Jejski Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Stałem się posiadaczem kolby 1L. Mam kilka pytań jako laik w temacie "sprzęt laboratoryjny". 1 Czy swobodnie mogę nalać zimnej cieczy i wstawić na gaz, jeśli tak to czy od razu na silny. 2 Czy po zagotowaniu mogę chłodzić w zimnej wodzie i czy takie szybkie schłodzenie nie spowoduje pęknięcia. 3 Jak najlepiej myć kolbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 1. nie polecam bezpośrednio na gaz, najlepiej przez płytkę metalową bądź azbestową. 2. Nic nie powinno się stać. 3. tak jak myjemy butelki, szczotka trochę detergentu i już. Kolbę można sterylizować tka samo jak butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Stałem się posiadaczem kolby 1L. Mam kilka pytań jako laik w temacie "sprzęt laboratoryjny".1 Czy swobodnie mogę nalać zimnej cieczy i wstawić na gaz, jeśli tak to czy od razu na silny. 2 Czy po zagotowaniu mogę chłodzić w zimnej wodzie i czy takie szybkie schłodzenie nie spowoduje pęknięcia. 3 Jak najlepiej myć kolbę. to i ja podzielę się moimi doświadczeniami: 1. ja tak robię, nawet bardziej drastycznie bo wrzucam połamane kawałki zamrożonej brzeczki i od razu na gaz, żadnych problemów nie miałem i wszystkie kolby przeżyły, oczywiście na małym gazie 2. spoko, szkoło laboratoryjne przeżyje taki szok, ale.... miałem przykre doświadczenie kiedy kolbę z jeszcze wrzącą brzeczką wstawiłem do gara z zimna woda i wtedy połowa zawartości natychmiast wykipiała, bryzgając dookoła (skończyło sie na lekkich oparzeniach dłoni) 3. szczotka do butelek i wkrętarka wyczyści wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Ja mam kolbę Erlenmeyera 0,5L i właściwie nawet nie wpadłem na pomysł aby od razu w niej przygotowywać brzeczkę pod sterter. Do tej pory przygotowywałem brzeczkę w małym garnuszku i dopiero przelewałem do kolby. Rozumiem, że wszystkie kolby laboratoryjne można na mały ogień stawiać tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Ja mam kolbę Erlenmeyera 0,5L i właściwie nawet nie wpadłem na pomysł aby od razu w niej przygotowywać brzeczkę pod sterter. Do tej pory przygotowywałem brzeczkę w małym garnuszku i dopiero przelewałem do kolby. Rozumiem, że wszystkie kolby laboratoryjne można na mały ogień stawiać tak? ja swoje stawiam (zobaczyłem taką metodę na zagranicznym forum), póki co nic im sie nie stało, a zawsze to roboty i mycia mniej, poza tym kolba świetnie się sterylizuje przez kilka minut gotowania brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 to bardzo zależy z jakiego szkła jest wykonana kolba. Jeśli Quickfit albo Shott Duran to nie ma obaw, ale jeśli to jest coś starszego np termsil albo silvit to byłbym ostrożny ze stawianiem tego bezpośrednio na gaz i bezpieczniej jest grzać przez płytkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Grzeję kolbę Termsila na gazie, nawet dużym, potem bezpośrednio wkładam ją do zimnej wody - nic złego jeszcze się nie wydarzyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 (edytowane) Do wsaczuk Quickfit to nie jest rodzaj mieszanki z jakiej wykonane jest szkło laboratoryjne, od której zależy wytrzymałość, tylko nazwa systemu, w którym poszczególne elementy aparatury można łączyć klipsami... :rolleyes: Schott Duran to z kolei nazwa firmy,która wykonuje aparaturę laboratoryjną z różnych typów szkła, o bardzo różnych parametrach... :rolleyes: ,ale jest też linia duran. Termisil to też nazwa firmy jednakże mają brand, linię produktow "Termisil" i jest to szkło borokrzemowe, odporne na raptowne schładzanie czy ogrzewanie (szok termiczny)... Ze szkłem silvit się nie spotkałem. A tu są rodzaje szkła, niestety tylko podstawowe. http://www.szklo-laboratoryjne.net/materialy/rodzaje-szkla-wedlug-skladu-chemicznego/ IMO Jejski możesz na luzie grzać i chłodzić, nic nie powinno się dziać, na studiach robiliśmy takie rzeczy ze zwykłym szkłem (BK),że nie sądzę,żeby coś się zadziało z Twoim tylko przy grzaniu i schł adzaniu. Edytowane 18 Kwietnia 2010 przez BaronVonZuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Po kilku warkach muszę stwierdzić że kolba to bardzo pożyteczny gażet w browarze domowym! Samo gotowanie i chłodzenie brzeczki jest bezproblemowe, acz trzeba troszkę uważać żeby za mocno nie gotować bo może wykipieć. Bardzo istotna jest możliwość energicznego mieszania startera bez rozlewania. Następnym bajerem będzie mieszadło magnetyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 a powiedz Jejski czym zatykasz kolbę do robienia startera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Folia aluminiowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 to trochę utrudnia dostęp tlenu. Jak będziemy następnym razem gadać na skypie to pokaże Ci jak zrobić korki jakich się używa przy namnażaniu drożdży w laboratorium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JNT Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 to trochę utrudnia dostęp tlenu. Jak będziemy następnym razem gadać na skypie to pokaże Ci jak zrobić korki jakich się używa przy namnażaniu drożdży w laboratorium. A nie zechciałbyś podzielić się tą wiedzą z ogółem forumowiczów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 chciałbym, ale musiałbym porobić zdjęcia, a do tego potrzebowałbym trzeciej ręki od jakiegoś czasu się noszę ze zrobieniem know-how ale po prostu nie mam jak za bardzo tego zrobić, ale postaram się wygospodarować chwile wolnego, trzecią rękę i to zrobię. Teraz albo mnie nie ma albo jestem zalatany. Dzisiaj jeszcze mam dzień warzenia, właśnie skończyłem i zadałem drożdże, ale muszę jeszcze posprzątać wszystko. A jeszcze mi gdzieś jakaś bakteria wlazła i wylewam wszystkie gęstwy, muszę rozmrozić lodówkę i ją wysterylizować i chyba będę musiał 20 litrów pilsa puścić w kanał bo już mam 30 litrów kwasu piwnego i kolejnych 20 chyba nie przepije... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Kupujesz watę w "rolce", następnie rozwijasz na płaskim, na początku korka robisz zakladkę, dłuzsze boki paska waty również zawijasz do wewnątrz i bardzo ściśle, bardzo mocno zwijasz cały pasek (ok 30 cm - długość zależna od średnicy szyjki kolby) tworząc delikatny stożek... Ot cala filozofia. Pasek waty->początek i boki zagiąć do wewnątrz->ściśle zwinąć-> wsadzić w szyjkę-> luźno przykryć folią alu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Wata nie jest sterylna - przynajmniej tak mi mówiła Pani w aptece Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 ale gotując zatkaną nią kolbę, para z gotowanego startera ją sterylizuje. Można też w szybkowarze ale trzeba folią zatkać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Wata nie jest sterylna - przynajmniej tak mi mówiła Pani w aptece Sterylna w 100% nie jest, ale jeśli jest czysta na tyle by bezpiecznie można ją było nakładać na ranę, to moim zdaniem czytość ta jest na tyle wystarczająca by nadawała się do naszych potrzeb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 ale gotując zatkaną nią kolbę, para z gotowanego startera ją sterylizuje. Można też w szybkowarze ale trzeba folią zatkać Dokładnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 ale jeśli jest czysta na tyle by bezpiecznie można ją było nakładać na ranę, to moim zdaniem czytość ta jest na tyle wystarczająca by nadawała się do naszych potrzeb. No ja tam bym na ranę jej nie zakładał. I to nie ze względu na ewentualne zarazki, ale z powodu problemów z jej usunięciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 (edytowane) Podłączę się pod wątek, bo też powoli dojrzewam do mieszadła i ew. kolby. Pytania: 1. Lepsza kolba z wąską czy szeroką szyjką? Szeroka jest jeszcze taka, ale zero opisu. 2. Czy taką kolbę można postawić i podgrzewac na płycie grzejnej? I przy okazji: 3. Jakiej długości rdzenie do mieszadła używacie? 2cm? 4cm? Dłuższe? 4. Czy gotowanie takiego rdzenia razem z brzeczką nie spowoduje jego rozmagnesowania? 5. I na koniec chyba banalne: Jak wyjąć rdzeń po namnożeniu drożdzy? Edytowane 29 Grudnia 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 1. to kwestia gustu, ja mam wąską i szeroką i używam tej szerokiej. Łatwiej mi ekstrakt wrzucić. 2. lepsza jest sterylizacja w szybkowarze. 3. Mam kilka mieszadeł mogę Ci je podrzucić przy okazji 4. nie 5. ja przelewam z kolby do fermentora tak żeby mieszadło zostało w środku. Są specjalne wędki teflonowe z magnesem na końcu do wyławiania magnesów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 5. I na koniec chyba banalne: Jak wyjąć rdzeń po namnożeniu drożdzy? Wyciągasz małym magnesem - po ściance. Albo wlewasz starter przytrzymując rdzeń na dnie magnesem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Podłączę się pod wątek, bo też powoli dojrzewam do mieszadła i ew. kolby.Pytania: 1. Lepsza kolba z wąską czy szeroką szyjką? Szeroka jest jeszcze taka, ale zero opisu. 2. Czy taką kolbę można postawić i podgrzewac na płycie grzejnej? I przy okazji: 3. Jakiej długości rdzenie do mieszadła używacie? 2cm? 4cm? Dłuższe? 4. Czy gotowanie takiego rdzenia razem z brzeczką nie spowoduje jego rozmagnesowania? 5. I na koniec chyba banalne: Jak wyjąć rdzeń po namnożeniu drożdzy? ad 1 posiadam taką - brak uwag ad 2 można ad 3 rdzeń mieszadła zależy od długości magnesu pod kolbą - rdzeń musi być krótszy ad 3 nie spowoduje ad 4 można wyciągnąć posługując się dodatkowym silnym magnesem, przykładając go do ścianki i przesuwając w raz z rdzeniem do wylotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Dzięki za odpowiedzi. Miałem już składać zamówienie w labglass, ale poczekam parę dni i sprawdzę jeszcze labosklep, bo tu się powinien udać odbiór osobisty. Wiktor: jeśli nie będzie mieszadełek w laboskleb to się zgłoszę. Dzięki. josefik: Ad 1 napisałeś że "posiadasz taką"? Ale którą? Tą z szeroką szyjką bez opisu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się