JacekKocurek Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Po zeszłorocznych już tego błędu nie popełnię, jak przyszedł czas picia po 3 miesiącach to się goryczka z 27 ibu okazała na poziomie Łomży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Cześć. Chyba dla waszych babć optymalnie. Ale chyba przyznasz ze to Twoja subiektywna ocena i nie ma jej co na siłę promować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 właśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Wszyscy wiedzą że to prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Cześć Wszyscy wiedzą że to prawda. Nie pijam piw o IBU powyżej 50. Wolę czuć smak piwa niż chmielu.Nie pijam piw chmielonych na zimno amerykańskimi chmielami. Chyba nie nazywam się Wszyscy ;-) Jejski i rubezahl 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Warka 119 Lekki lager a'la desitka Część fermentująca na W34/70 zniosłem rano do piwnicy natomiast fermentor zadany Gozdawą jeszcze zbytnio się nie rozkręcił więc został na strychu. Jest tam kilka stopni cieplej (ok.12). Do każdego fermentora dodałem po litrze brzeczki odzyskanej z osadów rozcieńczonej litrem wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Warka 118 PAAA, czyli pacyficzno-amerykańskie bursztynowe ale W piątek pierwszy fermentor, ten na US-05 (chyba..) przelałem do KEGa i 8 butelek. Strasznie mętny ale w smaku OK. Nie wiem czy to męt z chmielu czy jeszcze drożdże. W związku z tym drugi fermentor (Gozdawa WC) postanowiłem jeszcze na trochę zostawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Warka 118 PAAA, czyli pacyficzno-amerykańskie bursztynowe ale We czwartek drugi fermentor, ten na US-WC (chyba..), przelałem do KEGa i 8 butelek. Pozostawienie na dłużej nic mu nie pomogło: mętny jak poprzednik. W smaku OK, ekstrakt końcowy 2,5°Blg. Poprzednio butelkowana część bardzo szybko wyklarowała się w butelkach. Edytowane 31 Stycznia 2015 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Warka 120 Pils Powstał wczoraj. Z chmielenia, barwy i drożdży niemiecki, ze słodu, wody i zacierania czeski. Taka tam hybryda. IBU 35, kolor 7EBC Zasyp 4,00 kg Pilzneński Bruntal 0,60 kg Cara-Pils Zacieranie, RO:kran 3:1, pH 5,5 ustawione kwasem solnym (2cm3) 50°C - 15' 62°C - 35' 72°C - 30' 78°C - 5' Gotowanie 90'/chmielenie 30g H. Tradition - 60' 30g H. Tradition - 25' 30g H. Tradition - 5' Wyszło 23+2l 12,5°Blg. Zniosłem do piwnicy. Drożdże, gęstwa w34/70 po warce 119, zadane dziś około 14. Temperatura w piwnicy ok 8°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) Warka 119 Lekki lager a'la desitka Skończyła na 2°Blg w obydwu fermentorach. Zakegowana, wersja na Gozdawach tydzień temu, na W34/70 dzisiaj. Edytowane 8 Lutego 2015 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) Warka 116 - Dry stout Dwa dni temu zlałem do KEGa i w butelki. Bez zabawy w przelewanie po miesiącu od warzenia. Drożdże M03 potwierdziły swoje lenistwo: mimo wytrawnego zacieranie ekstrakt końcowy prawie 4°Blg. Na szczęscie niesłodowany jęczmień dał wytrawny finisz. W smaku za mało paloności (przez to chyba wyjdzie podobne do Guinessa ) Piwo przeleżało w KEGu 7 miesięcy, parę dni temu podpiąłem do wyszynku i..... w smaku pojawiło się żelazo. Test skórny potwierdza. Słaby kwasiak we włoskich Corneliusach?? Edytowane 10 Lutego 2015 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 U mnie pojawiło się to po kilkunastu tygodniach tez o ile dobrze pamiętam w stoucie. Ja obstawiałem stary chmiel bo użyłem chyba 2 letniej marynki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) Chmiel nie da pozytywnego testu skórnego, a stary to by trącił serem a nie żelazem. Może to względnie niskie pH w stout'cie powoduje uwolnienie jonów żelaza do piwa. Widać, że ta stal nie bardzo nadaje się do leżakowania piwa. Edytowane 10 Lutego 2015 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Najdłużej w kegu trzymałem piwo przez 5 miesięcy. Zero żelaza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Ja trzymałem max. 6 miesięcy i nic piwu złego się nie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) No ciekawe. Na razie tylko w tym jednym pojawiło się żelazo na tyle wyraźnie, że znalazłem je nie szukając. Ciekawe, czy to wina tego konkretnego KEGa, czy też piwa, czy po prostu TTM i nie da się leżakować w Corneliusach piwa. Edytowane 11 Lutego 2015 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 To może jeszcze inaczej W tamtym roku 8 kegów leżało u mnie pomiędzy 3 a 6 miesięcy i żadnego metalu nie było. Pijałem piwa z puszek 5l używanych i faktycznie tam zdarzały się takie co waliły żelazem ale te puszki to inna jakość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Warka 121 - czyli eksperyment 2w1 Blokowy sezon lagerowy się kończy, czasu na warzenie mało więc postanowiłem zrobić 2 warki za jednym zamachem. Dwa różne piwa choć baza ta sama, różniące się tylko rozcieńczeniem: porter bałtycki i schwartzbier. Plan następujący: uwarzenie brzeczki 25°Blg, podział na dwa fermentory po 11 i 15l, pierwszy uzupełniony wodą do 22l drugi do 20l powinny dać ekstrakt nastawny odpowiednio 12,5 i 20°Blg. Aby uzyskać tak wysoki ekstrakt brzeczki w takiej ilości użyłem ekstraktu słodowego WES w ilości 3kg. Zasyp: słód pilzneński Bruntal - 5kg słód pszeniczny - 1kg słód karmelowy jasny STrzegom 30EBC - 0,5kg słód karmelowy Litovel - 0,25kg słód palony żywiecki - 0,35kg Zacieranie (Kran:RO=3:1, pH ustawione HCl na 5,45), 50°C - 15' 62°C - 35' 72°C - 40' 78°C - 5' na tę przerwę dodany słód palony Gotowanie 70' z 3 kg WESa/Chmielenie 60' - 60g H. Tradition 5,3%ak. 30' - 40g H. Tradition 5,3%ak. Wyszło prawie 26l 25°Blg. Mogło być lepiej ale.... Zmierzyłem pH brzeczki po dodaniu ekstraktu i wyszło 4,2! Postanowiłem podnieść je za pomocą sody. Udało się osiągnąć prawi 5 ale straciłem litr brzeczki, bo zbyt gwałtownie dodałem sodę i zawartość gara się spieniła. Niestety tak duży dodatek ekstraktu daje się wyczuć w brzeczce. To nie będą rewelacyjne piwa. Brzeczka dochładza się na balkonie. Jutro zadam gęstwą z pilsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Zmierzyłem pH brzeczki po dodaniu ekstraktu i wyszło 4,2! Postanowiłem podnieść je za pomocą sody. Udało się osiągnąć prawi 5 ale straciłem litr brzeczki, bo zbyt gwałtownie dodałem sodę i zawartość gara się spieniła. Ustawiałeś pH przed rozcieńczeniem? Edytowane 21 Lutego 2015 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Tak przed. Przed chmieleniem nawet. To ten ekstrakt słodowy tak obniżył pH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Warka 121Dziś ciąg dalszy manipulacji. Noc brzeczka spędziła na balkonie.Porter: brzeczkę rozcieńczyłem w proporcji 15:5, ekstrakt nastawny szacuję ok 20°Blg. Zadane ok 0.5l gestwy W34/70 z PilsaSchwarzbier: brzeczkę rozcieńczyłem w proporcji 9:11, ekstrakt nastawny szacuję ok 12°Blg. Zadane ok 0.25l gestwy W34/70 z Pilsa Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Warka 120 Pils Dzisiaj przelany na cichą. Ekstrakt ok 4°Blg. Jeszcze dość mętny no ale pewno jeszcze ze 2°Blg są do zjedzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Warka 120 PilsDzisiaj w końcu trafił do KEGa i 12 butelek. FG ok. 2,5°Blg. Goryczka mi się nie podoba. Może się ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Warka 122 - czerwony lager Korzystam z 7°C w piwnicy. Zasyp 4,50 kg Pilzneński Bruntal (3,9 EBC) Grain 74,63 % 0,75 kg Karmelowy czerwony (50,0 EBC) Grain 12,44 % 0,45 kg Cara-Pils (4,0 EBC) Grain 7,46 % 0,15 kg CaraBelge (330,0 EBC) Grain 2,49 % 0,18 kg karmelowy (354,6 EBC) Grain 2,99 % Zacieranie 50°C - 15' 62°C - 35' 72°C - 35' 76°C - 5' Chmielenie 30,00 gm Tradition [5,00 %] (60 min) Hops 17,7 IBU 20,00 gm Tradition [5,00 %] (30 min) Hops 6,0 IBU Wyszło ok 24 litry prawie 15°Blg. Jutro zadam drożdżami po schwarzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się