Jump to content

Szybkie pytania - fermentacja


jagonek

Recommended Posts

Witajcie. Mam kilka pytań, może trywialnych.

 

W przypadku fermentacji burzliwej (lager pracuje już 2tyg) gdy pcha w rurkę, bulki jeszcze lecą ale blg nie spada. - jest gotowe do zlewania na cichą?

 

"Czas fermentacji" Jest czasem liczonym od momentu zadania drożdży czy od momentu rozpoczęcia na oko fermentacji? Jak wiadomo lagery w niskich temperaturach startują nawet po 48h.

 

Pozdrowienia:)

Link to comment
Share on other sites

Ja bym jeszcze czekał. Ale co ja tam wiem..... nie zlewam na cichą od jakiegoś czasu.

I jestem zadowolony.

Musiałem kiedyś wyjechać i lager stał w lodówce 65 dni, piwko super.

Ale co ja tam wiem....

 

Post z serii "nie wiem, to się wypowiem" :)

Link to comment
Share on other sites

wiadomo także że piwa dolnej fermentacji fermentują dłużej niż górnej fermentacji. Moje piwka górnej fermentacji pracują minimum 2-4 tygodni. Ponieważ dolnej fermentacji piw jeszcze nie robiłem ale na pewno trzymałbym w fermentorze najmniej miesiąc lub dłużej z naciskiem na dłużej.

Link to comment
Share on other sites

46 minut temu, advisorylyrics napisał:

Przypomniałeś mi, że moje piwko górnej fermentacji ma już 7dni. W końcu zmierze BLG. Ale tak się boję otworzyć wiadro, tyle zarazków :D

Daj mu spokój jeszcze co najmniej tydzień, potem możesz próbować mierzyć blg.

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Jancewicz napisał:

Daj mu spokój jeszcze co najmniej tydzień, potem możesz próbować mierzyć blg.

Nie wytrzymałem. Zeszło do 2 BLG "American Wheat" Aromat ameryki taki piękny : )). A wam do ilu schodzi piwko z ekstraktów, pszeniczne ?

Edited by advisorylyrics
Link to comment
Share on other sites

49 minut temu, advisorylyrics napisał:

us 05 przy temperaturze 15-18c. Aktualnie 20c. Jutro chyba cicha, bo nie widzę sensu czekać przy takim blg

Mogą jeszcze dojeść, ale 2 blg domyślam się z jakichś 12 blg brzmi sensownie. Jak nie zbierasz gęstwy nie przelewaj na cichą. Przeprowadź ją w jednym fermentorze.

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Gawron napisał:

Mogą jeszcze dojeść, ale 2 blg domyślam się z jakichś 12 blg brzmi sensownie. Jak nie zbierasz gęstwy nie przelewaj na cichą. Przeprowadź ją w jednym fermentorze.

...z 12blg po dodaniu 160g cukru do ekstraktów. Mam 20g citry do dorzucenia na zimną + piwo jest bardzo mętne + myśl w podświadomości o tym, że pierwsze piwko które wyprodukowałem, ma smak jedynie drożdży stąd raczej przeleje

Link to comment
Share on other sites

34 minuty temu, advisorylyrics napisał:

myśl w podświadomości o tym, że pierwsze piwko które wyprodukowałem, ma smak jedynie drożdży stąd raczej przeleje

Większość piw zrobiłem na us-05, chyba nigdy na cichą nie przelewałem i żadne z moich piw ne miało drożdżowego posmaku, a ja ze względu na pracę przedłużam mocno fermentację. Nawet piwo 12 blg trzymam w wiadrze minimum 4, a nawet 5 tygodni na drożdżach, bez przelewania.

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, Gawron napisał:

Większość piw zrobiłem na us-05, chyba nigdy na cichą nie przelewałem i żadne z moich piw ne miało drożdżowego posmaku, a ja ze względu na pracę przedłużam mocno fermentację. Nawet piwo 12 blg trzymam w wiadrze minimum 4, a nawet 5 tygodni na drożdżach, bez przelewania.

I chmielisz na zimno w tym samym wiadrze?

Nauczyłem się robiąc wino, że po każdej, pierwszej dekantacji, osadza się mnóstwo drożdży już następnego dnia. Zapewne te, które uporczywie trzymały się ścianek. Poczekam jeszcze z 3 dni

Ps. gęstwa robi taką samą robotę jak paczuszka suszonych robaczków?

Edited by advisorylyrics
Link to comment
Share on other sites

59 minut temu, advisorylyrics napisał:

I chmielisz na zimno w tym samym wiadrze?

Tak.

59 minut temu, advisorylyrics napisał:

Nauczyłem się robiąc wino, że po każdej, pierwszej dekantacji, osadza się mnóstwo drożdży już następnego dnia. Zapewne te, które uporczywie trzymały się ścianek.

Nie mam problemu z klarownością, czy drożdżowością. 

Godzinę temu, advisorylyrics napisał:

Ps. gęstwa robi taką samą robotę jak paczuszka suszonych robaczków?

Jak świeża to lepszą.

Link to comment
Share on other sites

Cena sucharow jest tak niska, ze zabawa z gestwa (m.in. koniecznosc przelewania na cicha, odkazanie sprzetu itp.) moze byc niekoniecznie tego warta. No chyba ze w planach masz cos mocniejszego to inna sprawa.

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, advisorylyrics napisał:

Ok. Dzięki za wszelkie info. Postudiuje dziś tematy gęstwy. Zawsze to jakaś oszczędność

Oszczędność to jedno, ale ważniejszym aspektem jest jakość i ilość drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Dnia 11.02.2018 o 17:50, Gawron napisał:

Mogą jeszcze dojeść, ale 2 blg domyślam się z jakichś 12 blg brzmi sensownie. Jak nie zbierasz gęstwy nie przelewaj na cichą. Przeprowadź ją w jednym fermentorze.

Jeśli zostanę przy opcji pozostawienia piwa w tym samym wiadrze to chciałbym na koniec zafundować mu cold crashing. Czy wpłynie to na chmielenie na zimno? Chmielić miałem 2-3 dni przed rozlewem a cold crashing by pasowało zrobić również na sam koniec.

Link to comment
Share on other sites

22 minuty temu, advisorylyrics napisał:

Jeśli zostanę przy opcji pozostawienia piwa w tym samym wiadrze to chciałbym na koniec zafundować mu cold crashing. Czy wpłynie to na chmielenie na zimno? Chmielić miałem 2-3 dni przed rozlewem a cold crashing by pasowało zrobić również na sam koniec.

Możesz chmielić w trakcie CC. Ja robię tak, że chmielę 5 dni, w tym dwa, trzy ostatnie to cold crash.

Link to comment
Share on other sites

Witajcie. Mam kilka pytań, może trywialnych.
 
W przypadku fermentacji burzliwej (lager pracuje już 2tyg) gdy pcha w rurkę, bulki jeszcze lecą ale blg nie spada. - jest gotowe do zlewania na cichą?
 
"Czas fermentacji" Jest czasem liczonym od momentu zadania drożdży czy od momentu rozpoczęcia na oko fermentacji? Jak wiadomo lagery w niskich temperaturach startują nawet po 48h.
 
Pozdrowienia:)
Browar top nie apteka i tu godziny wiele nie znaczą. Na cichą zlewasz jak blg już nie spada.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.