zgoda Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Będziesz chciał, to dasz radę. A ja myślę, że będziesz chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Ja też warzę w bloku. Samo warzenie można sobie tak zorganizować, że jest to przyjemne (mieszadła, pompy, zasilanie wody wężem itg). Jedynie, co mi najbardziej doskwiera to noszenie fermemtatorów do piwnicy z piwnicy, na balkon itg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Teraz też warzę w kuchni więc nie to jest problem. Głównie doskwierać mi będzie brak miejsca do przechowywania/dojrzewania piwa no i także brak warunków do przeprowadzenia fermentacji w niskich temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Zaopatrz rodzinę w ciepłe , puchowe kurtki i możesz lagerować w domu. Przynajmniej zaoszczędzisz na ogrzewaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Nic się nie zaoszczędzi. Płaci się od metra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 (edytowane) Warka 92 Tripel: Kacper, Melchior i Baltazar Wczoraj przelana na cichą. Fermentacja praktycznie zakończona. Areometr wykazał ekstrakt pozorny 2°Blg, refraktometr ok 8,5°Bx. Kalkulator wyliczył poprawną gęstość brzeczki nastawnej około 18,5°Blg. Piwo jeszcze bardzo mętne. Może zniosę za parę dni do piwnicy. Jacek, drogą pantoflową otrzymałem to piwo smakuje bardzo, jeden szkopuł jest tylko bo przegazowane jest, butelki nie rozsadziło ale kapsel odleciał kosmos i jeszcze nie spadł. Bardzo mi smakuje szczególnie jak postało 30min i wysyciło się z co2 Popatrzyłem na schemat zacierania i zeszło bodajże do 1,8 myślę że przynajmniej o to 0,8 jest za dużo w butelce. Tak więc sprawdź i działaj bo piwo jest warte ocalenia już teraz jest dobre a co będzie kiedy minie kolejne 3 m-ce. Edytowane 31 Marca 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) Chyba poupuszczam trochę gazu. Ale w sumie nasycenie tripla powinno być wysokie. U mnie kapsle nie odlatują . Cieszę się, że smakowało. Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Chyba poupuszczam trochę gazu. Ale w sumie nasycenie tripla powinno być wysokie. U mnie kapsle nie odlatują . Cieszę się, że smakowało. Właśnie to wysokie nagazowanie trochę mnie zastanawiało, jak mniemam refermentowałeś z użyciem brzeczki korzystając z własnego programu ? W Beer Recipator maksymalne nasycenie dla Tripla to 2.4 w Twoim programie 3.0 stąd różnica w pojęciu wysokiego nasycenia. Osobiście jednak wolę to niższe, co2 strasznie jednak w jęzor gryzie pozbawiając mnie doznań smakowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 No właśnie. Dane w moim programie są takie jak w BeerSmith, czyli 2,4-3,0v/v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 To chyba to piwo, które też uważałem za przegazowane, w czasie degustacji w Zebrzydowicach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Warka 95: Tmave v.2 Dziś zakegowałem i zabutelkowałem (do butelek 5 litrów z 0,3l rezerwy ok. 13°Blg). Bez cichej. Jest idealnie klarowne. Ekstrakt pozorny ok 3°Blg. Smak bez zastrzeżeń. Lepsze od pierwszej wersji sprzed roku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Warka 96: Desitka v.2 Wczoraj pierwszy fermentor trafił do KEGa a drugi do butelek z dodatkiem około 1l rezerwy. Rezerwa nie do końca wiadomo jaka, bo coś sobie zapomniałem opisać butelek . Gęstość końcowa ok 2°Blg. Tym sposobem sezon lagerowy został zamknięty. Napełnione mam wszystkie 7 KEGów i chyba 10 skrzynek (oczywiście nie samymi lagerami). Na trochę powinno starczyć . Teraz wypadałby jakieś pszenice uwarzyć ale coś nie chce mi się ich do butelek wciskać. Beczki rozleniwiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Warka 97: AFA - Jasne amerykańskie ale Sporo amerykańskich chmieli w lodówce a jedyne drożdże jakie miałem to S-04. W związku z tym w piątek powstała wariacja na temat jasnego amerykańskiego górniaka. W roli głównej chmiel Simcoe Zasyp: pilzneński Litovel: 4,2kg caraamber - 70EBC - 315g (resztka) carared - 45EBC - 140g (resztka) płatki owsiane - 300g (j.w.) Zacieranie: płatki skleikowane 67-68°C - 1,5h 78°C - 10' Gotowanie 70'/Chmielenie w 10' - 20g Simcoe 11,4%ak w 40' - 18g Simcoe 11,4%ak w 71' - 12g Simcoe 11,4%ak + 11g Centennial 8%ak + 11g Amarillo 8,5%ak (wszystko resztki) Wyszło jakieś 27l o ekstrakcie 12,5°Blg. Zadałem drożdżami po rehydratacji i zniosłem do piwnicy gdzie jest ok 17°C. Następnego dnia rano już była ładna piana. W planach dodanie co nieco na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Warka 97: AFA - Jasne amerykańskie ale Przelane dziś na cichą. Ekstrakt pozorny 4°Blg. Piwo jest już wręcz nieprzyzwoicie klarowne. Zaciągnąłem trochę drożdży z dna bo myślę, że w brzeczce jest jeszcze trochę do zjedzenia. Temperatura w piwnicy spadła do granicznych dla S-04 15°C. Zebrałem 0,5l gęstwy - same drożdże, praktycznie bez piwa. Na cichą dodałem po 10g: Citry, Chinooka i Centenniela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Szykuje się kolejna warka. Przed chwilą ześrutowałem 2kg pilzna i 2,5kg pszenicznego. Saszetka 3638 już ładnie spuchła. Jutro powstanie pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Warka 98 - pszenica 3638 Póki jeszcze na starych śmieciach człowiek siedzi trzeba korzystać i warzyć. Sezon na pszenicę trwa, drożdże są, więc do roboty. Klasyczny do bólu weizen: pszeniczny i pilzneński z dekokcją. Goryczka ok. 11IBU. Zasyp słód pszeniczny - 2,5kg słód pilzneński - 2kg Zacieranie pszeniczny 40°C - ok 2h po dodaniu pilzneńskiego - 50°C - 10' 62°C - 10' dekokcja 5,5l dekokt - łącznie ok 40' w tym: 72°C - 10' gotowanie - 10' [*]po zmieszaniu 72°C - 30' [*]76°C - 15' Gotowanie 80' w 20' - 19g Sybilla 2010 - 6%ak. Po schłodzeniu zadałem drożdżami Wyeast Bavarian Wheat 3638 wprost z saszetki. No zobaczymy czy sobie te activatory poradzą. Ekstrakt początkowy prawie 13°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Cisza. Grrrrrrrrrrrr....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Przerywam ciszę. Grrrrrr... 2 h? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 O to rzucaj to do wątku o pilnej pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 hilfe, pomoszczi, na pomoc, HELP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 A tak na serio to baardzo powoli drożdże biorą się do roboty. Do rana powinny się rozszaleć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Trza było wziąć WB-06, nawet byś nie zauważył kiedy ruszyły Gdyby cholery tak bardzo nie żarły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Warka 98 - pszenica 3638 Póki jeszcze na starych śmieciach człowiek siedzi trzeba korzystać i warzyć. Jeszcze jeden... jeszcze jeden... A właściwie jeszcze dwa, znaczy się dwie i setka... Jakieś plany? Może jakiś imperialweizenbock? Jak już będziesz miał drożdże rozruszane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Cisza. Grrrrrrrrrrrr....... Czyli co starter to starter... Kurde, mialem plan przeskoczyc na Actyvatory... ale jak startuja dniami to ja dziekuje. Sent from my GT-I5700 using Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 I kolejny, który dał się nabrać na chłyt marketindody, że niby 4 czy 5x więcej komórek wystarczy do zadania bez startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się