mietekii Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) Wziąłem się dzisiaj za w/w zestaw i jestem w trakcie chmielenia. Zobaczyłem, że w recepturze jest: 60 min citra 10 g 30 min citra 10 g 10 minut citra 15 g 0 minut citra 15 g na zimno - 50 g citra Sklep zamkniety bo urlop brak podpowiedzi. Rozumiem, że 0 min to 15 g wrzucam na chłodzenie, ale 50 g Citry daję po chłodzeniu przed zadaniem drożdży? Czy na cichą? Co autor miał na myśli? Stosuje się chmielenie na burzliwej? Edytowane 5 Maja 2018 przez mietekii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 Sorki chciałem w ostrym dyżurze. Proszę o usunięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 Chodzi o cichą, chmielenie na fermentację zepsułoby piwo. Wręcz należy unikać dostania się chmielin do brzeczki na czas burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 4 godziny temu, Jankasper napisał: chmielenie na fermentację zepsułoby piwo W tym wypadku (tj. czytania instrukcji) wszystko się zgadza, ale chmielenie podczas fermentacji burzliwej jest chyba nowym trendem związanym z kolejnymi mutacjami AIPA - NEIPA, Vermont etc. Więcej z bardzo dobrego źródła: http://beersmith.com/blog/2018/04/24/hop-biotransformation-and-ne-ipa-with-randy-mosher-beersmith-podcast-169/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 18 godzin temu, Jankasper napisał: chmielenie na fermentację zepsułoby piwo Bzdura, nic nie zepsuje, a daje całkiem dobre efekty. Trzeba tylko w odpowiednim momencie ( na odpowiedni czas) wsypać chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Godzinę temu, elninio napisał: Bzdura, nic nie zepsuje, a daje całkiem dobre efekty. Trzeba tylko w odpowiednim momencie ( na odpowiedni czas) wsypać chmiel. Nie znowu taka bzdura. Temat nie jest oczywisty i jednoznaczny. Wszystko zależy od rodzaju drożdży i chmielu. Może wszystko zagrać ale nie musi i można zepsuć piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 14 minut temu, Jancewicz napisał: Temat nie jest oczywisty i jednoznaczny. Wszystko zależy od rodzaju drożdży i chmielu. to dlaczego piszesz, że chmielenie na burzliwej zepsuje piwo? Wiadomo, że nie każde piwo należy tak chmielić, ale rozmawiamy tu o konkretnym stylu, a we wszelkej maści mocno chmielonych piwach - szczególnie na aromat, daje to b. dobry efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Godzinę temu, elninio napisał: to dlaczego piszesz, że chmielenie na burzliwej zepsuje piwo? O zepsuciu napisał użytkownik Jankasper, Ty odpowiadasz użytkownikowi Jancewicz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Rzeczywiście? w takim razie wybaczcie Koledzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 5 hours ago, elninio said: Bzdura, nic nie zepsuje, a daje całkiem dobre efekty. Trzeba tylko w odpowiednim momencie ( na odpowiedni czas) wsypać chmiel. pytanie było, czy te 50g zadać przed drożdżami (, ale 50 g Citry daję po chłodzeniu przed zadaniem drożdży? ) z tego nic dobrego by nie wyszło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 To prawda, że nic dobrego nie wyjdzie z tego. Chmielenie na burzliwej ma sens wtedy, kiedy drożdże ostro pracują i jest dużo CO2, który rozprowadza olejki z chmielu itd. A odnośnie pytania to uważam, że te 50 g powinno iść normalnie na cichą i to autor miał na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Godzinę temu, elninio napisał: Chmielenie na burzliwej ma sens wtedy, kiedy drożdże ostro pracują i jest dużo CO2, który rozprowadza olejki z chmielu itd To pewnie według tej teorii z dupy chmielenie na cichej nie ma najmniejszego sensu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 18 godzin temu, elninio napisał: To prawda, że nic dobrego nie wyjdzie z tego. Chmielenie na burzliwej ma sens wtedy, kiedy drożdże ostro pracują i jest dużo CO2, który rozprowadza olejki z chmielu itd. a aromat wtedy przypadkiem nie spieprza razem z gazem? tak na chłopski rozum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się