verth Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) Hej. Wczoraj rozlałem swoją pierwszą warkę (górniak 15 blg) do butelek i zniosłem je do piwnicy na refermentację i leżakowanie. W piwnicy panuje temp. 19 'C i jest raczej w miarę stabilna. Wiem, że do refermentacji taka temperatura jest idealna, ale co z leżakowaniem? Ideałem byłoby trzymać piwo pewnie w 6'C, ale ja niestety nie mam takich możliwości. W mieszkaniu upał, w lodówce brak miejsca, a w styropianowym pudle do fermentacji przecież trzymał piwa nie będę. Czy temperatura 19'C czy powiedzmy w lato w upały jakieś 21'C będzie odpowiednia do leżakowania piwa, czy raczej mam szukać jakiegoś poniemieckiego bunkra w okolicy? Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez verth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 19 stopni, to znowu nie taki ideał, bo fermentacja nieco podniesie Ci temperaturę, ale tragedii też nie ma. Optymalnie byłoby mieć mniej, ale ja miewałem w upały około 20 stopni i nie przekładało się to negatywnie na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verth Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 ale refermentacji czy leżakowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Do refermentacji 19°C ok, nawet jeszcze trochę wyższa byłaby dobra, do leżakowania jak nic innego nie masz to musi Ci wystarczyć ale to nie jest optymalna temperatura do wielomiesięcznego leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Godzinę temu, JanuszMyszyński napisał: 19 stopni, to znowu nie taki ideał, bo fermentacja nieco podniesie Ci temperaturę Kolega chyba raczej pyta w kontekście refermentacji i leżakowania, nie samej fermentacji. 19 stopni na refermentację jest ok, niektórzy nawet zalecają nieco wyżej żeby zachęcić drożdże do pobudki i dojedzenia cukrów w butelkach. Mówię tu o wstępnej refermentacji która powinna trwać od około 1 do 2 tygodni w temp pokojowych właśnie. Jeżeli piwka mają być spite w miarę szybko, te 19 stopni to też nie znowu taka najgorsza temperatura na przechowywanie, ale na dłuższy leżak zaleca się o wiele niższe temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verth Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Co może się stać z piwem po roku, gdy będzie leżakowało w 19°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Godzinę temu, verth napisał: Co może się stać z piwem po roku, gdy będzie leżakowało w 19°C? http://notopopiwku.blogspot.com/2016/02/utlenienie-piwa-czyli-kultowy-mokry.html?m=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się