Matias Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Cześć ! Własnie zabutelkowałem mojego pierwszego Coopersa. Teraz myślę o następnym piwko i wybór padł na Chocolate(milk)Stout. Chcę kupić gotowy zestaw surowców na Milk Stout i do tego dorzucić czekoladę ? Kakao? Nie wiem... Może laski wanilli a może ziarna kakaowca. Po prostu nie wiem jeszcze się nie znam. Problem w tym że nie wiem kiedy te dodatki mam dodać. Podczas cichej fermentacji ? Zależy mi na piwie o niskiej goryczce i wyczuwalnym aromacie kakaowca. Mam nadzieje że z wami wybiorę jakiś bazowy zestaw Milk Stout`a i dowiem się jakich najlepiej dodatków użyć i jak ich użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 42 minuty temu, Matias napisał: Cześć ! Własnie zabutelkowałem mojego pierwszego Coopersa. Teraz myślę o następnym piwko i wybór padł na Chocolate(milk)Stout. Chcę kupić gotowy zestaw surowców na Milk Stout i do tego dorzucić czekoladę ? Kakao? Nie wiem... Może laski wanilli a może ziarna kakaowca. Po prostu nie wiem jeszcze się nie znam. Problem w tym że nie wiem kiedy te dodatki mam dodać. Podczas cichej fermentacji ? Zależy mi na piwie o niskiej goryczce i wyczuwalnym aromacie kakaowca. Mam nadzieje że z wami wybiorę jakiś bazowy zestaw Milk Stout`a i dowiem się jakich najlepiej dodatków użyć i jak ich użyć. Poszukaj na forum. Te tematy były już poruszane w innych wątkach. Miłej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 W jaki sposób zlewacie piwo z cichej podczas której było chmielenie? Na chłopski rozum bym pomyślał, że najpierw dekantacja z nad drożdży a później filtracja by pozbyć się osadów chmielu i dopiero w butelki, ale to fanatykom infekcji by się mogło nie spodobać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Godzinę temu, Gawron napisał: Poszukaj na forum. Te tematy były już poruszane w innych wątkach. Miłej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 na 90% takich zapytań jest odpowiedź tu : https://www.wiki.piwo.org/Strona_główna Ale niestety, ludziska wolą pisać niż czytać. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 10 godzin temu, advisorylyrics napisał: W jaki sposób zlewacie piwo z cichej podczas której było chmielenie? Na chłopski rozum bym pomyślał, że najpierw dekantacja z nad drożdży a później filtracja by pozbyć się osadów chmielu i dopiero w butelki, ale to fanatykom infekcji by się mogło nie spodobać. Wężykiem z założoną na końcu (wygotowaną) pończochą... Adam Pawlicki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 13 godzin temu, advisorylyrics napisał: najpierw dekantacja z nad drożdży a później filtracja Te dwie czynności wykonywać jednocześnie, bo zrozumiałem z tego, że najpierw chcesz zlewać znad drożdży razem z chmielinami, a później kolejny raz z filtracją chmielin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 (edytowane) Dnia 1/28/2018 o 21:06, Matias napisał: dorzucić czekoladę...Kakao...laski wanilli...ziarna kakaowca. Nie wiem...Po prostu nie wiem...się nie znam...nie wiem Proponuję zamiast wrzucać co popadnie do piwa najpierw zrobić kilka(naście) warek bez dodatków, używając słodu, drożdży i chmielu i skupiając się na jakości fermentacji i analizie wyników. Edytowane 30 Stycznia 2018 przez dirk gently Mibor, Adam Pawlicki i sihox 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 10 minut temu, dirk gently napisał: Proponuję zamiast wrzucać co popadnie do piwa najpierw zrobić kilka(naście) warek bez dodatków, używając słodu, drożdży i chmielu i skupiając się na jakości fermentacji i analizy wyników. Amen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się