Matias Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 Cześć ! Własnie zabutelkowałem mojego pierwszego Coopersa. Teraz myślę o następnym piwko i wybór padł na Chocolate(milk)Stout. Chcę kupić gotowy zestaw surowców na Milk Stout i do tego dorzucić czekoladę ? Kakao? Nie wiem... Może laski wanilli a może ziarna kakaowca. Po prostu nie wiem jeszcze się nie znam. Problem w tym że nie wiem kiedy te dodatki mam dodać. Podczas cichej fermentacji ? Zależy mi na piwie o niskiej goryczce i wyczuwalnym aromacie kakaowca. Mam nadzieje że z wami wybiorę jakiś bazowy zestaw Milk Stout`a i dowiem się jakich najlepiej dodatków użyć i jak ich użyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 42 minuty temu, Matias napisał: Cześć ! Własnie zabutelkowałem mojego pierwszego Coopersa. Teraz myślę o następnym piwko i wybór padł na Chocolate(milk)Stout. Chcę kupić gotowy zestaw surowców na Milk Stout i do tego dorzucić czekoladę ? Kakao? Nie wiem... Może laski wanilli a może ziarna kakaowca. Po prostu nie wiem jeszcze się nie znam. Problem w tym że nie wiem kiedy te dodatki mam dodać. Podczas cichej fermentacji ? Zależy mi na piwie o niskiej goryczce i wyczuwalnym aromacie kakaowca. Mam nadzieje że z wami wybiorę jakiś bazowy zestaw Milk Stout`a i dowiem się jakich najlepiej dodatków użyć i jak ich użyć. Poszukaj na forum. Te tematy były już poruszane w innych wątkach. Miłej zabawy Link to comment Share on other sites More sharing options...
advisorylyrics Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 W jaki sposób zlewacie piwo z cichej podczas której było chmielenie? Na chłopski rozum bym pomyślał, że najpierw dekantacja z nad drożdży a później filtracja by pozbyć się osadów chmielu i dopiero w butelki, ale to fanatykom infekcji by się mogło nie spodobać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 Godzinę temu, Gawron napisał: Poszukaj na forum. Te tematy były już poruszane w innych wątkach. Miłej zabawy Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 na 90% takich zapytań jest odpowiedź tu : https://www.wiki.piwo.org/Strona_główna Ale niestety, ludziska wolą pisać niż czytać. Pozdrawiam, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 10 godzin temu, advisorylyrics napisał: W jaki sposób zlewacie piwo z cichej podczas której było chmielenie? Na chłopski rozum bym pomyślał, że najpierw dekantacja z nad drożdży a później filtracja by pozbyć się osadów chmielu i dopiero w butelki, ale to fanatykom infekcji by się mogło nie spodobać. Wężykiem z założoną na końcu (wygotowaną) pończochą... Adam Pawlicki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 13 godzin temu, advisorylyrics napisał: najpierw dekantacja z nad drożdży a później filtracja Te dwie czynności wykonywać jednocześnie, bo zrozumiałem z tego, że najpierw chcesz zlewać znad drożdży razem z chmielinami, a później kolejny raz z filtracją chmielin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 (edited) Dnia 1/28/2018 o 21:06, Matias napisał: dorzucić czekoladę...Kakao...laski wanilli...ziarna kakaowca. Nie wiem...Po prostu nie wiem...się nie znam...nie wiem Proponuję zamiast wrzucać co popadnie do piwa najpierw zrobić kilka(naście) warek bez dodatków, używając słodu, drożdży i chmielu i skupiając się na jakości fermentacji i analizie wyników. Edited January 30, 2018 by dirk gently Adam Pawlicki, sihox and Mibor 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 10 minut temu, dirk gently napisał: Proponuję zamiast wrzucać co popadnie do piwa najpierw zrobić kilka(naście) warek bez dodatków, używając słodu, drożdży i chmielu i skupiając się na jakości fermentacji i analizy wyników. Amen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts