Skocz do zawartości

Cicha w szczelnie zamkniętym wiadrze


Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

Edytowane przez verth
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 8.05.2018 o 11:38, verth napisał(a):

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

Rozwiń  

Przelewanie risa na cichą po 10 dniach burzliwej to nie jest dobry pomysł. A jeżeli na cichej nie planujesz żadnych dodatków to już w ogóle taki pomysł jest bez sensu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"robię RISa jako drugą warkę", odcinek pierdyliard pierwszy.

http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/

Polecam lekturę sekcji:

3. Cicha fermentacja to (zazwyczaj) mit.

6. Nie porywaj się z motyką na słońce. Wybierz odpowiedni styl.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 8.05.2018 o 11:38, verth napisał(a):

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

Rozwiń  

nie, utleni Ci się na maksa, bo tlen nie będzie miał gdzie uciec. nad piwem zawsze powinna być osłona z co2. Po 10 dniach przy tym ekstrakcie to drożdże nawet nie sa w połowie roboty. nie chodzi tylko o zjedzenie cukrów. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  Cytuj

jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg?

Rozwiń  

jeżeli zostawisz jeszcze na kolejne 20 dni to może zostanie im jeszcze cukier resztkowy na cichą a może nie. Najgorsze jest przyjęcie błędnego założenia. Zbyt wczesne przelanie znad drożdży ciężkiego piwa, może spowodować wręcz niedofermentowanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 8.05.2018 o 12:16, dirk gently napisał(a):

"robię RISa jako drugą warkę", odcinek pierdyliard pierwszy.

http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/

Polecam lekturę sekcji:

3. Cicha fermentacja to (zazwyczaj) mit.

6. Nie porywaj się z motyką na słońce. Wybierz odpowiedni styl.

Rozwiń  

Moja sprawa co robię. Moje pieniądze i mój czas. Jak mnie wkurzają takie mędrki, które na pytanie nie potrafią odpowiedzieć merytorycznie i muszą dodać swój komentarz odnośnie niewiedzy rozmówcy i cnoty jego matki...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 8.05.2018 o 12:36, verth napisał(a):
  W dniu 8.05.2018 o 12:16, dirk gently napisał(a):

"robię RISa jako drugą warkę", odcinek pierdyliard pierwszy.

http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/

Polecam lekturę sekcji:

3. Cicha fermentacja to (zazwyczaj) mit.

6. Nie porywaj się z motyką na słońce. Wybierz odpowiedni styl.

Rozwiń  

Moja sprawa co robię. Moje pieniądze i mój czas. Jak mnie wkurzają takie mędrki, które na pytanie nie potrafią odpowiedzieć merytorycznie i muszą dodać swój komentarz odnośnie niewiedzy rozmówcy i cnoty jego matki...

Rozwiń  

 

A przeczytałeś chociaż cokolwiek z tego linku?

Powiem tak: robisz RISa i zadajesz takie pytania? To znaczy, że kompletnie nie wiesz o co chodzi :)

 

  W dniu 8.05.2018 o 12:36, verth napisał(a):

Moje pieniądze i mój czas.

Rozwiń  

Ale zdrowie kogoś innego...

 

  W dniu 8.05.2018 o 11:38, verth napisał(a):

Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

Rozwiń  

Spokojnie. Czas na rozsadzanie przyjdzie trochę później... i nie fermentor akurat będzie rozsadzany.

 

 

Podesłałbym Ci kilka linków do przeczytania ale pewnie nazwiesz mnie mędrkiem co nie potrafi odpowiedzieć.

Tak z ciekawości jeśli można, ile masz tego piwa o jakim blg i ile i jakich drożdży dałeś?

 

Pozdrawiam i bez uszczypliwości z mojej strony :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 8.05.2018 o 11:38, verth napisał(a):

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

Rozwiń  

 

Ja również fermentuję Risa i przelałem go po 30 dniach fermentacji z nad drożdży, gdy zszedł mi z 25 blg do 6. Zamknąłem go szczelnie w wiadrze bo na tym trzymam inne wiadro(mała piwnica).

Odpowiadając na twoje pytanie tak można. Myślę, że prędzej wystrzeli pokrywę niż rozsadzi fermentor. 

Ja jednak sugerował bym ci wstrzymać się jeszcze z przelewaniem i nie ryzykować. Drożdże na początku szybko jedzą cukry, potem coraz wolniej, a później musza po sobie posprzątać. Po za tym Ris i tak bedzie sie dlugo układał więc nie ma co się spieszyć. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 8.05.2018 o 12:38, verth napisał(a):

To kiedy przelać na cichą? Muszę to zrobić bo chcę dodać dębowych płatków.

Rozwiń  

Widzisz, gdybyś poznał podstawy to wiedziałbyś, że nie musisz. 

Wskazanie do cichej fermentacji jest tylko jedno - zebranie gęstwy drożdżowej. A gęstwa po RIS-ie nadaje się jedynie do wylania. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

  W dniu 9.05.2018 o 08:15, WujekStaszek napisał(a):

Wskazanie do cichej fermentacji jest tylko jedno - zebranie gęstwy drożdżowej.

Rozwiń  

Muszę się nie zgodzić, gdyż trzymanie piwa w jednym wiadrze przez na przykład 3 miesiące (w przypadku RISa) może źle wpłynąć, ze względu na przykład na autolizę.

 

Fermentacja burzliwa mojego RISa 25blg trwała ponad miesiąc, przelałem do drugiego wiadra, a parę dni temu dałem do niego 50g płatków po bourbonie, po 2 tygodniach będę butelkował. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 8.05.2018 o 12:23, Jankasper napisał(a):

nie, utleni Ci się na maksa, bo tlen nie będzie miał gdzie uciec. nad piwem zawsze powinna być osłona z co2. Po 10 dniach przy tym ekstrakcie to drożdże nawet nie sa w połowie roboty. nie chodzi tylko o zjedzenie cukrów. 

Rozwiń  
 

O, ciekawa opinia. Masz coś na poparcie tej tezy? Mam na myśli oczywiście teorię z utlenieniem. Myślałem że to bezpieczne bo co2 z większym ciężarem, będzie "zalegał" na dole, nad lustrem piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 8.05.2018 o 12:36, verth napisał(a):

Moja sprawa co robię. Moje pieniądze i mój czas. Jak mnie wkurzają takie mędrki, które na pytanie nie potrafią odpowiedzieć merytorycznie i muszą dodać swój komentarz odnośnie niewiedzy rozmówcy i cnoty jego matki...

Rozwiń  

bardzo mało mnie obchodzi co cię wkurza, a jeśli nie dostrzegasz merytoryki w tych komentarzach to tylko potwierdza że nie bardzo wiesz co robisz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.05.2018 o 08:05, tibek napisał(a):

Chyba logiczne, na pierwszej namnożył drożdże. Robienie RISa jako pierwszą byłoby bez sensu :)

Rozwiń  

@tibek potrzymaj mi piwo ;). A tak serio to też ma sens, kwestia dużego startera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przelałem na cichą po 10 dniach, ale zostawiłem rurkę. Piwo odfermentowało do 9 blg. W smaku jest rewelacyjne. Żadnych negatywnych posmaków. Fermentacja w niskiej temp., więc i raczej brak wyższych alkoholi. To tak informacyjnie dla cwaniaków przekonanych, że piwny noob nie powinien się brać za RIS-a wcześniej niż przed 80 warką. 

 

Dziękuję wszystkim tym, którzy udzielili mi merytorycznych porad, a tym walczącym z każdym nowicjuszem polecam wyciągnięcie kija z wiadomej części ciała.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 13.05.2018 o 18:37, verth napisał(a):

Czemu zakładasz, że nie jestem ogarnięty w sensoryce? 

Rozwiń  

Ponieważ osoby ogarnięte sensorycznie mają także dużą wiedzę z zakresy produkcji piwa, bo muszą wiedzieć skąd się wady biorą i jak im zapobiegać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.