WujekStaszek Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Od pół roku trzymam lambica z wiśniami w szklanym gąsiorze. Pobrałem dzisiaj próbkę piwa - ani smak ani kolor mnie nie satysfakcjonują. Chciałem dodać więcej wiśni, ale problem w tym, że zawartość gąsiora podchodzi już pod korek i nie dam rady dać więcej owoców. Czy przelanie zawartości do fermentora, pozbycie się owoców i ponownie wlanie do gąsiora nie sprawi, że lambic zbytnio się nie napowietrzy? Jest jeszcze druga opcja - dolanie surowego soku z wiśni - czy taka operacja będzie wiele różniła się od dodania całych owoców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Ogólnie lambik nie lubi powietrza ale jak profil nie odpowiada to ja bym zaryzykował Sok to jednak nie owoce, np. podobno taniny ze skórki są ważne dla profilu piwa, poza tym dość długo trzymasz te wiśnie. A ile tych wiśni dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 2 kilogramy na 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 2x za malo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Teraz już wiem Chociaż miałem nadzieję, że to wystarczy, bo ogranicza mnie pojemność gąsiora. Na ten sezon trzeba będzie kupić większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Niektóre źródła mówią nawet o 30% wiśni Zawsze możesz część zabutelkować a z części robić krieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Cantillon w swoim Krieku daje 200g/litr, w wersji Lou Pepe Kriek 300g/litr, a Intense Red z 3 Fonteinen to już w ogóle esencja wiśniowa. Także nie ma co żałować, bo wychodzi wybornie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 WujekStaszek -> Witam Tak z ciekawości zapytam, w ilu litrowym gąsiorze trzymasz tego lambika? Ciekaw jestem ile to tobie miejsca zajęło ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Chyba 23 litry pod sam korek. W zeszłym roku robiłem piwo z malinami na brettach - owoce bardzo ładnie się rozpadły i "dostosowały się" do naczynia. Na wiśnię nie wziąłem poprawki i weszło ich zdecydowanie mniej niż planowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 WujekStaszek -> Dziękuję za odpowiedź. No, malina to miększy owoc, więc ... ;P 23l? To ciekaw jestem w czym trzymają inni piwowarzy domowi, skoro widziałem gdzieś tutaj info o lambiku z 4, a nawet 6kg wiśni! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Po prostu nalewają mniej piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 W sumie ... jest to jakieś rozwiązanie. ;P Jeszcze z tak z ciekawości zapytam, jakich drożdży użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Ja nalalem piwa pod korek i jak przyjdzie do dodawania wiśni mam zamiar odciągnąć kilka litrów i zabutelkowac, a w powstałe miejsce zawedruja wiśnie. Jak nastawialem lambica odlalem jeszcze 5 litrów do małego gąsiora. Tym sposobem będę miał krieka, lambika rocznego i drugiego który będzie fermentowal że 2 lata.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 BelgLover -> Dziękuję za odpowiedź. Tak też można zrobić, ale obawiam się, że mam gąsiory tylko 5l i 15l. Zastanawiam się czy by w przyszłości, gdybym zechciał zrobić lambika nie kupić innego, większego gęsiora. Konkretnie chodzi mi po głowie 34l, taki z szeroką szyjką ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Sa tez te duze sloje z szeroka pokrywa, opisywanie juz nie raz na forum, podobno nie przepuszczaja tlenu, a na pewno wygodniejsze jesli chodzi o zachowanie higieny (mycie) i sterylnosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 luki161 -> Dziękuję za odpowiedź. Hm ... Wiem o czym mówisz, ale chyba one są 8 i 18l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Jest cała gama pojemności: https://www.malinowynos.pl/kategoria/204/sloje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 O_O Dzięki Jasiu za info. Nawet nie wiedziałem, że takie są. Ceny to mają tam jednak zaporowe ... ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) Na allegro tez sa, ale duzo tansze nie beda, moze z 10 pln max urwiesz z tej ceny. Generalnie jest to kawal sloja i tyle kosztuje. Mowie o wersji 26l. Edytowane 3 Lutego 2018 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) luki161 -> Rozglądałem się raczej za tymi większymi. ;P 30 i 35l 100zł to minimum jakie widziałem ... 26l może rzeczywiście było by lepszym wyborem. Edytowane 4 Lutego 2018 przez ksiegarz5 litry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Jeśli chodzi o dzikusy to polecam kegi petainery. Do dostania za frii w knajpach/wielokranach.Rozpruwasz zawór i masz 30l pojemnik. W taki sposób zmieściłem bez problemu 5kg wiśni z 20l lambika.Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 b.dawid -> Dziękuję za propozycję, ale to się chyba mija z celem. Ciężko to umyć, a gdybym chciał plastik, to zostałbym przy fermentorze. I prostsze, i szybsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Tak samo się myje jak balon szklany, jest przyciemniony i ogranicza wpływ światła. PET to nie to samo co wiaderka z plastiku. Poczytaj o przepuszczalności tlenu przez różne tworzywa.Zrobisz jak chcesz, ja tylko podaję swoją praktykę.Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) b.dawid -> Źle ubrałem swoje myśli w słowa, bo pisałem trochę pośpiesznie, w trakcie pracy. ;p Nie mówię, że PET to takie zło i w ogóle, na pewno ma swoje wady i zalety, ale ja z niego nie korzystałem, a jedynie o nim trochę czytałem i widziałem filmiki na YT. Ba! Ja nawet nie mam na koncie żadnego "belga", więc nie wiem z czym się to je, ale chciałbym spróbować go zrobić. Choć z ekstraktów. ;p Zastanawiam się nad "szkłem", bo wszędzie piszą o rocznej fermentacji w dymionie, więc COŚ musi być na rzeczy, prawda? Wg., mnie sprawa wygląda następująco: 1. Zwykła damka 34l, za jakieś 70 zł. "Tanie", w miarę proste rozwiązanie. Przyda się do wina w przyszłości. "Łatwe" mycie, ale problem z włożeniem owoców i ich późniejszymi wyjęciem. 2. Szeroka damka 34l, za jakieś 90 zł. Droższe rozwiązanie. Łatwiejsze mycie oraz wkładanie/wyjmowanie. 3. Słój 35l, za jakieś 100-110 zł. Duże braki na magazynach, problem z wysyłką. Tylko odbiór osobisty. Reszta jak w punkcie 2. 4. Słój 26l, za jakieś 70-90 zł. Reszta jak wyżej. 5. PET 30l, za free/grosze. Tanie rozwiązanie. "Łatwe" mycie, ale problem z włożeniem owoców i ich późniejszymi wyjęciem. O.k. Przejrzałem "internety" i na obecną chwilę wytypowałem dwie oferty. 1. 25l słój za 73zł + 15zł kurier, płatne online, na allegro. Dużo w zapasie. 2. 26l słój za 75zł + 25zł kurier, płatne przy odbiorze, na olx. OSTATNIA sztuka. Jakieś propozycje? Edytowane 5 Lutego 2018 przez ksiegarz5 cena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 PETainery to dla mnie najlepsze rozwiązanie - za darmo, wręcz cieszą się gdy się je odbiera. Rozbrojenie głowicy zajmuje mniej czasu niż użycie PETa czy nawet zwykłego wiadra. Używam ich jako jednorazówki, więc jeśli byłby problem z wybraniem "wkładu" to można wywalić na śmietnik razem z wkładem, albo poszerzyć otwór nożem. Podstawowa zaleta dla mnie, to to że się nie tłuką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się