jagonek Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Witajcie. Mam kilka pytań, może trywialnych. W przypadku fermentacji burzliwej (lager pracuje już 2tyg) gdy pcha w rurkę, bulki jeszcze lecą ale blg nie spada. - jest gotowe do zlewania na cichą? "Czas fermentacji" Jest czasem liczonym od momentu zadania drożdży czy od momentu rozpoczęcia na oko fermentacji? Jak wiadomo lagery w niskich temperaturach startują nawet po 48h. Pozdrowienia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Ja bym jeszcze czekał. Ale co ja tam wiem..... nie zlewam na cichą od jakiegoś czasu. I jestem zadowolony. Musiałem kiedyś wyjechać i lager stał w lodówce 65 dni, piwko super. Ale co ja tam wiem.... Post z serii "nie wiem, to się wypowiem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 wiadomo także że piwa dolnej fermentacji fermentują dłużej niż górnej fermentacji. Moje piwka górnej fermentacji pracują minimum 2-4 tygodni. Ponieważ dolnej fermentacji piw jeszcze nie robiłem ale na pewno trzymałbym w fermentorze najmniej miesiąc lub dłużej z naciskiem na dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Przypomniałeś mi, że moje piwko górnej fermentacji ma już 7dni. W końcu zmierze BLG. Ale tak się boję otworzyć wiadro, tyle zarazków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 46 minut temu, advisorylyrics napisał: Przypomniałeś mi, że moje piwko górnej fermentacji ma już 7dni. W końcu zmierze BLG. Ale tak się boję otworzyć wiadro, tyle zarazków Daj mu spokój jeszcze co najmniej tydzień, potem możesz próbować mierzyć blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) 4 minuty temu, Jancewicz napisał: Daj mu spokój jeszcze co najmniej tydzień, potem możesz próbować mierzyć blg. Nie wytrzymałem. Zeszło do 2 BLG "American Wheat" Aromat ameryki taki piękny : )). A wam do ilu schodzi piwko z ekstraktów, pszeniczne ? Edytowane 11 Lutego 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 42 minuty temu, advisorylyrics napisał: A wam do ilu schodzi piwko z ekstraktów, pszeniczne ? To zależy od drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 14 minut temu, Gawron napisał: To zależy od drożdży. us 05 przy temperaturze 15-18c. Aktualnie 20c. Jutro chyba cicha, bo nie widzę sensu czekać przy takim blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 49 minut temu, advisorylyrics napisał: us 05 przy temperaturze 15-18c. Aktualnie 20c. Jutro chyba cicha, bo nie widzę sensu czekać przy takim blg Mogą jeszcze dojeść, ale 2 blg domyślam się z jakichś 12 blg brzmi sensownie. Jak nie zbierasz gęstwy nie przelewaj na cichą. Przeprowadź ją w jednym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 8 minut temu, Gawron napisał: Mogą jeszcze dojeść, ale 2 blg domyślam się z jakichś 12 blg brzmi sensownie. Jak nie zbierasz gęstwy nie przelewaj na cichą. Przeprowadź ją w jednym fermentorze. ...z 12blg po dodaniu 160g cukru do ekstraktów. Mam 20g citry do dorzucenia na zimną + piwo jest bardzo mętne + myśl w podświadomości o tym, że pierwsze piwko które wyprodukowałem, ma smak jedynie drożdży stąd raczej przeleje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 34 minuty temu, advisorylyrics napisał: myśl w podświadomości o tym, że pierwsze piwko które wyprodukowałem, ma smak jedynie drożdży stąd raczej przeleje Większość piw zrobiłem na us-05, chyba nigdy na cichą nie przelewałem i żadne z moich piw ne miało drożdżowego posmaku, a ja ze względu na pracę przedłużam mocno fermentację. Nawet piwo 12 blg trzymam w wiadrze minimum 4, a nawet 5 tygodni na drożdżach, bez przelewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) 14 minut temu, Gawron napisał: Większość piw zrobiłem na us-05, chyba nigdy na cichą nie przelewałem i żadne z moich piw ne miało drożdżowego posmaku, a ja ze względu na pracę przedłużam mocno fermentację. Nawet piwo 12 blg trzymam w wiadrze minimum 4, a nawet 5 tygodni na drożdżach, bez przelewania. I chmielisz na zimno w tym samym wiadrze? Nauczyłem się robiąc wino, że po każdej, pierwszej dekantacji, osadza się mnóstwo drożdży już następnego dnia. Zapewne te, które uporczywie trzymały się ścianek. Poczekam jeszcze z 3 dni Ps. gęstwa robi taką samą robotę jak paczuszka suszonych robaczków? Edytowane 11 Lutego 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 59 minut temu, advisorylyrics napisał: I chmielisz na zimno w tym samym wiadrze? Tak. 59 minut temu, advisorylyrics napisał: Nauczyłem się robiąc wino, że po każdej, pierwszej dekantacji, osadza się mnóstwo drożdży już następnego dnia. Zapewne te, które uporczywie trzymały się ścianek. Nie mam problemu z klarownością, czy drożdżowością. Godzinę temu, advisorylyrics napisał: Ps. gęstwa robi taką samą robotę jak paczuszka suszonych robaczków? Jak świeża to lepszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 11 godzin temu, Gawron napisał: Jak świeża to lepszą. Ok. Dzięki za wszelkie info. Postudiuje dziś tematy gęstwy. Zawsze to jakaś oszczędność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Cena sucharow jest tak niska, ze zabawa z gestwa (m.in. koniecznosc przelewania na cicha, odkazanie sprzetu itp.) moze byc niekoniecznie tego warta. No chyba ze w planach masz cos mocniejszego to inna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 11 minut temu, advisorylyrics napisał: Ok. Dzięki za wszelkie info. Postudiuje dziś tematy gęstwy. Zawsze to jakaś oszczędność Oszczędność to jedno, ale ważniejszym aspektem jest jakość i ilość drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Dnia 11.02.2018 o 17:50, Gawron napisał: Mogą jeszcze dojeść, ale 2 blg domyślam się z jakichś 12 blg brzmi sensownie. Jak nie zbierasz gęstwy nie przelewaj na cichą. Przeprowadź ją w jednym fermentorze. Jeśli zostanę przy opcji pozostawienia piwa w tym samym wiadrze to chciałbym na koniec zafundować mu cold crashing. Czy wpłynie to na chmielenie na zimno? Chmielić miałem 2-3 dni przed rozlewem a cold crashing by pasowało zrobić również na sam koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 22 minuty temu, advisorylyrics napisał: Jeśli zostanę przy opcji pozostawienia piwa w tym samym wiadrze to chciałbym na koniec zafundować mu cold crashing. Czy wpłynie to na chmielenie na zimno? Chmielić miałem 2-3 dni przed rozlewem a cold crashing by pasowało zrobić również na sam koniec. Możesz chmielić w trakcie CC. Ja robię tak, że chmielę 5 dni, w tym dwa, trzy ostatnie to cold crash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zukowiec Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Witajcie. Mam kilka pytań, może trywialnych. W przypadku fermentacji burzliwej (lager pracuje już 2tyg) gdy pcha w rurkę, bulki jeszcze lecą ale blg nie spada. - jest gotowe do zlewania na cichą? "Czas fermentacji" Jest czasem liczonym od momentu zadania drożdży czy od momentu rozpoczęcia na oko fermentacji? Jak wiadomo lagery w niskich temperaturach startują nawet po 48h. Pozdrowienia:)Browar top nie apteka i tu godziny wiele nie znaczą. Na cichą zlewasz jak blg już nie spada.Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 19 minut temu, Zukowiec napisał: Na cichą zlewasz jak blg już nie spada. Albo nie zlewasz wcale. Ja tak robię, w tej chwili czwarta warka na tych samych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi