Jump to content

Następne piwko ! Złapałem bakcyla - Chocolate (milk) Stout

Recommended Posts

Cześć ! Własnie zabutelkowałem mojego pierwszego Coopersa. Teraz myślę o następnym piwko i wybór padł na Chocolate(milk)Stout. Chcę kupić gotowy zestaw surowców na Milk Stout i do tego dorzucić czekoladę ? Kakao? Nie wiem... Może laski wanilli a może ziarna kakaowca. Po prostu nie wiem jeszcze się nie znam. Problem w tym że nie wiem kiedy te dodatki mam dodać. Podczas cichej fermentacji ? Zależy mi na piwie o niskiej goryczce i wyczuwalnym aromacie kakaowca. Mam nadzieje że z wami wybiorę jakiś bazowy zestaw Milk Stout`a i dowiem się jakich najlepiej dodatków użyć i jak ich użyć.

42 minuty temu, Matias napisał:

Cześć ! Własnie zabutelkowałem mojego pierwszego Coopersa. Teraz myślę o następnym piwko i wybór padł na Chocolate(milk)Stout. Chcę kupić gotowy zestaw surowców na Milk Stout i do tego dorzucić czekoladę ? Kakao? Nie wiem... Może laski wanilli a może ziarna kakaowca. Po prostu nie wiem jeszcze się nie znam. Problem w tym że nie wiem kiedy te dodatki mam dodać. Podczas cichej fermentacji ? Zależy mi na piwie o niskiej goryczce i wyczuwalnym aromacie kakaowca. Mam nadzieje że z wami wybiorę jakiś bazowy zestaw Milk Stout`a i dowiem się jakich najlepiej dodatków użyć i jak ich użyć.

Poszukaj na forum. Te tematy były już poruszane w innych wątkach. Miłej zabawy:drinks:

10 godzin temu, advisorylyrics napisał:

W jaki sposób zlewacie piwo z cichej podczas której było chmielenie? Na chłopski rozum bym pomyślał, że najpierw dekantacja z nad drożdży a później filtracja by pozbyć się osadów chmielu i dopiero w butelki, ale to fanatykom infekcji by się mogło nie spodobać.

Wężykiem z założoną na końcu (wygotowaną) pończochą...

13 godzin temu, advisorylyrics napisał:

najpierw dekantacja z nad drożdży a później filtracja

Te dwie czynności wykonywać jednocześnie, bo zrozumiałem z tego, że najpierw chcesz zlewać znad drożdży razem z chmielinami, a później kolejny raz z filtracją chmielin.

Dnia 1/28/2018 o 21:06, Matias napisał:

dorzucić czekoladę...Kakao...laski wanilli...ziarna kakaowca.

Nie wiem...Po prostu nie wiem...się nie znam...nie wiem

Proponuję zamiast wrzucać co popadnie do piwa najpierw zrobić kilka(naście) warek bez dodatków, używając słodu, drożdży i chmielu i skupiając się na jakości fermentacji i analizie wyników. 

Edited by dirk gently

10 minut temu, dirk gently napisał:

Proponuję zamiast wrzucać co popadnie do piwa najpierw zrobić kilka(naście) warek bez dodatków, używając słodu, drożdży i chmielu i skupiając się na jakości fermentacji i analizy wyników. 

Amen