Jankasper Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Dzień dobry wszystkim forumowiczom. Jako, że prowadzenie zeszytów/notaników z zapiskami co do warzenia jest dosyć haotyczne, postanowiłem takowy notatniczek zrobić sobie na forum. Może komuś akurat jakieś zapiski się przydadzą. Pokrótce. Warzeniem zajmuje się od roku, 59 warek z zacieraniem i 4 na poczatek, szkoleniowe, z brewkita. Póki co zacieram w kotle COOBRA 25, dalszy rozwój przewidziany w tym roku. Do dyspozycji mam jeszcze 5 krzaczorów chmielu i wędzarnię do słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 (edytowane) Na ten weekend przewidziane są 2 warzenia. To samo, tylko że co innego. #1. Polskie Ryzowe bezstylowe. 4kg słód Pilzneński 0.5 kg płatki ryżowe błyskawiczne 0.25kg płatki owsiane błyskawiczne 0.25 słód zakwaszający 0.25 słód melaoidynowy Zacieranie: 69' 70 minut mashout 78' Gotowanie 70 minut Chmielenie - Puławski 30g - 30minut -Sybilla 25g - 10 i 25g na chłodzenie. Drożdze Danstar Nottingam 2# Ryżowe jasne 4kg słód Pilzneński 0.5 kg płatki ryżowe błyskawiczne 0.25kg płatki owsiane błyskawiczne 0.25 słód zakwaszający 0.25 słód melaoidynowy Zacieranie: 69' 70 minut mashout 78' Gotowanie 70 minut Chmielenie -Riwaka 45g - 30 minut - Citra + Cascade - po 10g na 5 minut -Citra + Cascade - po 10g na chłodzenie -na zimno po 10g Citra i Sorachi Drożdze - Danstar Nottingam W obu przypadkach Fermentacja w 17-19' , jak długo drożdże zechcą. Warka # 1 i 2 próba Ad 1 nieco mniej goryczki. carapils zamiast melanoidyny s05 zamiast danstara Ad 2 2 tyg nagazowania zamiast 1, 4g glukozy zamiast 3. Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Jankasper Lirfunax 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 6 godzin temu, Jankasper napisał: Pokrótce. Warzeniem zajmuje się od roku, 59 warek z zacieraniem i 4 na poczatek, szkoleniowe, z brewkita. Póki co zacieram w kotle COOBRA 25, dalszy rozwój przewidziany w tym roku. Niezłe tempo. Choć trochę trudno wtedy uczyć się na błędach. Jaki rozwój planujesz? Coobra Ci nie wystarcza lub zawodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 37 minutes ago, wizi said: Niezłe tempo. Choć trochę trudno wtedy uczyć się na błędach. Jaki rozwój planujesz? Coobra Ci nie wystarcza lub zawodzi? Tempo było wymuszone weselami w rodzinie. Mało co udało się lezakować. ale i tak konsumpcja wyprzedza produkcję. Coobra sprawdza sie bardzo dobrze. Ale podwojenie produkcji przy pomocy lodówki i taboretu jest nieuchronne. Chodzi o to, żeby we 2 osoby Warzyć jednocześnie w COOBRze i lodówie. Pszenica w COOBRa, a angole na 2 lodówki. Z 2 lodówek wysładzenie do gara 50l. Chodzi o to, żeby w weekend mocno roboczy zrobić 300 litrów i potem porównywać serie w czasie. Inaczej za szybko wszystko schodzi. na bieżąco tylko produkcja krótkoterminowej pszenicy (grodziskie i witbier), bo to schodzi szczególnie. W budowie jest powoli piwnica (pod)ziemianka 2x2x4 metry, może bedzie czynna przed wakacjami. Póki co jej role pełni beczka na deszczówkę 100l wkopana w ziemię, ale jest za mała. Sprawdza się poza tym. Co później, czas pokaże:) Lirfunax 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 (edytowane) Warka #3 IPA 2.5 kg słód Pilzneński 2.5 maris otter 0.25 słód zakwaszający 0.25 słód melaoidynowy 0.3 carrared Zacieranie: 69' 70 minut mashout 78' Gotowanie 70 minut Chmielenie - Puławski 45 g - 30minut -amrillo 20g - 10', 10g na 0' i 10g na chłodzenie. -cascade i citra po- 15g - 10', po 7,5g na 0' i chłodzenie Drożdze Danstar Nottingam II pokolenie. Piwko wypróbowane, zgodne z załozeniem. Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Jankasper Lirfunax 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 (edytowane) Warka #4 APA 3 kg słód Pilzneński 2.5 maris otter 0.25 słód zakwaszający 0.25 słód melaoidynowy 0.2 karmelowy 150 Zacieranie: 69' 70 minut mashout 78' 10 min Chmielenie: Simcoe- 10g COLUMBUS 25g- 30' columbus, simcoe, po 10g na 10min amarillo, equinox po 10g na 5 min riwaka, simcoe,equinox, columbus po 5g na 0' i 5g na chłodzenie po 10g citra i amarillo na cichą. Drożdże - Danstar II pokolenie Piwko wypróbowane, zgodne z załozeniem. Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) Warka #5 Żytnie 2.5kg pilzneński 1kg wiedeński płatki żytnie 0.8kg kasza gryczana 100gr 0,5kg słód pszeniczny special B - 0,2 kg płatki owsiane - 0.2kg. zacieranie 60m - 67' 10m - 78' Gotowanie 70m Chmielenie 20g puławski- 60' 15g HT - 10' 5g HT - 5' Drożdże - Danstar Nottingam gęstwa 3pokolenie z warki3/4 Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) # 6 Lichtenhainer 3kg słód pilzneński 1kg słód pszeniczny wędzony 0.2 płatki owsiane 0.3 carapils Zacieranie w 67' - 60 minut Wygrzew 75' 15 min gotowanie 15 min. Chłodzenie do 45', zlanie do fermentora. 48h w 38' z bakcylem. gotowanie 60 min- Iunga 12g/12min Saf-33 Rozlane, jest kwas, mało wędzonki. Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Jankasper Lirfunax 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) #7 grodziskie 2kg słód pszeniczny wędzony 1kg pilzneński 200g carapils 200g płatki owsiane zacieranie 37' - 10 min 52' - 15 min 63' - 30 min 72' - 30 min Wygrzew 75' - 10 min Gotowanie - 60 min chmielenie HT 20g - 30 min HT 10 g - 15 min Drożdże s33 Zgodne z założeniem. Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Warka # 1 i 2 próba Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) #8 Witbier 2.5 kg słód pszeniczny 2.5 kg słód pilzneński 200g słód diastatyczny 100g płatki owsiane zacieranie: BIAB w lodówce 90 min 71-64' Mashout 78' - 10m Gotowanie 70 min Chmielenie IUNGA - 25g 45min Kolendra + Skórka gorzka po 10g na 10 min Cascade + sorachi ace po 10g na 5min sorachi ace 10g na chłodzenie. Drożdże Mauribrew weiss. Cicha - 10g sorachi, citra, Kurakało, kolendra. Edytowane 11 Maja 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 4 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 (edytowane) #9 Sprzątam browar Zasyp: 3kg słód pszeniczny 1.5kg pilzneński 1kg monachijski I 150g Diastatyczny 0.5kg Carabelge zacieranie: BIAB w lodówce 90 min 69-66' Mashout 77' 10 min Gotowanie 70min Chmielenie: IUNGA 12g, Riwaka 13g 60 min RIWAKA - 20g - 15 min RIWAKA 10g - na chłodzenie. Drożdże - S33 Edytowane 4 Maja 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) #10 AIPA 1.5 Pilzneński 1 Munich I 2.5 Wiedeński 200g Karmelowy 150 Zacieranie - BIAB w lodówce 70 min 69-66' Mashout 10m - 78' Gotowanie 70 min Chmielenie - 30 min - 30g Magnum + 15g Columbus 15 min - 15g RIWAKA + 15g Cascade 5 min - 10 g Simcoe + 10g Equanot +5g cascade 0' - 10g Amarillo Drożdze - Danstar Nottingam Edytowane 5 Maja 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 #11 Żytnie 2kg słód żytni 1kg słód pszeniczny 2kg pilzneński 300g specialB 250g diastatyczny 400g płatki owsiane górskie zacieranie: BIAB w lodówce 70 min 69-66' Mashout 77' 10 min Gotowanie 70min Chmielenie: Magnat 60m- 20g HT - 30 min 15g HT- 15min 15g Citra 5min 10g Drożdże - Mauribrew weiss gęstwa #8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 12 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 (edytowane) #12 Hefeweizen 2.5kg Pszeniczny 2kg Pilzneński 0.5 Carabelge 250gr Melanoidynowy 200g Płatki górskie owsiane Zacieranie: 45min -45' Pszenica i płatki 62' - 40min 72' 30min 75' - 10min 78' Mashout Gotowanie: 70min Chmielenie: 60' 30g Puławski 15' - 22g HT Drożdze- MbW- Gęstwa warka #8 Edytowane 12 Maja 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 (edytowane) #13 Na dzień mamy nie zdążę... 4kg Pilzneński 0.5 caramunich III 250gr Carafa Special III 250g Płatki górskie owsiane 400g płatki żytnie 0.25 czekoladowy 1200 0.2 Karmelowy 600 Zacieranie: 69-66' - 90min 78' Mashout Gotowanie: 70min Chmielenie: 30' 50g Puławski 10' uwodniony mech irlandzki 3' - Kawa Robusta Espresso x3 Cichacz - 50g świerzo mielonej kawy. Drożdze- DN Gęstwa warka #10 Edytowane 21 Maja 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 Aktualny stan butelek: Kapsle: 670 - 0.5 4- 2l 38 - bączek 0.33 Patentowe: 130 - 0.5 + Grolsch 12 - 1l 4 - 1.5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 #14 jasne pełne 5kg pale zero weyermann 0.5 carapils Zacieranie: 69-66' - 60min 78' Mashout Gotowanie: 70min Chmielenie: 60' 30g Puławski 10' uwodniony mech irlandzki, 25g Riwaka, 10g cascade 0' 5g Riwaka i cascade Drożdze- DN Gęstwa warka #10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 (edytowane) #15 czy da się bez łuski 4kg pszeniczny 0.5 carawheat Zacieranie: 69-66' - 60min 78' Mashout Gotowanie: 70min Chmielenie: 60' 35g Iunga 15' 15g Iunga Drożdze- MbW- Gęstwa warka #12 Edytowane 27 Maja 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 (edytowane) #16 Witbier 2.kg słód pszeniczny 2 kg słód pilzneński 400g płatki owsiane zacieranie: 64' - 45min 72' -15min Mashout 78' - 10m Gotowanie 70 min Chmielenie Sybilla - 35g 60min Sybilla - 15g 15 min Kolendra + Skórka gorzka po 10g na 10 min Drożdże WB06 Cicha - 10g Kurakało, kolendra. Edytowane 31 Maja 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 (edytowane) #17 - APA 3.5 pale ale weyermann 1 pilzneński 0.3 melanoidynowy 0.25 diastatyczny 0.4 żytnie 0.3 owsiane Zacieranie: 68C - 60' 75'C- 10' Gotowanie: 65min Chmielenie: FWH - Magnum 50g 15min - Cascade 13g , Equanot 12g, Amarillo 10g, Citra 10g. 5min - 15g Citra Equanot, Simcoe, Summit - 15g / 0' Dannastar Nottingam. Cicha - ??? Edytowane 7 Lipca 2018 przez Jankasper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 8 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 #19 - ŻytPA 1.5 pale ale weyermann 2.5 pilzneński 1 żytni 0.25 żytni karmelowy 0.06 czekoladowy 1200 płatki 0.4 żytnie 0.4 owsiane Zacieranie: 68C - 60' 75'C- 15' Gotowanie: 85min Chmielenie: FWH - Summit 36g 15min - , Equanot 20g, Simcoe 20g, Citra 20g. Equanot, Simcoe, - 15g / citra 23g - 0' Drożdże: USWC gozdawa Cicha - ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 #20 - Solid Bitter 4kg UK MO 0.25 specialB 0.25 Żytni karmel Zacieranie: 68C - 60' 75'C- 15' Gotowanie: 60 min Chmielenie: FWH - magnum 20g 15min - fuggles 30g. 0' Fuggles 10g Drożdże: S04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 #21 - Grodziskie 1kg UK MO 2kg słód pszeniczny wędzony czeremchą Zacieranie: 66C - 60' 75'C- 15' Gotowanie: 60 min Chmielenie: FWH - magnum 20g 20min - fuggles 10g. Drożdże: S33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 #22 - Pilsowe 4kg WM Pale Ale 0.5 Carapils Zacieranie: 66C - 60' 75'C- 15' Gotowanie: 60 min Chmielenie: 25g Magnum FWH 20g Źatecky -20' 10g Źatecky -10' Drożdże- S33 Suchary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się