Jump to content

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim forumowiczom.

 

Jako, że prowadzenie zeszytów/notaników z zapiskami co do warzenia jest dosyć haotyczne, postanowiłem takowy notatniczek zrobić sobie na forum.

 

Może komuś akurat jakieś zapiski się przydadzą.

 

Pokrótce. Warzeniem zajmuje się od roku, 59 warek z zacieraniem i 4 na poczatek, szkoleniowe, z brewkita.

 

Póki co zacieram w kotle COOBRA 25, dalszy rozwój przewidziany w tym roku.

 

Do dyspozycji mam jeszcze 5 krzaczorów chmielu i wędzarnię do słodu. 

Link to comment
Share on other sites

Na ten weekend przewidziane są 2 warzenia. To samo, tylko że co innego.

 

#1. Polskie Ryzowe bezstylowe.

 

4kg słód Pilzneński

0.5 kg płatki ryżowe błyskawiczne

0.25kg płatki owsiane błyskawiczne

0.25 słód zakwaszający

0.25 słód melaoidynowy

 

Zacieranie:

 

69' 70 minut

mashout 78' 

 

Gotowanie 70 minut

 

Chmielenie

 

- Puławski 30g - 30minut

-Sybilla 25g - 10 i 25g na chłodzenie. 

Drożdze Danstar Nottingam

 

2# Ryżowe jasne

  

4kg słód Pilzneński

0.5 kg płatki ryżowe błyskawiczne

0.25kg płatki owsiane błyskawiczne

0.25 słód zakwaszający

0.25 słód melaoidynowy

 

Zacieranie:

 

69' 70 minut

mashout 78' 

 

Gotowanie 70 minut

 

Chmielenie

 

-Riwaka 45g - 30 minut

- Citra + Cascade - po 10g na 5 minut

-Citra + Cascade - po 10g na chłodzenie

-na zimno po 10g Citra i Sorachi

 

Drożdze - Danstar Nottingam

 

W obu przypadkach Fermentacja w 17-19' , jak długo drożdże zechcą. 

 

 

Warka # 1 i 2 próba

 

Ad 1

nieco mniej goryczki.

carapils zamiast melanoidyny

s05 zamiast danstara

Ad 2

2 tyg nagazowania zamiast 1, 4g glukozy zamiast 3.

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Jankasper napisał:

Pokrótce. Warzeniem zajmuje się od roku, 59 warek z zacieraniem i 4 na poczatek, szkoleniowe, z brewkita.

 

Póki co zacieram w kotle COOBRA 25, dalszy rozwój przewidziany w tym roku.

Niezłe tempo. Choć trochę trudno wtedy uczyć się na błędach. Jaki rozwój planujesz? Coobra Ci nie wystarcza lub zawodzi?

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, wizi said:

Niezłe tempo. Choć trochę trudno wtedy uczyć się na błędach. Jaki rozwój planujesz? Coobra Ci nie wystarcza lub zawodzi?

Tempo było wymuszone weselami w rodzinie. Mało co udało się lezakować. ale i tak konsumpcja wyprzedza produkcję.

 

Coobra sprawdza sie bardzo dobrze. Ale podwojenie produkcji przy pomocy lodówki i taboretu jest nieuchronne. Chodzi o to, żeby we 2 osoby Warzyć jednocześnie w COOBRze i lodówie. Pszenica w COOBRa, a angole na 2 lodówki. Z 2 lodówek wysładzenie do gara 50l.

Chodzi o to, żeby w weekend mocno roboczy zrobić 300 litrów i potem porównywać serie w czasie. Inaczej za szybko wszystko schodzi. na bieżąco tylko produkcja krótkoterminowej pszenicy (grodziskie i witbier), bo to schodzi szczególnie.

W budowie jest powoli piwnica (pod)ziemianka 2x2x4 metry, może bedzie czynna przed wakacjami.  Póki co jej role pełni beczka na deszczówkę 100l wkopana w ziemię, ale jest za mała. Sprawdza się poza tym.

 

Co później, czas pokaże:)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #3 IPA

 

2.5 kg słód Pilzneński

2.5 maris otter

0.25 słód zakwaszający

0.25 słód melaoidynowy

0.3 carrared

Zacieranie:

 

69' 70 minut

mashout 78' 

 

Gotowanie 70 minut

 

Chmielenie

 

- Puławski 45 g - 30minut

-amrillo 20g - 10', 10g na 0' i 10g na chłodzenie.

-cascade i citra po- 15g - 10', po  7,5g na 0' i chłodzenie

 

 

Drożdze Danstar Nottingam II pokolenie.

 

Piwko wypróbowane, zgodne z załozeniem.

 

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

Warka #4 APA

 

3 kg słód Pilzneński

2.5 maris otter

0.25 słód zakwaszający

0.25 słód melaoidynowy

0.2 karmelowy 150

Zacieranie:

 

69' 70 minut

mashout 78'  10 min

 

Chmielenie:

 

Simcoe- 10g COLUMBUS 25g- 30'

columbus, simcoe, po 10g na 10min

amarillo, equinox po 10g na 5 min

riwaka, simcoe,equinox, columbus  po 5g na 0' i 5g na chłodzenie

 

po 10g citra i amarillo na cichą.

 

 

Drożdże - Danstar II pokolenie

 

Piwko wypróbowane, zgodne z załozeniem.

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #5 Żytnie

 

2.5kg pilzneński

1kg wiedeński

płatki żytnie 0.8kg

kasza gryczana 100gr

0,5kg  słód pszeniczny

special B - 0,2 kg

płatki owsiane - 0.2kg.

 

 

zacieranie

60m - 67'

10m - 78'

 

Gotowanie 70m

 

Chmielenie

20g puławski- 60'

15g HT -  10'

5g HT - 5'

 

Drożdże - Danstar Nottingam gęstwa 3pokolenie z warki3/4

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

# 6 Lichtenhainer

 

3kg słód pilzneński

1kg słód pszeniczny wędzony

0.2 płatki owsiane

0.3 carapils

 

Zacieranie w 67'  - 60 minut 

 

Wygrzew 75' 15 min

 

gotowanie 15 min.

 

Chłodzenie do 45', zlanie do fermentora. 48h w 38' z bakcylem.

 

gotowanie 60 min- Iunga 12g/12min

 

Saf-33

 

Rozlane, jest kwas, mało  wędzonki. 

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

#7 grodziskie

 

2kg słód pszeniczny wędzony

1kg pilzneński

200g carapils

200g płatki owsiane

 

zacieranie

 

37' - 10 min

52' - 15 min

63' - 30 min

72' - 30 min

 

Wygrzew 75' - 10 min

 

Gotowanie - 60 min

 

chmielenie

 

HT 20g - 30 min

HT 10 g - 15 min

 

Drożdże s33

 

Zgodne z założeniem. 

 

 

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

#8 Witbier

 

2.5 kg słód pszeniczny

2.5 kg słód pilzneński

200g słód diastatyczny

100g płatki owsiane

 

zacieranie:

 

BIAB w lodówce 90 min 71-64'

Mashout 78' - 10m

 

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie

 

IUNGA - 25g 45min

Kolendra + Skórka gorzka po 10g na 10 min

Cascade + sorachi ace po 10g na 5min

sorachi ace 10g na chłodzenie.

 

Drożdże Mauribrew weiss.

 

Cicha - 10g sorachi, citra, Kurakało, kolendra.

 

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

#9 Sprzątam browar

 

Zasyp:

 

3kg słód pszeniczny

1.5kg pilzneński

1kg monachijski I

150g Diastatyczny

0.5kg Carabelge

 

zacieranie:

 

BIAB w lodówce 90 min 69-66'

Mashout 77' 10 min

 

Gotowanie 70min

 

Chmielenie:

 

IUNGA 12g,  Riwaka 13g 60 min

RIWAKA - 20g - 15 min

RIWAKA 10g - na chłodzenie.

 

Drożdże - S33

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

#10 AIPA

 

1.5 Pilzneński

1 Munich I

2.5 Wiedeński

200g Karmelowy 150

 

Zacieranie - BIAB w lodówce 70 min 69-66'

Mashout 10m - 78'

 

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie -  30 min - 30g Magnum + 15g Columbus

 

15 min - 15g RIWAKA + 15g Cascade

5 min - 10 g Simcoe + 10g Equanot +5g cascade

 

0' - 10g Amarillo

 

Drożdze - Danstar Nottingam

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

#11 Żytnie

 

2kg słód żytni

1kg słód pszeniczny

2kg pilzneński

300g specialB

250g diastatyczny

400g płatki owsiane górskie

 

zacieranie:

 

BIAB w lodówce 70 min 69-66'

Mashout 77' 10 min

 

Gotowanie 70min

 

Chmielenie:

 

Magnat 60m- 20g

HT - 30 min 15g

HT- 15min 15g

Citra :( 5min 10g

 

Drożdże - Mauribrew weiss gęstwa #8

Link to comment
Share on other sites

#12 Hefeweizen

 

2.5kg Pszeniczny

2kg Pilzneński

0.5 Carabelge

250gr Melanoidynowy

200g Płatki górskie owsiane

 

 

Zacieranie:

 

45min -45' Pszenica i płatki

 

62' - 40min

72' 30min

75' - 10min

78' Mashout

 

Gotowanie:

 

70min

 

Chmielenie:

 

60' 30g Puławski

15' - 22g HT

 

 

Drożdze- MbW- Gęstwa warka #8

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#13 Na dzień mamy nie zdążę...

 

4kg Pilzneński

0.5 caramunich III

250gr Carafa Special III

250g Płatki górskie owsiane

400g płatki żytnie

0.25 czekoladowy 1200

0.2 Karmelowy 600

 

Zacieranie:

 

69-66' - 90min

78' Mashout

 

Gotowanie:

 

70min

 

Chmielenie:

 

30' 50g Puławski

10' uwodniony mech irlandzki

3' - Kawa Robusta Espresso x3

 

Cichacz - 50g świerzo mielonej kawy.

Drożdze- DN Gęstwa warka #10

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

#14 jasne pełne

 

5kg pale zero weyermann

0.5 carapils

 

Zacieranie:

 

69-66' - 60min

78' Mashout

 

Gotowanie:

 

70min

 

Chmielenie:

 

60' 30g Puławski

10' uwodniony mech irlandzki, 25g Riwaka, 10g cascade

0' 5g Riwaka i cascade

 

Drożdze- DN Gęstwa warka #10

Link to comment
Share on other sites

#15 czy da się bez łuski

 

4kg pszeniczny

0.5 carawheat

 

Zacieranie:

 

69-66' - 60min

78' Mashout

 

Gotowanie:

 

70min

 

Chmielenie:

 

60' 35g Iunga

15' 15g Iunga

 

Drożdze- MbW- Gęstwa warka #12

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

#16 Witbier

 

2.kg słód pszeniczny

2 kg słód pilzneński

400g płatki owsiane

 

zacieranie:

 

64' - 45min

72' -15min

Mashout 78' - 10m

 

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie

 

Sybilla - 35g 60min

Sybilla - 15g 15 min

 

Kolendra + Skórka gorzka po 10g na 10 min

 

 

Drożdże WB06

 

Cicha - 10g  Kurakało, kolendra.

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#17 - APA

 

3.5 pale ale weyermann
1 pilzneński
0.3 melanoidynowy
0.25 diastatyczny
0.4 żytnie
0.3 owsiane

 

Zacieranie:

 

68C - 60'

75'C- 10'

 

Gotowanie:

 

65min

 

Chmielenie:

 

FWH - Magnum 50g

 

15min - Cascade 13g , Equanot 12g, Amarillo 10g, Citra 10g.

 

5min - 15g Citra

 

Equanot, Simcoe, Summit - 15g / 0'

 

Dannastar Nottingam.

 

Cicha - ???

 

 

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

#19 - ŻytPA

 

1.5 pale ale weyermann
2.5 pilzneński
1 żytni
0.25 żytni karmelowy

0.06 czekoladowy 1200

płatki

0.4 żytnie
0.4 owsiane

 

Zacieranie:

 

68C - 60'

75'C- 15'

 

Gotowanie:

 

85min

 

Chmielenie:

 

FWH - Summit 36g

 

15min -  , Equanot 20g,  Simcoe 20g, Citra 20g.

 

Equanot, Simcoe, - 15g / citra 23g -  0'

 

Drożdże:

 

USWC gozdawa

 

Cicha - ???

Link to comment
Share on other sites

#20 - Solid Bitter

 

4kg UK MO

0.25 specialB 

0.25 Żytni karmel

 

Zacieranie:

 

68C - 60'

75'C- 15'

 

Gotowanie:

 

60 min

 

Chmielenie:

 

FWH - magnum 20g

 

15min -  fuggles 30g.

 

 0' Fuggles 10g

 

Drożdże:

 

S04

 

Link to comment
Share on other sites

#21 - Grodziskie

 

1kg UK MO

2kg słód pszeniczny wędzony czeremchą

 

Zacieranie:

 

66C - 60'

75'C- 15'

 

Gotowanie:

 

60 min

 

Chmielenie:

 

FWH - magnum 20g

 

20min -  fuggles 10g.

 

 

 

Drożdże:

 

S33

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • elroy featured and unfeatured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.