pawel1611 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Witajcie, Od jakiegoś czasu warzę ze slodów ale zostało mi parę ektraktów w zapasie. Wymysliłem że zrobię kilka warek APA/IPA gdzie częściowo użyję słodu a resztę uzupełnię ektraktem. Np. ze 2-3kg słodu pale ale + 1 ekstrakt 1,7kg. Pytanie jak to połączyć by nic nie spartolić. To znaczy kiedy i jak mam dodać ekstrakt? Do gotującej się już brzeczki ze słodów? Czy może gotować zupełnie oddzielnie i łączyć w fermentorze? Co myślicie? Co doradzicie? Pozdrawiam Pawel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 12 minut temu, pawel1611 napisał: Do gotującej się już brzeczki ze słodów? Jeżeli masz odpowiednio duży garnek to będzie to najłatwiejszy sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Gotuj razem podczas chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 A może planujesz za jakiś czas coś mocniejszego? Rosa albo barleywine będziesz robił. Wtedy najlepiej wykorzystasz te ekstrakty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1611 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Podoba mi sie pomysl z "wzmocnieniem". Czyli jak mam odfiltrowaną brzeczkę ze słodów i zaczynam ją gotować to dodaję ekstrakt i gotuję/chmielę wszystko razem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 9 godzin temu, pawel1611 napisał: Podoba mi sie pomysl z "wzmocnieniem". Czyli jak mam odfiltrowaną brzeczkę ze słodów i zaczynam ją gotować to dodaję ekstrakt i gotuję/chmielę wszystko razem? Ewentualnie możesz dodać ekstrakt na ostatnie kilka minut gotowania, wtedy, gotując w niższym stężeniu będziesz mógł użyć trochę mniej chmielu na goryczkę. No i mniejsze ryzyko, że coś Ci się poprzypala. Jeszcze jedna uwaga - dodając ekstrakt zdejmijcie gar z palnika, dokładnie wymieszajcie ekstrakt i dopiero ponownie na palnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Ja z kolei rozpuszczam ekstrakt w innym garnku (ok 4l), nie gotuje go, lacze dopiero po tym, jak po whirpolu oddzkele brzeczke od chmielin. Wtedy tez sprawdzam BLG i ew. uzupelniam wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 21 godzin temu, fotohobby napisał: Ja z kolei rozpuszczam ekstrakt w innym garnku (ok 4l), nie gotuje go, lacze dopiero po tym, jak po whirpolu oddzkele brzeczke od chmielin. Wtedy tez sprawdzam BLG i ew. uzupelniam wodą. To akurat błąd, bo zawsze warto gotować, chociaż te 15 minut. Ja bym dodał na ostatnie 15 minut gotowania ten ekstrakt i jak koledzy zaznaczają, wyłączyć grzanie, wlać ekstrakt i dokładnie wymieszać, bo o przypalenie bardzo łatwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 A co da gotowanie ? W ekstrakcie i tak nic nie przeżyje, wiek kwestię infekcji mozna odpuscic. Czy chodzi o coś innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 3 minutes ago, fotohobby said: A co da gotowanie ? W ekstrakcie i tak nic nie przeżyje, wiek kwestię infekcji mozna odpuscic. Czy chodzi o coś innego ? zajdzie odpowiednio reakcja Maillarda. Piwo będzie pełniejsze w smaku i ładniej pieniste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się