Jump to content

Receptura Lemongrass IPA - prośba o ocenę oraz poradę


Recommended Posts

Cześć!

 

Ostatnio wymyśliłem taką recepturę na IPA z dodatkiem trawy cytrynowej:

 

Słody:
- Pilzneński 5kg
- Crystal 1kg

Dodatki:
- Trawa cytrynowa 23g

Zacieranie (12 – 15L wody):
- 62°C – 60min
- 75°C – wygrzew 10min

Filtracja: do 25 – 30L

Gotowanie:
- Simcoe 10g – 60min
- Citra 10g – 15min
- Mosaic 10g – 15min
- Simcoe 10g – 15min
- Trawa cytrynowa 23g – 0min

Fermentacja burzliwa (drożdże SAF S-05 gęstwa): 5 – 10dni
Fermentacja cicha: 7 – 14dni

Chmielenie na zimno (7dni):
- Centenial 50g
- Citra 40g
- Mosaic 40g
- Simcoe 25g

 

Jak oceniacie tę recepturę, chciałbym uzyskać bardzo lekką, aromatyczną ipę bez nadmiaru goryczki :-)

 

Dodatkowo piwowarów prosiłbym o radę, na dniach planuję dodać do piwa kawę. Recepturę dołącze jako dodatkowy plik. Kawa ziarnista maceorwana w brandy Stock około 3tygodni. 

Planuję ją zadać na 2 do maksymalnie 5 dni na fermentację cichą w woreczku muslinowym. Moje pytanie czy taki okres czasu nie będzie za duży? Z waszego doświadczenia, ponieważ nie chcę robić 'cold brew' nie chciałbym również mielić kawy. Planuję oczywiście wysuszyć kawę przed zadaniem, z obserwacji widzę, że brandy wsiąkło dość mocno w ziarna kawy ale nie jestem pewny czy odda w jakikolwiek aromat. 

Jakie są wasze doświadczenia oraz rady w tej materii? 

 

Pozdrawiam!

Warka #19 Coffee Brandy Ale.docx

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, vieviur.b napisał:

Jak oceniacie tę recepturę, chciałbym uzyskać bardzo lekką, aromatyczną ipę bez nadmiaru goryczki :-)

W takim potoku chmieli to raczej tej trawy nie wyczujesz, no i kilo Crystala też jej lekkości nie doda. 

 

Link to comment
Share on other sites

Trawa w jakiej formie? Po tym jak zacząłęm używać do piwa świeżej trawy cytrynowej nigdy nie użyję już suszonej. W porównaniu do świeżej to siano bez aromatu i smaku. Problem w tym, że trzeba poeksperymentować z ilością, co komu odpowiada.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, HoppySailor napisał:

Trawa w jakiej formie? Po tym jak zacząłęm używać do piwa świeżej trawy cytrynowej nigdy nie użyję już suszonej. W porównaniu do świeżej to siano bez aromatu i smaku. Problem w tym, że trzeba poeksperymentować z ilością, co komu odpowiada.

Właśnie mam tylko suszoną w ilości 23g na warkę orientacyjnie około 24L 

 

Godzinę temu, zasada napisał:

Wywal crystala, z chmielu na zimno wyrzuć centeniala a z tych które zostaną, po 1/3 przenieś na hopstand.

Jak chłodzisz?

chłodzę domowej roboty chłodnicą z rurek miedzianych , nie stosowałem jeszcze tej metody 

Link to comment
Share on other sites

Ja robiłem IPA z trawą cytrynowa, warka nr. 54 w moich zapiskach, możesz sobie zobaczyć. Z tego co pamiętam to było to jedno z lepszych moich piw, smakowało również znajomym co pijają krafty. Dobrze że przypomniałeś muszę uwarzyć jeszcze raz to piwko. Ale do rzeczy, nie dawaj tyle karmelu bo to sporo. Jeśli chodzi o trawę cytrynową to dawałem 25g suszonej na 5min i mogę powiedzieć że była bardzo wyczuwalna ale nie dominująca, trafiona w punkt jak to się mówi.

Link to comment
Share on other sites

21 godzin temu, vieviur.b napisał:

chłodzę domowej roboty chłodnicą z rurek miedzianych , nie stosowałem jeszcze tej metody 

Ważne, że chłodzisz. Przy studzeniu ciężko mówić o chmieleniu na aromat.
Dodaj na wyłączenie palnika, albo po wyłączeniu palnika i kilku minutach pracy chłodnicy (poniżej 85°C brzeczki).

To jest łatwe i daje efekty.

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, crusher napisał:

Ja robiłem IPA z trawą cytrynowa, warka nr. 54 w moich zapiskach, możesz sobie zobaczyć. Z tego co pamiętam to było to jedno z lepszych moich piw, smakowało również znajomym co pijają krafty. Dobrze że przypomniałeś muszę uwarzyć jeszcze raz to piwko. Ale do rzeczy, nie dawaj tyle karmelu bo to sporo. Jeśli chodzi o trawę cytrynową to dawałem 25g suszonej na 5min i mogę powiedzieć że była bardzo wyczuwalna ale nie dominująca, trafiona w punkt jak to się mówi.

Też dodawałem ostatnio 10gr na ostatnie 5 minut (warka 10l), dodawałem jednak mniej chmieli - efekt taki że trawy cytrynowej nie czuć praktycznie w ogóle, chociaż piwo bardzo dobre.

 

Dnia 20.03.2018 o 16:38, vieviur.b napisał:

Jak oceniacie tę recepturę, chciałbym uzyskać bardzo lekką, aromatyczną ipę bez nadmiaru goryczki :-)

 

Ja bym dał mniej chmieli jak to wspomniał już wcześniej @Gawron, i sprawdź aromat trawy cytrynowej przed dodaniem, jeśli jest lekko wyczuwalny to może wyjść tak jak u mnie, że niestety trawy cytrynowej nie będzie czuć.

 

Link to comment
Share on other sites

Nie mam wielkiego doświadczenia z trawą cytrynową, ale wydaje mi się że to jest bardzo mocna przyprawa (zdaje się że już jest jakiś wątek o tym dodatku na forum..).

Ja zrobiłem jeszcze bardziej przegiętą recepturę: APA 13blg, z bardzo dużą ilością nowofalowych chmieli, w dodatku z curacao i zestem z cytrusów - i tylko 10g trawy (na ok 25l) na 10 min gotowania, a i tak ją wyczuwam. Suszona oczywiście. Myślę, że daje trochę mdławy smak.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.