Jump to content

piwo łączone ze slodu i ekstraktu slodowego


Recommended Posts

Witajcie,

Od jakiegoś czasu warzę ze slodów ale zostało mi parę ektraktów w zapasie. Wymysliłem że zrobię kilka warek APA/IPA gdzie częściowo użyję słodu a resztę uzupełnię ektraktem. Np. ze 2-3kg słodu pale ale + 1 ekstrakt 1,7kg. Pytanie jak to połączyć by nic nie spartolić. To znaczy kiedy i jak mam dodać ekstrakt?  Do gotującej się już brzeczki ze słodów? Czy może gotować zupełnie oddzielnie i łączyć w fermentorze? Co myślicie? Co doradzicie? 

Pozdrawiam

Pawel

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, pawel1611 napisał:

 Do gotującej się już brzeczki ze słodów?

Jeżeli masz odpowiednio duży garnek to będzie to najłatwiejszy sposób.

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, pawel1611 napisał:

Podoba mi sie pomysl z "wzmocnieniem". Czyli jak mam odfiltrowaną brzeczkę ze słodów i zaczynam ją gotować to dodaję ekstrakt i gotuję/chmielę wszystko razem?

 

Ewentualnie możesz dodać ekstrakt na ostatnie kilka minut gotowania, wtedy, gotując w niższym stężeniu będziesz mógł użyć trochę mniej chmielu na goryczkę. No i mniejsze ryzyko, że coś Ci się poprzypala. Jeszcze jedna uwaga - dodając ekstrakt zdejmijcie gar z palnika, dokładnie wymieszajcie ekstrakt i dopiero ponownie na palnik.

Link to comment
Share on other sites

Ja z kolei rozpuszczam ekstrakt w innym garnku (ok 4l), nie gotuje go, lacze dopiero po tym, jak po whirpolu oddzkele brzeczke od chmielin.

Wtedy tez sprawdzam BLG i ew. uzupelniam wodą.

Link to comment
Share on other sites

21 godzin temu, fotohobby napisał:

Ja z kolei rozpuszczam ekstrakt w innym garnku (ok 4l), nie gotuje go, lacze dopiero po tym, jak po whirpolu oddzkele brzeczke od chmielin.

Wtedy tez sprawdzam BLG i ew. uzupelniam wodą.

To akurat błąd, bo zawsze warto gotować, chociaż te 15 minut. 

 

Ja bym dodał na ostatnie 15 minut gotowania ten ekstrakt i jak koledzy zaznaczają, wyłączyć grzanie, wlać ekstrakt i dokładnie wymieszać, bo o przypalenie bardzo łatwo ;)

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, fotohobby said:

A co da gotowanie ?

W ekstrakcie i tak nic nie przeżyje,  wiek kwestię infekcji mozna odpuscic.

Czy chodzi o coś innego ?

zajdzie odpowiednio reakcja Maillarda. Piwo będzie pełniejsze w smaku i ładniej pieniste. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.