Yeazus Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) Witam, To mój pierwszy post na forum, dotychczas tylko dokształcałem się, czytając. Do tej pory za mną sześć warek z ekstraktów. Wszystkie udane, żadnych problemów z fermentacją, drożdżami etc. Siódma warka była moją pierwszą z zacieraniem i pierwszą z problemami. Zasyp: pilzneński 4kg pszeniczny 1kg płatki pszeniczne błyskawiczne 0,5kg płatki owsiane (skleikowane) 0,4kg Zacieranie infuzyjne, 68 stopni - 60' 78 stopni - 10' Stosunek wody do słodów: 3,5l/1kg Wszystkie słody wsypane do wody o temp. wyliczonej z Brewness (chyba 74st. C) Temperatura spadła do zakładanych 68 st. W takiej temperaturze utrzymywałem zacier przez 60 minut. Gdy temperatura spadała o 1-2 stopnie, dogrzewałem do 68-69 stopni, raz na jakiś czas mieszając. Po 60 minutach próba jodowa wyszła negatywna. Z filtracją problemów nie było. Po zawróceniu 3 litrów, leciało już klarowne. Gotowanie 70 minut. Chmielone Iungą w granulacie, w obciążonej pończosze. Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową poszło sprawnie. W ok. 20-30 minut wystudziłem brzeczkę do 17 st. Wyszło 15 BLG więc rozcieńczyłem 3l wody źródlanej. Ostatecznie miałem 23,5l brzeczki o 13 BLG. Uwodnione US-05 w postaci ładnego kremiku, lekko ostudziłem, do temp. zbliżonej brzeczce i zadałem do fermentora. (brzeczka była dobrze napowietrzona). Fermentor trafił do piwnicy, gdzie temp. na fermentorze utrzymywała się w granicach 16-17 stopni. Fermentacja bardzo leniwie wystartowała - dopiero trzeciej doby pokrywa wyraźnie się wybrzuszyła i zaczęło bulkać. Piany na powierzchni brzeczki praktycznie nie było. W czwartej dobie pomiar BLG wykazał 5,5. Przeniosłem fermentor do pomieszczenia o temp. 21 stopni i tutaj pozostawał przez kolejne 4 dni. W tym czasie dwa pomiary gęstości: po 2 dniach 5blg, po kolejnych 2 dniach 5blg. Zdecydowałem się przelać na cichą. Śladów po pianie praktycznie brak a gęstwa na dnie fermentora zupełnie inna niż zwykle przy US-05. Tym razem jakby luźniejsza, rzadsza. Młode piwo po burzliwej mętne jak sok owocowy. W smaku trochę brzeczkowe. Jest nadzieja, że się sklaruje na cichej? Myślę o 2 dniach w temp 21 stopni i 2 dniach na cold crashu, w temp 0-3 stopnie. Co poszło nie tak? Proszę o wytknięcie błędów i pomoc. Edytowane 4 Lutego 2018 przez Yeazus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialy13 Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Widzę, że niestety zastosowałeś zasadę 7+7, czyli po 7 dniach przelałeś na cichą, a trzeba było zostawić w temperaturze 16-17 stopni na dwa tygodnie, drożdże by opadły i byłoby bardziej klarowne. Nic się nie dzieje, z czasem w niższej temperaturze jak będziesz trzymał to się powinno sklarować - cierpliwość to podstawowa cecha piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeazus Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Nie trzymałem się schematu. Skoro po przeniesieniu do wyższej temperatury, przez 4 dni blg nie uległo zmianie, uznałem, że to koniec fementacji. W sumie na burzliwej było 8 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Zostaw na „cichej” na minimum tudzień w tych 21 stopniach. Drożdzę po skończonej fermentacji muszą jeszcze posprzątać po sobie (zredukować aldehyd, diacetyl, wywietrzyć siarkowodór) za szybko je oddzieliłeś od brzeczki, mogłeś potrzymać z 10-12 dni. Co do zmętnuenia to płatki często właśnie zamętnią piwo, poczekaj aż się sklaruje bo jeszcze sporo drożdży pływa tam. Nie spiesz się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeazus Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Mimo, że blg nie zmieniło się przez ostatnie 4 dni, to faktycznie jednak drożdże są jeszcze aktywne. Piwo jest na "cichej" od kilku godzin a na nowo zaczęło pracować. Potrzymam co najmniej tydzień. Ale chyba kolejne głupstwo zrobiłem - po przelaniu dorzuciłem 50g Oktawii. Skoro fermentacja jeszcze nie skończona, chyba zaszkodziłem piwu co do aromatu ... Plus jeden jest - najlepszą nauką jest nauka na własnych błedach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 34 minuty temu, Yeazus napisał: Ale chyba kolejne głupstwo zrobiłem - po przelaniu dorzuciłem 50g Oktawii. Skoro fermentacja jeszcze nie skończona, chyba zaszkodziłem piwu co do aromatu ... Plus jeden jest - najlepszą nauką jest nauka na własnych błedach Za wielką kałużą, czyli w Ameryce, dorzucają chmiel na burzliwą i sobie chwalą aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Po zakończeniu cichej przed butelkowaniem postaw fermentator na noc na balkonie , piwo sie wyklaruje , drożdże i pozostałości po chmielu który dodałeś na cichą ładnie położą się spać na dnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Dałeś 1kg pszenicznego i płatki... pszeniczny ma to do siebie, że piwo jest mętniejsze, a płatki robią piwo troszkę bardziej "lepkie" przez co syf może się dłużej unosić. Po za tym tak jak piszą koledzy trochę krótko je trzymałeś na cichej. A jak CI zależy na szybkim sklarowaniu to dodaj żelatynę spożywczą. (na pół szklanki gorącej wody[nie wrzącej] wsyp łyżkę żelatyny wymieszaj i wlej do fermentatora i zostaw na 3-5 dni.) Nie bój nic, że będzie czuć czy coś .... ja prawię zawsze stosują ją do klarowania piw jasnych i jest "cacy":) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeazus Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) 3 godziny temu, rob7320 napisał: Po zakończeniu cichej przed butelkowaniem postaw fermentator na noc na balkonie , piwo sie wyklaruje , drożdże i pozostałości po chmielu który dodałeś na cichą ładnie położą się spać na dnie . Przy obliczaniu ilości środka refermentacyjnego jako temp. piwa przyjmuje najwyższą w jakiej fermentowało? Edytowane 5 Lutego 2018 przez Yeazus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Przyjmujemy temperaturę w jakiej fermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 2 godziny temu, Yeazus napisał: Przy obliczaniu ilości środka refermentacyjnego jako temp. piwa przyjmuje najwyższą w jakiej fermentowało? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Dnia 4.02.2018 o 20:05, advisorylyrics napisał: Za wielką kałużą, czyli w Ameryce, dorzucają chmiel na burzliwą i sobie chwalą aromat W PL też tak dorzucam od 10 warek, nie musisz szukać aż w Chameryce... Dnia 5.02.2018 o 06:31, rob7320 napisał: fermentator na noc na balkonie , piwo sie wyklaruje Można też zastosować żelatynę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 41 minut temu, BEZ ZASAD napisał: Dnia 5.02.2018 o 06:31, rob7320 napisał: fermentator na noc na balkonie , piwo sie wyklaruje Można też zastosować żelatynę... Ja osobiście w zimie wolę "metodę balkonową" , a żelatynę stosuję do klarowania grodziskiego chociaż mam wrażenie że osad jaki pozostaje na dnie po żelatynie jest bardziej "rzadki " i łatwo jest go wzbić przy przelewaniu . Dobrą metodą jest też zol krzemionkowy. Trzeba wypróbować co komu bardziej pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeazus Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Nie spodziewałem się aż tak dużego odzewu. Dzięki Wam wszystkim. Jeśli zdecyduję się na ten "zimowy wariant", nie będzie problemu z refermentacją ? Niska temperatura nie uśpi zanadto drożdży? Czy może po takiej zimnej nocy, poczekać aż piwo się ogrzeje. Dopiero butelkowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Nie ma obaw, drożdże to wytrzymałe bestie, tak łatwo ich nie ubijesz, byle byś nie zamroził całego piwa na kamień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 26 minut temu, Yeazus napisał: Czy może po takiej zimnej nocy, poczekać aż piwo się ogrzeje. Dopiero butelkowac? Lej zimne później butelki wstaw do pomieszczenia ciepłego aby się nagazowało . Aby sprawdzić stan nagazowania możesz napełnić jedną butelkę PET 0,5l po wodzie mineralnej , ugniatając będziesz wiedział jak się nagazowało . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeazus Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Skorzystałem z Waszych rad i jestem zadowolony. Dwunastogodzinny cold crash zrobił robotę - większość zawiesiny opadła na dno. Dodatkowo sklarowało się w butelkach i jest tylko lekko opalizujące. Jedynie co wyszło średnio, to nagazowanie - piwo pieni się jak szampan. 120g cukru na 20l piwa to przecież nie jest dużo, nie raz dawałem więcej i było ok. Być może jednak jeszcze trochę dofermentowało w butelkach. Na szczęście granatów nie uświadczyłem Dzięki wszystkim za rady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się