massmess Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Drodzy, pierwszy raz przydarzył mi się problem z nagazowaniem a w sumie z jego brakiem. Piwo od 2 miesięcy w butelkach i zero śladu gazu. Refermentowałem je w temp. ok 14 st i w tym chyba problem. W każdym razie, próbowałem to jakoś ratować, wstawiając do ciepłego, dodając do jednej z butelek cukier i gazu jak nie było tak nie ma, za to piwo, do którego dodałem cukier jest wyraźnie słodsze, dlatego chce dodać do każdej z butelek odrobinę drożdży. Wyczytałem gdzieś że w takich przypadkach powinno się dodać ok 10% drożdży dodanych do fermentacji... I tu pojawia się moje pytanie... Czy mam to rozumieć, że z saszetki biorę 10% i uwadniam czy uwadniam całą saszetkę tak jak do normalnej fermentacji i z tego dopiero pobieram 10% i rozlewam to pomiędzy butelkami? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Najlepsza byłaby gęstwa. Przepłukać i dodawać strzykawką. A z sucharów to bym zrobił szybki starter i tak dodawał. Ciężko z saszetki 11.5 g. odmierzyć 10% i uwodnić. Edytowane 11 Lutego 2018 przez elninio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Jakie były użyte drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
massmess Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 S-04. W sumie za tydzień będę robił kolejną warkę więc mogę się wstrzymać z jakimiś działaniami, tylko pytanie ile wtedy dodawać tej gęstwy? Jak to przeliczyć na butelkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 a co to za piwo? Jaki baling miało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
massmess Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) 14 blg - lekko wędzone ale. Edytowane 11 Lutego 2018 przez massmess Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 3 godziny temu, massmess napisał: Refermentowałem je w temp. ok 14 st i w tym chyba problem. Na pewno nie. Dla S-04 to żadna przeszkoda o ile są zdrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 2 godziny temu, massmess napisał: S-04. W sumie za tydzień będę robił kolejną warkę więc mogę się wstrzymać z jakimiś działaniami, tylko pytanie ile wtedy dodawać tej gęstwy? Jak to przeliczyć na butelkę? Uważam, że po 1-2 ml. na butelkę spokojnie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
massmess Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Dzięki Elninio, spróbuje takiego podejścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Ratowałem kiedyś piwo wrzucajac do odkapslowanych butelek po parę granulek sucharów winiarskich i dało radę. Jedna paczka na standardową warkę starczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 44 minuty temu, massmess napisał: Dzięki Elninio, spróbuje takiego podejścia. daj znać jak poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się