Jump to content

Zestaw APA (single hop citra) z Piwnego Kraftu


Recommended Posts

Wziąłem się dzisiaj za w/w zestaw i jestem w trakcie chmielenia.

Zobaczyłem, że w recepturze jest:

60 min citra 10 g

30 min citra 10 g

10 minut citra 15 g

0 minut citra 15 g

na zimno - 50 g citra

 

Sklep zamkniety bo urlop brak podpowiedzi.

 

Rozumiem, że 0 min to 15 g wrzucam na chłodzenie, ale  50 g Citry daję po chłodzeniu przed zadaniem drożdży? Czy na cichą? Co autor miał na myśli?

 

Stosuje się chmielenie na burzliwej?

 

Edited by mietekii
Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Jankasper napisał:

chmielenie na fermentację zepsułoby piwo

W tym wypadku (tj. czytania instrukcji) wszystko się zgadza, ale chmielenie podczas fermentacji burzliwej jest chyba nowym trendem związanym z kolejnymi mutacjami AIPA - NEIPA, Vermont etc. Więcej z bardzo dobrego źródła: http://beersmith.com/blog/2018/04/24/hop-biotransformation-and-ne-ipa-with-randy-mosher-beersmith-podcast-169/

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, Jankasper napisał:

chmielenie na fermentację zepsułoby piwo

Bzdura, nic nie zepsuje, a daje całkiem dobre efekty. Trzeba tylko w odpowiednim momencie ( na odpowiedni czas) wsypać chmiel. 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, elninio napisał:

Bzdura, nic nie zepsuje, a daje całkiem dobre efekty. Trzeba tylko w odpowiednim momencie ( na odpowiedni czas) wsypać chmiel. 

Nie znowu taka bzdura. Temat nie jest oczywisty i jednoznaczny. Wszystko zależy od rodzaju drożdży i chmielu. Może wszystko zagrać ale nie musi i można zepsuć piwo. 

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, Jancewicz napisał:

Temat nie jest oczywisty i jednoznaczny. Wszystko zależy od rodzaju drożdży i chmielu. 

to dlaczego piszesz, że chmielenie na burzliwej zepsuje piwo? Wiadomo, że nie każde piwo należy tak chmielić, ale rozmawiamy tu o konkretnym stylu, a we wszelkej maści mocno chmielonych piwach - szczególnie na aromat, daje to b. dobry efekt?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, elninio napisał:

to dlaczego piszesz, że chmielenie na burzliwej zepsuje piwo?

O zepsuciu napisał użytkownik Jankasper, Ty odpowiadasz użytkownikowi Jancewicz. ;)

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, elninio said:

Bzdura, nic nie zepsuje, a daje całkiem dobre efekty. Trzeba tylko w odpowiednim momencie ( na odpowiedni czas) wsypać chmiel. 

pytanie było, czy te 50g zadać przed drożdżami (, ale  50 g Citry daję po chłodzeniu przed zadaniem drożdży? ) :D  z tego nic dobrego by nie wyszło...

 

Link to comment
Share on other sites

To prawda, że nic dobrego nie wyjdzie z tego. Chmielenie na burzliwej ma sens wtedy, kiedy drożdże ostro pracują i jest dużo CO2, który rozprowadza olejki z chmielu itd. A odnośnie pytania to uważam, że te 50 g powinno iść normalnie na cichą i to autor miał na myśli?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.