Jump to content

22-23.06.2018 - Grodziski Konkurs Piw Domowych

panszpik

Recommended Posts

Kolejna edycja konkursu jak zwykle w czerwcu, zgłoszenia otwierają się za parę dni. Żeby było prościej komplet informacji oraz formularz rejestracyjny online są na dedykowanej stronie: grodziskikpd.org

Kategorie jak co roku:

1) Piwo grodziskie

2) Wariacja na temat grodzisza (tu jedyna zmiana to od tego roku jest zgoda na kettle sour w tej kategorii, bretty z uwagi na bezpieczeństwo i otwarte kadzie zabronione).

Nagrody jak co roku dość atrakcyjne, w tym 2000 pln plus warzenie piwa zwycięzcy na warzelni w Grodzisku ;)

Zgłoszenia są bezpłatne.

P.S. Nie wiem jakim cudem, ale mimo konkursu na liście PSPD od września zeszłego roku informację na piwo.org piszę dopiero teraz. Mea culpa, przejąłem sprawy w kwietniu, najpierw stawiałem stronę ;)

Jest info na stronie konkursu: https://grodziskikpd.org/regulamin-konkursu/

„Wariacja na temat Piwa Grodziskiego”

Kategoria otwarta. Zgłoszone piwo musi wyraźnie nawiązywać do stylu grodziskie. Sędziowie oczekiwać będą wędzoności w aromacie oraz silnego nasycenia. Zarówno barwa jak i cechy sensoryczne są nieokreślone. Wierzymy w kreatywność startujących, zarówno jeżeli chodzi o nachmielenie jak i niestandardowe dodatki.

W składzie powinien znaleźć się pszeniczny słód wędzony drewnem dębowym. Dodatkowo warto rozważyć użycie drożdży grodziskich, choć zastosowanie innego szczepu, o ile zostanie spełniony warunek aromatu kojarzonego z grodziskim, jest dopuszczalne. Wyklucza się zastosowanie dzikich drożdży. Dopuszcza się zakwaszanie w kotle z pomocą bakterii kwasu mlekowego.

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 7,0-16,0 °Blg

Dnia 10.05.2018 o 19:22, Undeath napisał:

Czy porter grodziski dopuszczony jest do kategorii nr 2? Ma 22 blg a nie widzę nigdzie widełek.

Niestety, widełki do 16, czyli trzeba HGB do FESa zrobić ;)

BTW postaram się wyjąć dziś opisy kategorii do podstron, będzie klarowniej :)

• 3 weeks later...

Do finału przeszło 8 piw w kategorii klasycznej i 7 wariacji.

Wczoraj nie odkodowaliśmy próbek, dziś zostaną przekodowane. Jak komuś bardzo zależy bo chce przyjechać lub nie, proszę pytać na priv.

Ale myślę że skończymy finał do 13.00, wtedy mogę podać finalistów publicznie. Wyniki na scenie (live FB jak zasięg pozwoli) są ok. 18.00, więc nawet z CBC można śmiało dojechać ;)

Skończyliśmy, rzucam listę finalistów:

Andrew Becker

Jacek Stachowski

Łukasz Zych

Maciej Palusiński, Joanna Mitek

Robert Gumieniak

Michał Przywecki

Łukasz Nowak

Szymon Pioterek, Mateusz Dworniczek

Sławomir Zakrzewski

Karol Okoń

Konrad Jakubik