Kamilos55 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Witam, chciałem coś uwarzyć ale okazało się, że mam w piwnicy zimniej niż myślałem - 12st.C. Czy fermentacja brzeczki 11-12Blg drożdżami US-05 jest możliwa i czy ma sens. W domu natomiast mam 20/21st.C w najzimniejszym pomieszczeniu ale to z kolei trochę za dużo Nie chciałbym czekać do wiosny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) W 12°C bardzo ładnie pracowały mi Danstar Nottingamy, ale według opinii z czatu/ wątku o tych drożdżach, US-05 także dadzą radę. edit: bo jeśli dolna granica podana przez producenta to 15°C, 12°C otoczenia plus T podniesiona przez fermentację o kilka stopni C daje idealny początek. Edytowane 27 Stycznia 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 11 minut temu, Kamilos55 napisał: Witam, chciałem coś uwarzyć ale okazało się, że mam w piwnicy zimniej niż myślałem - 12st.C. Czy fermentacja brzeczki 11-12Blg drożdżami US-05 jest możliwa i czy ma sens. W domu natomiast mam 20/21st.C w najzimniejszym pomieszczeniu ale to z kolei trochę za dużo Nie chciałbym czekać do wiosny... No jak minus 12 to nie. Zamarzną. Możesz wstawić do 12 bez problemu. Opatul kocem, a drożdże sobie same podniosą temperaturę. Obserwuj ich pracę i jak minie główna faza fermentacji to przenieś do ciepłego. Dobrze gdybyś do fermentora przykleił sonde termometru i obserwował temperaturę. Jak zacznie spadać to przenieś do tych 20\21. Ustawienie fermentora na podłodze, najlepiej na kafelkach pomoże w utrzymaniu niskiej temperatury. No chyba, że masz ogrzewanie podłogowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Godzinę temu, Gawron napisał: No jak minus 12 to nie. Zamarzną. To jest myślnik chodzi o 12 na plusie oczywiście. Ja się obawiam czy mi drożdże ruszą. Ale jakbym zadał w temp. 15-18 to może zdążą ruszyć zanim brzeczka się ochłodzi? Dzięki za radę. W takim razie trzeba chyba brać się za warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspode Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) 2 godziny temu, Kamilos55 napisał: Witam, chciałem coś uwarzyć ale okazało się, że mam w piwnicy zimniej niż myślałem - 12st.C. Czy fermentacja brzeczki 11-12Blg drożdżami US-05 jest możliwa i czy ma sens. W domu natomiast mam 20/21st.C w najzimniejszym pomieszczeniu ale to z kolei trochę za dużo Nie chciałbym czekać do wiosny... Od siebie jeszcze dodam, że możesz fermentor dać trochę wyżej. Zawsze to pół stopnia, stopień wyżej jak przy samej podłodze. 29 minut temu, Kamilos55 napisał: Ale jakbym zadał w temp. 15-18 to może zdążą ruszyć zanim brzeczka się ochłodzi? Jak ruszą, a potem temperatura spadnie to możesz je uśpić. Według mnie lepiej zadać bliżej temperatury w jakiej będziesz trzymał fermentor. Powiedzmy 13-15 °C. Edytowane 27 Stycznia 2018 przez Gaspode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 U mnie US-05 spokojnie ruszały w 11°C, jak fermentacja zacznie zwalniać to daj 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 W piwnicy mam 13-14 i fermentowalem 05 bez problemu np. AIPA 16blg tyle,że albo robiłem starter (tak, z sucharow) albo używałem gęstwy. O ile pamiętam to summer ale 11blg robilem z uwodnionych suchych i też ruszyło. Zadbaj tylko o dobry start. Ew. to co mówią koledzy: kocyk i podniesienie ciut wyżej. Górniaki w zimnie dają naprawde czyste piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Możliwe że zrobiłem źle, ale wczoraj o 18 zadałem drożdże (uwodnione suchary) w domu w temp. 22st.C i wyniosłem do piwnicy. Owinąłem w koc, od dołu karton, mając nadzieję, że zanim temp brzeczki spadnie będą mogły się namnożyć w lepszych warunkach (może błędne myślenie). Dziś o 9:00 temp. brzeczki 16 st.C ale burzliwej nie widać. Mam nadzieję, że drożdże nie poszły spać. Po nawodnieniu wyglądały średnio, większość opadło na dno, więc pomyślałem, że w cieplejszej brzecce będą miały łatwiej się namnożyć. To było pół paczki drożdży (na 11,5l 12Blg) przechowywanych w lodówce, do poprzedniej warki użyłem pół, które ruszyły po około dobie w 18 st.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 No źle zrobiłeś. Drożdże nie lubią obnizania temp. Pisali koledzy żebyś zadał w 12C. Spokojnie by ruszyły. No ale teraz to już trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 oki, mam nadzieję, że jakoś sobie poradzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) 29 minut temu, Kamilos55 napisał: oki, mam nadzieję, że jakoś sobie poradzą Poradzić to sobie poradzą natomiast lepszy efekt uzyskałbyś zadając je w 12C i później ewentualnie w miarę podnosząc temperaturę. US-05 są na szczęście w miarę tolerancyjne więc może nie będzie tak źle. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Dałeś pół paczki bo tyle Ci zostało? Czy tak wyliczyles? Do fermentacji w takiej temperaturze dawalbym cala nastepnym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Wiem, że ciut mało. Dałem bo tyle miałem i chciałem zużyć otwarta paczkę (wiem że zażydziłem). Trochę mnie zaskoczyła wydajność słodu karmelowego wyszło mi więcej brzeczki niż planowałem. Po dobie od zadania (niedziele 18:00) fermentacja ruszyła Temp fermentora 14,5 a temp powietrza 13. Dziś rano temp. fermentora 14 i burzliwa trwa. I jeśli nic się drastycznie nie zmieni to chyba tak zostawię na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 2 godziny temu, Kamilos55 napisał: I jeśli nic się drastycznie nie zmieni to chyba tak zostawię na burzliwej. Pod koniec burzliwej przenieś w cieplejsze miejsce. W niskiej temperaturze, chociaż nie mają takich skłonności mogą naprodukować diacetylu, a podwyższenie temperatury pomoże im go zredukować. Czytałem gdzieś też o możliwym zwiększeniu poziomu związków siarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 dzięki, tak zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Dnia 28.01.2018 o 01:11, PawelW napisał: Górniaki w zimnie dają naprawde czyste piwka. Do granicy oczywiście, bo z mojego doświadczenia, fermentowanie drożdżami poniżej zalecanej temperatury, raczej podnosi estry (np S-04 w 11°C dały mi dość mocne estry). Ja też mam często w okresach przejściowych dylemat jak autor tematu, bo mam np. do wyboru albo 11-12°C w piwnicy albo 19-20+°C w części mieszkalnej. Edytowane 31 Stycznia 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Dnia 29.01.2018 o 09:11, Kamilos55 napisał: Wiem, że ciut mało. Dałem bo tyle miałem i chciałem zużyć otwarta paczkę (wiem że zaCEBULACZYŁEM). Trochę mnie zaskoczyła wydajność słodu karmelowego wyszło mi więcej brzeczki niż planowałem. Oj widać, że stary wapniak z ciebie Nie ukryjesz swojego wieku, dziś się już nie pisze tok jak ty to poczyniłeś, poprawność polityczna i strasznie pase Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 no cóż chyba mogę zaliczyć się do "starszych" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się