JacekKocurek Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Przy okazji zdjęcie nalanego z KEGa APA, klarowne aż miło http://www.piwo.org/gallery/image/3450-apa-z-kega/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Chmiel odfiltrowałem na dwóch woreczkach muślinowych. Pokaż jakżeś to zrobił. Czytam i czytam o tych różnych metodach odfiltrowywania granulatu po chmieleniu na zimno i sobie tego nie wyobrażam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Spróbuje opisać. Po pierwsze włożyłem jeden woreczek w drugi. Do takiego podwójnego woreczka włożyłem plastikowa rurkę tak, że jej część wystawała i związałem woreczek ściśle okręcając go nitką wokół rurki. Taki "filtr" wraz z rurką silikonowa i rurką do syfonowania włożyłem do fermentora z kranikiem do rozlewu i zalałem ClO2. Po dezynfekcji "filtr" połączyłem z wężykiem, fermentor postawiłem koło zlewu, obok niego postawiłem fermentor z piwem, do którego włożyłem rurkę do syfonowania (pod kątem, żeby nie dotykała dna). Wężyk wystający z pustego fermentora napełniłem wodą prawie do krawędzi fermentora, po czym podłączyłem do rurki syfonującej. Teraz wystarczyło zdjąć pusty fermentor na ziemię, żeby wypływająca z wężyka woda zassała piwo i przelewarowała je przez filtr. Oczywiście jeżeli piwo znajdowałby się w fermentorze z kranikiem operacja byłaby znacznie prostsza. Na filtrze zebrały się jakieś 3 łyżki drobin chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Warka 101 - Dubbel v.2 We wtorek trafił do butelek. Ekstrakt pozorny zszedł do 3,5°Blg. Mam nadzieję, że już niżej nie miał zamiaru opaść. Użyłem 135g cukru do refermentacji celując w najniższe nagazowanie (2,3 v/v). Mam nadzieję, że nie będzie tak przegazowany jak zeszłoroczny. Smak jest już całkiem fajnie ułożony, no ale to nie dziwne bo prawie dwa miesiące trwała cicha! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) Warka 104 - Czeski pils Przedłużająca się zima daje szanse na kolejnego lagera więc w sobotę powstał pils w stylu czeskim. Poza standardowym słodem pilzneńskim i carapilsem postanowiłem dodać trochę resztek: jasny karmel ze Strzegomia i melanoidynowy oraz co nieco monachijskiego. Woda RO i kranówka pół na pół. Zasyp słód pilzneński Litovel - 3kg słód monachijski Litovel - 1kg słód CaraPils Weyermann - 0,4kg słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg słód melanoidynowy - 0,1kg Zacieranie 52°C - 10' 64-61°C - 35' 72°C - 30' 77°C - 10' Gotowanie 70'/chmielenie w 10' - 40g Iunga z 2010r - szacunkowo 7,8% ak w 40' - 39g Żateckiego z 2011 - szacunkowo 2,5% ak w 68' - 39g Żateckiego z 2011 - szacunkowo 2,5% ak Przełom pojawił się jeszcze przed chmieleniem. Chłodzenie woda do temp. 47°C, potem whirlpool i po przelaniu do fermentora na balkon. Dziś rano brzeczka miała 5°C. Dodałem do niej 1,5l gorącej brzeczki odzyskanej z osadów. Wyszło jakieś 25l o ekstrakcie 13°Blg. Zawiozłem do piwnicy na Lipinach i dodałem drożdże odzyskane z desitki (jakieś 200ml gęstwy). Edytowane 24 Marca 2013 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Warka 103, Desitka v.4 Dziś przelałem na cichą. Ekstrakt nie zmierzony. Połowa drożdży trafiła do warki 104 reszta do słoja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Warka 105 - Marcowe v.2 Dzięki cudownie zimowej aurze postanowiłem jeszcze jednego dolniaka poczynić, szczególnie, że słód wiedeński mogłem kupić na miejscu w stacjonarnym sklepie (Piwopiweczko). Zatem w Wielki Piątek powstało piwo wg następującej receptury: Zasyp słód wiedeński Strzegom - 3,7kg słód monachijski Litovel - 1kg słód Caraaroma Weyermann - 0,3kg Zacieranie 50°C - 10' 62°C - 35' 72°C - 35' 77°C - 10' Gotowanie 70'/Chmielenie w 10' - 25g Iunga 2010 7,8%ak. w 40' - 25g Hallertauer Mittelfruh 2011, 2,8%ak w 69' - 25g Hallertauer Mittelfruh 2011, 2,8%ak Wyszło 26l brzeczki 14°Blg czyli bardziej Oktoberfest niż Marzen ale co tam w końcu to jeden styl. Niestety przerwa białkowa dla wiedeńskiego ze Strzegomia chyba nie była dość długa bo przełom choć dość obfity nie dał klarownej brzeczki. Wodą schłodziłem do 55°C, przelałem do fermentora i na balkon. Rano następnego dnia piwo miało jeszcze 17°C. Sporo no ale trudno, dodałem 200ml gęstwy W34/70 i zawiozłem do piwnicy gdzie ciągle jest 8°C. No i to będzie na tyle jeśli idzie o lagery w tym sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Albo pH Ci uciekło. Jak nie wyreguluję kwasem na początku to też mam mętną brzeczkę, potem z kolei zmętnienie na zimno jest ogromne. Wszystkie słody ze Strzegomia u mnie tak mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Oczywiście istnieje taka możliwość. Niestety pehametr od dawna nie kalibrowany i pewno już padnięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Warka 103, 104 i 105 Wczoraj zakegowałem wszystkie trzy. FG odpowiednio: 2°, 2,5° i 3°Blg. Ponieważ fermentownia daleko postanowiłem pójść na łatwiznę i to co nie zmieściło się w KEGach przeznaczonych na konkretne piwa zlałem do czwartej beczki. W ten sposób otrzymałem piwo kupażowane w równych mniej więcej częściach z desitki, dwunastki i oktoberfesta. Ciekawe jaki będzie rezultat. Oktoberfest nie zdążył się jeszcze całkiem wyklarować no ale nie miałem już ochoty dłużej czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) Warka 106 - letnia pszenica Zapasy się dramatycznie kurczą, słody bezużytecznie leżą i zaczynają się rozglądać za molami dlatego dziś powstała pszenica. Prosta w zasypie trudniejsza w warzeniu bo z dekokcją (jak zwykle odwróconą ). Planowany kolor 6,4EBC, ekstrakt 12°Blg, goryczka 8-9IBU (Beer Smith). Zasyp słód pszeniczny Litovel - 2,3kg słód pilzneński Litovel - 2,2kg Zacieranie zatarcie na 40°C i przerwa 30' odebranie 3/4 a reszta do dekokcji dekokt: 72°C - 10' gotowanie 10' [*]po zmieszaniu wyszło 55°C (za dużo odebrałem) podgrzanie do 62°C i przerwa - 30' [*]72°C - 40' [*]77°C - do filtracji Gotowanie/chmielenie 60' z 26g Hallertauer Mittelfrueh około 3%ak. Wyszło jakieś 24l 12°Blg. Bardzo ładny i obfity przełom. Po wystudzeniu do 21°C zadane saszetką uwodnionych Mauribrew Weisse. Zostawiłem w zaprzyjaźnionej piwniczce, gdzie jest około 19,5°C Edytowane 5 Lipca 2013 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 I tym wpisem mnie zmotywowałeś, wydobywając z letniego piwowarskiego marazmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 (edytowane) Chyba taki kryzys braku grzebania przy garach. U mnie tez dzisiaj było w browarze gorąco. Edytowane 5 Lipca 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Warzyłeś i nie było transmisji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 no zacząłem o piątej więc szkoda było nawet pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Warka 106 - letnia pszenica Dziś w końcu zajrzałem do fermentora: niecałe 3 doby i już po burzliwej. Trochę piany wylazło, na szczęście dużo tego nie było. Szybkie są te kangury! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Warka 106 - letnia pszenica Dziś, ledwie po 7 dniach od warzenia pszenica trafiła do KEGa i butelek. Kocham pszenicę. Jutro pewno już będzie można ja pić .Pozorny ekstrakt końcowy 4°Blg, 4,6% alkoholu, bez porównania do WB-06. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Kangury "a je ono" jak mawia klasyk. Cena-jakość-odfermentowanie=rewelacja Pij szybko bo za niecałe dwa miesiące będzie gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Spoko. Pszenica do szybkiej konsumpcji przeznaczona. Za miesiąc już jej pewno nie będzie. Zaprawdę dobre są kangurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 po zmieszaniu wyszło 55°C (za dużo odebrałem) podgrzanie do 62°C i przerwa - 30' Ciekawe jak błędny byłby wzór z bilansu cieplnego w termodynamice. Można by założyć, w przybliżeniu oczywiście, że ciepło właściwe części odebranej i części przeznaczonej do dekoktu są identyczne i wtedy: Q1+Q2=0 czyli m1c(Tk-T1) + m2c(Tk-T2) po przekształceniach otrzymamy Tk=m1T1+m2T2/(m1+m2), znając masy i temperatury dekoktu i części odebranej, może latwiej było by utrafić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 U mnie właśnie zmieniły smak, trzeba szybko spożywać jednak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Ciekawe jak błędny byłby wzór z bilansu cieplnego w termodynamice. Można by założyć, w przybliżeniu oczywiście, że ciepło właściwe części odebranej i części przeznaczonej do dekoktu są identyczne i wtedy: Q1+Q2=0 czyli m1c(Tk-T1) + m2c(Tk-T2) po przekształceniach otrzymamy Tk=m1T1+m2T2/(m1+m2), znając masy i temperatury dekoktu i części odebranej, może latwiej było by utrafić Są nawet dokładniejsze wzory, uwzględniające różnice w cieple właściwym. Ja tym razem źle oszacowałem objętość całości zacieru, a żaden z programów nie uwzględnia "odwróconej dekokcji" i podaje objętość zacieru do odebrania a nie do pozostawienia. Zresztą taka pomyłka jest akceptowalna, gorzej w drugą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 U mnie właśnie zmieniły smak, trzeba szybko spożywać jednak Nie dajesz mi wyboru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Jacek - jak potrzebujesz pomocy przy spożywaniu to chętni się znajdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Jacek - jak potrzebujesz pomocy przy spożywaniu to chętni się znajdą. np za tydzień w Stryszawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się