobinka ma swój papierek i wolno jej leżeć tylko w wyznaczonej strefie. I zawsze podkreślają jak to przywiązują uwagę do tradycji. To swoją droga a obniżka kosztów swoją, ale może jeszcze do dorzucania kukurydzy nie dotarli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 Z tego co słszałem z dobrych źródeł to Żywiec jest warzony na słodach' date=' nie na dodatkach kukurydzy. Ale głowy za to nie dam.[/quote']To może być prawda. Oni tam w tym Heńku mają swoje różne hople, które uwielbiają podkreślać, np. Heniek jest leżakowany tylko w poziomych tankach, żeby drożdże były mniej zestresowane, Żywiec tylko z Żywca itd.. Że to się totalnie nie przekłada na smak piwa, to inna bajka. Przekłada się na cenę... marketing kosztuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik Posted April 7, 2010 Share Posted April 7, 2010 mogę wrzucić skana tej reklamy, ale dopiero 17 kwietnia. Widziałem ją, jakieś miesiąc temu w "focusie". Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted April 7, 2010 Share Posted April 7, 2010 grupa heinekena ma to do siebie że na wszystko są normy i wszystko jest sprawdzane. Każda drobinka ma swój papierek i wolno jej leżeć tylko w wyznaczonej strefie. I zawsze podkreślają jak to przywiązują uwagę do tradycji. To swoją droga a obniżka kosztów swoją, ale może jeszcze do dorzucania kukurydzy nie dotarli. Oczywiście, że dotarli. We wspomnianym browarze w Żywcu grys kukurydziany jest najprawdopodobniej stosowany. Inna sprawa, że zdają sobie oni sprawę, że to syf i do swoich marek premium jak Żywiec i Heineken jej nie dodają. Tylko, że niestety nic to nie daje. Smacznego Żywca to ja nie piłem od lat, nie wyłączając Piwiarni Żywieckiej (miałem nadzieję, że u źródła będzie lepiej). Link to comment Share on other sites More sharing options...
hrapek Posted April 7, 2010 Share Posted April 7, 2010 Smacznego Żywca to ja nie piłem od lat, nie wyłączając Piwiarni Żywieckiej (miałem nadzieję, że u źródła będzie lepiej). W 2008, w krótkim odstępie czasu nawiedziłem muzea w Tychach i Zywcu. Tyskie w browarze było dużo lepsze niż ˝z miasta˝, to drugie było jak pisze Kopyr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now