Jejski Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Ruchy Jacku! Jeden do tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 No niestety. Nie mam tak dobrych jak Ty warunków, więc pewnie zostawisz mnie w tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Warka 92 Tripel: Kacper, Melchior i Baltazar Dziś trzeci dzień fermentacji. Postanowiłem dodać litr brzeczki odzyskanej z osadu i 1kg cukru. Przez ściankę fermentora widać było, że piana raczej jest już niska. Gdy zdjąłem wieko okazało się, że po pianie nie ma śladu . Zmierzyłem współczynnik załamania światła i wyszło około 8°Brix. Wstawiłem do programu i wyszło, że odpowiada to 2,6°Blg! Drożdże przeżarły ekstrakt w 3 dni w temperaturze otoczenia 19+/-1°C. W sobotę chyba uwarzę dubbla, mam jeszcze 200ml gęstwy. Do odzyskanej brzeczki dodałem 1,5l wody i cukier. Zagotowałem, schłodziłem i dodałem do brzeczki. Po godzinie znów pojawiła się piana. Edytowane 10 Stycznia 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Warka 92 Tripel: Kacper, Melchior i Baltazar Wczoraj przelana na cichą. Fermentacja praktycznie zakończona. Areometr wykazał ekstrakt pozorny 2°Blg, refraktometr ok 8,5°Bx. Kalkulator wyliczył poprawną gęstość brzeczki nastawnej około 18,5°Blg. Piwo jeszcze bardzo mętne. Może zniosę za parę dni do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Warka 91: Pils niemiecki v.4 Przelałem na cichą. Właściwie niepotrzebnie bo jest już idealnie klarowne. Ekstrakt pozorny około 3°Blg przy 10°C. Smak bardzo dobry. W 34/70 jak zwykle odwaliły doskonałą robotę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Warka 90: Monachijskie ciemne v.4 Wydawało mi się, że po miesiącu fermentacji nie będzie potrzeby przelewania na cichą więc przygotowałem sprzęt do butelkowania/kegowania. Piwo jest doferemnetowane (2°Blg) jednak dosyć mętne. Trudno, 19l trafiło do KEGa a reszta (ok. 6l) do butelek z 0,35l rezerwy (zagęszczonej do 15,3°Bx). Gęstwa zymków zebrana. Smak bardzo ciekawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Warka 93: dubbel Pierwsza przymiarka do dubbla. Zasyp dość prosty. Karmel zrobiony samodzielnie. Planowany ekstrakt początkowy ok. 16°Blg, goryczka 20 IBU, kolor 31EBC (wg BeerSmith). Zasyp: słód pilzneński Litovel - 4kg słód monachijski Litovel - 1kg słód Special B - 0,4kg karmel średnio ciemny (ok. 135°C z DAP) z 0,25kg cukru Zacieranie 51°C - 15' (17l wody i 5ml kwasu mlekowego 80%) 62°C - 40' 72°C - 35' 77°C - 15' Gotowanie (ok. 80', początek na małym ogniu bo obiad)/Chmielenie w 20' - 18g Chinook: 9,7% ak. w 65' - 7g Citry 10,7%ak. i 3g Amarillo 9%ak. oraz 5g mchu irlandzkiego Brzeczka ma ekstrakt 16,2°Bx. Mam zamiar zadać gęstwą Belgian Abbey 1214. Gęstwa ma ponad miesiąc i jest jej mocno ubitej około 150ml, smak i wygląd OK, zapach nie do końca czysty. Zalałem ją brzeczką około 10°Blg. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Warka 94: Monachijskie jasne Po raz pierwszy w moim browarze jasne z Monachium. Planowany ekstrakt początkowy 11,8°Blg, kolor 6,2EBC, goryczka 20IBU. Zasyp słód pilzneński Litovel - 4kg słód CaraPils Weyermann - 0,5kg Zacieranie 51°C - 15' 62°C - 30' 72°C - 35' 76-78°C - 15' Gotowania 70'/Chmielenie w 10' - 25g Tradition 2010, 4,8%ak. w 40' - 20g Tradition 2010, 4,8%ak. w 55' - 5g mchu irlandzkiego w 70' - 20g Tradition 2010, 4,8%ak. Wyszło 24l. Ekstrakt trochę za wysoki, bo 12,75°Bx, chyba rozcieńczę jutro przy zadaniu drożdży. Teraz piwo zniosłem do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Monachijskie jasne bez słodu monachijskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 No a jak. Przecież jasne a nie ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Warka 92 Tripel: Kacper, Melchior i Baltazar Wczoraj wieczorem zabutelkowałem z 1,2l rezerwy. Ekstrakt końcowy: 1,8°Blg (mniej więcej, w każdym razie poniżej 2) i 8,75°Bx co daje 9,6%alkoholu i obliczony ekstrakt nastawny 19,2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Warka 93: dubbel W niedzielę przelałem na cichą. Właściwie to mogłem dużo wcześniej bo piana opadła po 5 dniach. Niesamowicie szybkie sa te Belgian Abbey. Ekstrakt pozorny około 3°Blg (8°Bx). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Warka 91: Pils niemiecki v.4 W końcu znalazłem chwilkę by zabutelkować/kegować. Oprócz Corneliusa zapełniłem butelki z dodatkiem 350ml rezerwy 13,2°Bx. Do butelek trafiło 5litrów piwa.Ekstraktu nie chciało mi się mierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Warka 95: Tmave v.2 Miał być schwarzbier ale kupiłem Żatecki więc będzie tmave. Raczej wytrawne i zdecydowanie nachmielone na smak i aromat. Planowany kolor 45 EBC, goryczka 22 IBU. Zasyp słód pilzneński Litovel - 3,2kg słód monachijski Litovel - 1kg barwiący Strzegom - 0,1kg Carafa III - 0,1kg Zacieranie zatarcie na 50°C - 15' 62°C - 45' 72°C - 30' 77°C - 10' Gotowanie 70'/chmielenie w 10' - 25g Sybilla 2010 - 6,7%ak. w 40' - 30g Żateckiego 2011 - 2,7%ak. w 70' - 30g Żateckiego 2011 - 2,7%ak. Brzeczka nastawna ma prawie 12°Blg. Fermentor zniosłem do piwnicy. Jutro zadam drożdże, gęstwę z monachijskiego jasnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Warka 94: Monachijskie jasne Dziś trafiło do KEGa i butelek (z dodatkiem ok 0,2l rezerwy na 3,5l piwa). Końcowy ekstrakt 3°Blg. Klarowne i smaczne jak to przy W34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Warka 93: dubbel Dziś zabutelkowałem. Dodałem ok. 0,9l rezerwy dubbla i 0,33l świeżej rezerwy tmavego. Planowane nagazowanie 2,4v/v. Smak bardzo dobry. Końcowy ekstrakt pozorny ok. 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 (edytowane) Warka 96: Desitka v.2 W piwnicy jeszcze 11°C więc na zakończenie sezonu zapas czegoś lekkiego na lato. Zapas czyli większa ilość, bo postanowiłem uwarzyć ponad 40l. Ponieważ dysponuje standardowym garem 29l trzeba było warzyć a'la HGB a po uwarzeniu rozcieńczyć. Zasyp klasyczny, pils oraz carapils. Przy chmieleniu uwzględniłem zmniejszona utylizacje a-kwasów w zatężonej brzeczce. Zasyp: pilzneński Litovel: 5,4kg Carapils Steinbach: 1kg Zacieranie 50°C - 15' 61°C - 30' 71°C - 40' 77°C - 10' Gotowanie 70'/Chmielenie w 10' - Iunga 2010 8%ak - 45g w 40' - Saaz 2011 - 3%ak - 50g w 70' - Saaz 2011 - 3%ak - 50g Przełom wzorcowy. Wyszło ok. 25l o ekstrakcie 16,5°Blg. Rozlałem do 2 fermentorów i uzupełniłem wodą z kranu do 20l (pierwszy 6l RO, drugi tylko kran). Zaniosłem do piwnicy (wczoraj wieczorem) a dziś rano zadałem gęstwą 34/70. Wygląda na to, że ta warka zakończy się sezon. Dalsze warzenie stoi pod znakiem zapytania bo zmieniamy miejsce zamieszkania na bardziej przyjazne dla ludzi jednak mniej dla warzenia. Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Kiedy i kaj sie kludzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 jeszcze nic ostatecznego ale nie bardzo daleko. W każdym razie będzie to blok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Coś będziesz musiał wykombinować, jak to tak nie warzyć? Jak by co to użyczam warzelni. Możesz przyjechać w góry i uwarzyć większą ilość, a potem zabrać ze sobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 jeszcze nic ostatecznego ale nie bardzo daleko. W każdym razie będzie to blok. Jacek nie będzie tak źle , przykład ostatniego GCH pokazuje że w bloku też można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Ja warzę w bloku i co prawda narzekam, ale się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Przez długi czas warzyłam w bloku, w dwupokojowym mieszkaniu z małą kuchnią. Ma to swoje plusy - wszystko masz pod ręką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Dalsze warzenie stoi pod znakiem zapytania bo zmieniamy miejsce zamieszkania na bardziej przyjazne dla ludzi jednak mniej dla warzenia. Jacku, to straszne co piszesz. :o Jak można nie warzyć? I to w dodatku na 5 warek przed setką. Ja też warzę w bloku i to na płycie elektrycznej, bez gazu i sobie jakoś radzę. Tak więc nie poddawaj się! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Dzięki za miłe słowa. Bloki też są różne. Niestety tak fajnej piwniczki jak teraz to nie uświadczy się w żadnym... Ehh, wyrwać ten dom i posadzić w innym miejscu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się