JanuszMyszyński Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Przyszedł mi do głowy pomysł zrobienia megaRIS-a, takiego ze 32-34 Blg, ale z uwagi na rozmiar mojego gara pomyślałem o takiej malutkiej wareczce 5 -7. Czy to jest wykonalne. Nie pytam o aspekt, ekonomiczny, bo wiadomo, że to się średnio opłaca, ale czy technicznie i technologicznie coś nie stoi na przeszkodzie? kaszti86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 (edytowane) Nie stoi. Edytowane 13 Marca 2018 przez kantor JanuszMyszyński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 W dniu 13.03.2018 o 18:52, JanuszMyszyński napisał(a): Przyszedł mi do głowy pomysł zrobienia megaRIS-a, takiego ze 32-34 Blg, ale z uwagi na rozmiar mojego gara pomyślałem o takiej malutkiej wareczce 5 -7. Czy to jest wykonalne. Nie pytam o aspekt, ekonomiczny, bo wiadomo, że to się średnio opłaca, ale czy technicznie i technologicznie coś nie stoi na przeszkodzie? Rozwiń Robilem tak ABW, zebralem tylko brzeczke przednia a zacieralem dwa razy. Piwo z "wyslodkow" mialo kolo 15 blg. Do tego calosc gotowalem przez 4 godziny. Do fermentacji potrzebujesz sporo gestwy i musisz bardzo dobrze natlenic brzeczke. Miej swiadomosc, ze takie super mocne piwo moze miec jeden problem, zanim sie alkohol ulozy to moze utlenienie je zepsuc. To sie stalo u mnie, @kantor pil i moze potwierdzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 13 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 W dniu 13.03.2018 o 19:16, Lasek napisał(a): zacieralem dwa razy. Rozwiń Przybliżysz ten proceder? W dniu 13.03.2018 o 19:16, Lasek napisał(a): Miej swiadomosc, ze takie super mocne piwo moze miec jeden problem, zanim sie alkohol ulozy to moze utlenienie je zepsuc. Rozwiń Mam cichą nadzieję, że RIS jako ciemne piwo, nawet jeśli się utleni, to pójdzie w sensowne aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 (edytowane) W dniu 13.03.2018 o 19:39, JanuszMyszyński napisał(a): Przybliżysz ten proceder? Rozwiń Zatarlem raz 8 kg, i brzeczke przednia do gara. Gar na gaz a reszte wyslodzin do wiadra. W miedzyczasie wywalenie slodu z zaizolowanego fermentora, umycie i znowu 8 kg, brzeczke przednia do gara w ktorym juz od 2 godzin wrzalo, a reszte do wiadra. Lacznie cala akcja z uwarzeniem warki z wyslodkow trwala chyba z 10 godzin. I sam nie wiem czy bede chcial powtarzac taki manewr. Cytuj Mam cichą nadzieję, że RIS jako ciemne piwo, nawet jeśli się utleni, to pójdzie w sensowne aromaty. Rozwiń Wiesz co mowia o nadziei, ale nie zniechecam 5 litrow to nawet jak nie wyjdzie nie bedzie dramatu. Edytowane 13 Marca 2018 przez Lasek straszny blad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 W dniu 13.03.2018 o 19:39, JanuszMyszyński napisał(a): Mam cichą nadzieję, że RIS jako ciemne piwo, nawet jeśli się utleni, to pójdzie w sensowne aromaty. Rozwiń Ja warzę z ekstraktów ale to nie ma znaczenia. Robiłem imperialnego amerykańskiego stouta i z czasem aromaty amerykańskie zaczęły znikać i w dodatku piwo zaczęło się utleniać. Dostało posmaków drzemu śliwkowego ale pozostałe aromaty są wciąż na tyle silne, że w niczym to nie przeszkadza a nawet wręcz przeciwnie. ☺️ Warz więc śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 podepnę się pod temat, przy warkach typu 8 - 10 litr stosować standardowy fermentor czy powinno się używać mniejszych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 W dniu 13.03.2018 o 20:41, Jancewicz napisał(a): posmaków drzemu śliwkowego Rozwiń Jakie to są posmaki drzemu śliwkowego? Czy są podobne do dżemu śliwkowego? dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 W dniu 14.03.2018 o 12:16, hermod napisał(a): podepnę się pod temat, przy warkach typu 8 - 10 litr stosować standardowy fermentor czy powinno się używać mniejszych? Rozwiń Większość zaleca mniejsze ale np. ja robiłem warki 5-6l w standardowych 33l fermentorach i piwa wychodziły ok, nawet na jakiś konkursach dobrze kończyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) Robię 12l w standardowych wiadrach, powierzchnia kontaktu z powietrzem jest identyczna jak przy dużej warce, a to jest kluczowe. Jak się nie robi głupotek typu zlewanie do drugiego wiadra znad drożdży to warstwa CO2 pozostaje nad piwem do samego końca (przy tych standardowych max. 2-4 tygodniach fermentacji). Edytowane 14 Marca 2018 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 W dniu 13.03.2018 o 19:52, Lasek napisał(a): Zatarlem raz 8 kg, i brzeczke przednia do gara. Rozwiń Tak z ciekawości, jaki miałeś stosunek wody do słodu przy zacieraniu tych 8 kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 W dniu 14.03.2018 o 18:29, Piwosz86 napisał(a): Tak z ciekawości, jaki miałeś stosunek wody do słodu przy zacieraniu tych 8 kg? Rozwiń Cos kolo 2- 2,5 litra na kg. A co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 W dniu 14.03.2018 o 20:36, Lasek napisał(a): Cos kolo 2- 2,5 litra na kg. A co? Rozwiń Tak jak pisałem, z czystej ciekawości pytam Rozumiem, że zacierasz w takim standardowym garnku 30L? Też się czaje na RIS-a ale to najpierw jakieś lżejsze piwko na początek żeby mieć gęstwę. A jakie miałeś blg tej brzeczki przedniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 W dniu 14.03.2018 o 20:45, Piwosz86 napisał(a): Tak jak pisałem, z czystej ciekawości pytam Rozumiem, że zacierasz w takim standardowym garnku 30L? Też się czaje na RIS-a ale to najpierw jakieś lżejsze piwko na początek żeby mieć gęstwę. A jakie miałeś blg tej brzeczki przedniej? Rozwiń Spoko, myslalem ze moze chcesz cos wiecej wiedziec. Zacieram w zaizolowanym fermentorze. Blg przednie cos kolo18/20 blg, nie pamietam dokladnie a niechce mi sie wstawac do notesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się