Jump to content

owoce


Recommended Posts

Witam mam pytanie poniewaz dopiero wchodze w swiat piw domowych i nie dawno zrobiłem pierwsza warke odziwo kazdemu smakuje planuje teraz zrobic piwo owocowe i czy moge dodac owode do brzeczki i nie spowoduje to zakazenia piwa czy lepiej po skonczanej fermentacji dodac owoce i odstawic na kilka dni i wtedy butelkowac 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Dnia 3.04.2018 o 14:47, luki161 napisał:

Dzieki za linka, przyda sie.

 

A tak pytanie z innej beczki w zwiazku z dodatkiem owocow :

Do jakich typow piw najlepiej dodawac owocow - do jakich typow slodow i chmieli?

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, Hanys93 napisał:

Do jakich typow piw najlepiej dodawac owocow

Do każdych:) Piwa kwaśne typu lambic, gose, berliner weisse lubią owoce, milk stout. Zależy co chcesz osiągnąć. Czy owoce mają być na pierwszym planie, czy tylko dopełniać bukiet. Możliwości są nieskończone.

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, Gawron napisał:

Do każdych:) Piwa kwaśne typu lambic, gose, berliner weisse lubią owoce, milk stout. Zależy co chcesz osiągnąć. Czy owoce mają być na pierwszym planie, czy tylko dopełniać bukiet. Możliwości są nieskończone.

Zaciekawil mnie ten temat, chetnie bym cos takiego sprobowal przy nastepnej warce.

Masz moze jakies sprawdzone przepisy? Bo na Wiki nie znalazlem nic typowo z jakims owocem

Link to comment
Share on other sites

Kombinuj z owicami, eksperymentuj, smakuj, zapisuj, dziel wrażeniami. Raz daj pulpe, raz daj sam sok, raz daj kawałki na cichą, raz ugotuj. Ucz się na swoich błędach. Podążaj własnym szlakiem. Wyciągaj wnioski, analizuj. Niech warzenie będzie twoją obsesją.

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, Jankasper napisał:

Dowolne hefeweizen, potem już jedziesz na wlasnym doświadczeniu. Owoce parzone albo zamrożone na cichą,  i czekasz aż drożdże zjedzą wszystko. Na początek polecam mrożone maliny z marketu.

O nie tylko nie Hefeweizen :D W prawdzie nie pilem nigdy rzemieslniczego hefeweizena, ale niemieckie przemyslowe juz tak - w skrocie jak by nie istnialo zadne piwo oprocz hefeweizena bylbym abstynentem :D

 

Pokombinuje jakies piwko jasne i do tego dodam tych malin tak jak mowisz.

Jak ty przygotowujesz mrozone owoce przed dodaniem?

 

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, maxlab napisał:

Kombinuj z owicami, eksperymentuj, smakuj, zapisuj, dziel wrażeniami. Raz daj pulpe, raz daj sam sok, raz daj kawałki na cichą, raz ugotuj. Ucz się na swoich błędach. Podążaj własnym szlakiem. Wyciągaj wnioski, analizuj. Niech warzenie będzie twoją obsesją.

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
 

Uwierz mi gdybym mial wieksze mozliwosci (czyli wiecej miejsca na fermentatory oraz sprzet) to bym kazdy weekend warzyl tak mnie to wciagnelo :D

A tak niestety musze siedziec i czekac cierpliwie az mi wkoncu ten moj maly baniak odfermentuje jedno piwko zebym mogl zrobic nastepne :D

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Hanys93 said:

 

Jak ty przygotowujesz mrozone owoce przed dodaniem?

 

Kupuję mrożone -maliny, brzoskwinie- zagotowałem na 1 min z minimalną ilością wody. Ważne,  zeby rozdrobnic, ale nie zrobic papki. inaczej musisz filtrować.  Jak sam zrobisz weizena, będzie inny niż  np.  Paulaner. Jak nie lubisz weizenowych posmakow, daj drożdże s-33 , wniosa najmniej tych klimatów. Do piw owocowych w ogóle nie polecam chmieleniana gorączkę. 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Hanys93 napisał:

Zaciekawil mnie ten temat, chetnie bym cos takiego sprobowal przy nastepnej warce.

Masz moze jakies sprawdzone przepisy? Bo na Wiki nie znalazlem nic typowo z jakims owocem

Poszukaj w zapiskach piwowarów. Niektórzy lubują się w owocowych. Przesłuchaj sobie też tą "Alchemię" o owocach. Chłopaki sporo tam wyjaśniają.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Małe pytanko. Przy dodawaniu mrożonych owoców na cichą przed podaniem trzeba je zagotować tak jak napisał Jankasper czy jest jakaś inna metoda czy sposób?? I jeszcze jak jest z pulpą którą kupiłem w puszcze w markecie również polecacie przegotować??

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, Zaku86 napisał:

Małe pytanko. Przy dodawaniu mrożonych owoców na cichą przed podaniem trzeba je zagotować tak jak napisał Jankasper czy jest jakaś inna metoda czy sposób?? I jeszcze jak jest z pulpą którą kupiłem w puszcze w markecie również polecacie przegotować??

Ja polecam wrzucić na cichą bezpośrednio, bez gotowania, zarówno mrożone owoce jak i pulpę z puszki. Stosowałem tą metodę z różnymi owocami i nie zarejestrowałem infekcji.

Wrzucaj bez obawień.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Zaku86 said:

Małe pytanko. Przy dodawaniu mrożonych owoców na cichą przed podaniem trzeba je zagotować tak jak napisał Jankasper czy jest jakaś inna metoda czy sposób?? I jeszcze jak jest z pulpą którą kupiłem w puszcze w markecie również polecacie przegotować??

Zagotowuję, żeby ułatwić grzybkom dostęp do cukrów, skraca cały proces i ułatwia kontrolę temperatury. Mrożonki sklepowe, o ile są szczelnie zamkniete, nie wymagają sterylizacji.

Jeśli opakowanie jest otwarte, może przejść do piwa "zapach" zamrażarki...

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.