Skocz do zawartości

Następne piwko ! Złapałem bakcyla - Chocolate (milk) Stout


Matias

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ! Własnie zabutelkowałem mojego pierwszego Coopersa. Teraz myślę o następnym piwko i wybór padł na Chocolate(milk)Stout. Chcę kupić gotowy zestaw surowców na Milk Stout i do tego dorzucić czekoladę ? Kakao? Nie wiem... Może laski wanilli a może ziarna kakaowca. Po prostu nie wiem jeszcze się nie znam. Problem w tym że nie wiem kiedy te dodatki mam dodać. Podczas cichej fermentacji ? Zależy mi na piwie o niskiej goryczce i wyczuwalnym aromacie kakaowca. Mam nadzieje że z wami wybiorę jakiś bazowy zestaw Milk Stout`a i dowiem się jakich najlepiej dodatków użyć i jak ich użyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 28.01.2018 o 20:06, Matias napisał(a):

Cześć ! Własnie zabutelkowałem mojego pierwszego Coopersa. Teraz myślę o następnym piwko i wybór padł na Chocolate(milk)Stout. Chcę kupić gotowy zestaw surowców na Milk Stout i do tego dorzucić czekoladę ? Kakao? Nie wiem... Może laski wanilli a może ziarna kakaowca. Po prostu nie wiem jeszcze się nie znam. Problem w tym że nie wiem kiedy te dodatki mam dodać. Podczas cichej fermentacji ? Zależy mi na piwie o niskiej goryczce i wyczuwalnym aromacie kakaowca. Mam nadzieje że z wami wybiorę jakiś bazowy zestaw Milk Stout`a i dowiem się jakich najlepiej dodatków użyć i jak ich użyć.

Rozwiń  

Poszukaj na forum. Te tematy były już poruszane w innych wątkach. Miłej zabawy:drinks:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 28.01.2018 o 21:09, advisorylyrics napisał(a):

W jaki sposób zlewacie piwo z cichej podczas której było chmielenie? Na chłopski rozum bym pomyślał, że najpierw dekantacja z nad drożdży a później filtracja by pozbyć się osadów chmielu i dopiero w butelki, ale to fanatykom infekcji by się mogło nie spodobać.

Rozwiń  

 

Wężykiem z założoną na końcu (wygotowaną) pończochą...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 28.01.2018 o 21:09, advisorylyrics napisał(a):

najpierw dekantacja z nad drożdży a później filtracja

Rozwiń  

Te dwie czynności wykonywać jednocześnie, bo zrozumiałem z tego, że najpierw chcesz zlewać znad drożdży razem z chmielinami, a później kolejny raz z filtracją chmielin.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 28.01.2018 o 20:06, Matias napisał(a):

dorzucić czekoladę...Kakao...laski wanilli...ziarna kakaowca.

Nie wiem...Po prostu nie wiem...się nie znam...nie wiem

Rozwiń  

Proponuję zamiast wrzucać co popadnie do piwa najpierw zrobić kilka(naście) warek bez dodatków, używając słodu, drożdży i chmielu i skupiając się na jakości fermentacji i analizie wyników. 

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 29.01.2018 o 12:52, dirk gently napisał(a):

Proponuję zamiast wrzucać co popadnie do piwa najpierw zrobić kilka(naście) warek bez dodatków, używając słodu, drożdży i chmielu i skupiając się na jakości fermentacji i analizy wyników. 

Rozwiń  

Amen

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.