massmess Posted February 11, 2018 Share Posted February 11, 2018 Drodzy, pierwszy raz przydarzył mi się problem z nagazowaniem a w sumie z jego brakiem. Piwo od 2 miesięcy w butelkach i zero śladu gazu. Refermentowałem je w temp. ok 14 st i w tym chyba problem. W każdym razie, próbowałem to jakoś ratować, wstawiając do ciepłego, dodając do jednej z butelek cukier i gazu jak nie było tak nie ma, za to piwo, do którego dodałem cukier jest wyraźnie słodsze, dlatego chce dodać do każdej z butelek odrobinę drożdży. Wyczytałem gdzieś że w takich przypadkach powinno się dodać ok 10% drożdży dodanych do fermentacji... I tu pojawia się moje pytanie... Czy mam to rozumieć, że z saszetki biorę 10% i uwadniam czy uwadniam całą saszetkę tak jak do normalnej fermentacji i z tego dopiero pobieram 10% i rozlewam to pomiędzy butelkami? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elninio Posted February 11, 2018 Share Posted February 11, 2018 (edited) Najlepsza byłaby gęstwa. Przepłukać i dodawać strzykawką. A z sucharów to bym zrobił szybki starter i tak dodawał. Ciężko z saszetki 11.5 g. odmierzyć 10% i uwodnić. Edited February 11, 2018 by elninio Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted February 11, 2018 Share Posted February 11, 2018 Jakie były użyte drożdże ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
massmess Posted February 11, 2018 Author Share Posted February 11, 2018 S-04. W sumie za tydzień będę robił kolejną warkę więc mogę się wstrzymać z jakimiś działaniami, tylko pytanie ile wtedy dodawać tej gęstwy? Jak to przeliczyć na butelkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 11, 2018 Share Posted February 11, 2018 a co to za piwo? Jaki baling miało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
massmess Posted February 11, 2018 Author Share Posted February 11, 2018 (edited) 14 blg - lekko wędzone ale. Edited February 11, 2018 by massmess Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 11, 2018 Share Posted February 11, 2018 3 godziny temu, massmess napisał: Refermentowałem je w temp. ok 14 st i w tym chyba problem. Na pewno nie. Dla S-04 to żadna przeszkoda o ile są zdrowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elninio Posted February 11, 2018 Share Posted February 11, 2018 2 godziny temu, massmess napisał: S-04. W sumie za tydzień będę robił kolejną warkę więc mogę się wstrzymać z jakimiś działaniami, tylko pytanie ile wtedy dodawać tej gęstwy? Jak to przeliczyć na butelkę? Uważam, że po 1-2 ml. na butelkę spokojnie wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
massmess Posted February 11, 2018 Author Share Posted February 11, 2018 Dzięki Elninio, spróbuje takiego podejścia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted February 11, 2018 Share Posted February 11, 2018 Ratowałem kiedyś piwo wrzucajac do odkapslowanych butelek po parę granulek sucharów winiarskich i dało radę. Jedna paczka na standardową warkę starczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elninio Posted February 11, 2018 Share Posted February 11, 2018 44 minuty temu, massmess napisał: Dzięki Elninio, spróbuje takiego podejścia. daj znać jak poszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts