Pafio Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 Planuje uwarzyć AIPA w stylu Atak Chmielu z pinty, Producent podaje taki skład: Skład: woda, słody jęczmienne Weyermann®: pale ale, melanoidynowy, Carahell®, Carapils®, chmiele (USA): Citra®, Simcoe®, Cascade, Amarillo®. drożdże Safale™ US-05 myślałem o takim zasypie: 2 kg Pale Ale 0,5 kg melanoidynowy 0,5 kg Carahell® 0,5 kg Carapils® I Chmielenie: 20 g Simcoe 60 min 15 g Citra 40 min 20 g Cascade 15 min 20g Amarillo 5 min 20g Citra 0 min IBU wychodzi mi w kalkulatorze 69 jak podaje producent, ale czy taki zasyp i chmielenie do piwo podobne smakowo, czy coś byście zmienili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 21 minut temu, Pafio napisał: 2 kg Pale Ale 0,5 kg melanoidynowy 0,5 kg Carahell® 0,5 kg Carapils® 1,5 kg specjalnych to zdecydowanie za dużo. 0,5 kg łącznie to już sporo. Będzie słodki ulep. 24 minuty temu, Pafio napisał: Chmielenie: 20 g Simcoe 60 min 15 g Citra 40 min 20 g Cascade 15 min 20g Amarillo 5 min 20g Citra 0 min Na 40 minut zbędne. Gdzie chmielenie na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafio Opublikowano 13 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 40 min dalem bo IBU wychodziło za male.Na zimno nigdy nie próbowałem, co polecasz? Wysłane z Xperia XA1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 25 minut temu, Pafio napisał: 40 min dalem bo IBU wychodziło za male. To dodawaj na 60 minut, aby wykorzystać 100% potencjału goryczkowego. 28 minut temu, Pafio napisał: co polecasz? Nie próbować robić klona Ataku, bo na 90 procent się to nie uda. Zbyt wiele zmiennych. Polecam Ci za to zapoznać się dokładnie z opisem stylu, sposobami chmielenia i fermentacji AIPA i spróbowania jakiegoś prostego i sprawdzonego przepisu. Polecam ten ARTYKUŁ kolegi @Oskaliber. Przeczytasz, to inaczej spojrzysz na swój post. Co do zasypu. Mi przypadł do gustu taki: Pilzneński/ Pale Ale 85% Pszeniczny 10% Karmelowy 5% TUTAJ nasz link do notatek Czesława Dziełaka i jego zwycięzkiej AIPA. Może się zainpirujesz. Poczytaj, a później pytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Ale atak chmielu/karmelu jest właśnie taki karmelowy. Swoją drogą jest to bardzo gówniana aipa, właśnie przez ten karmel. Zasyp dałbym: 3 kg pale ale 0,25 melanoidynowy 0,25 carahell 0,25 carapils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Godzinę temu, Henx napisał: 0,25 melanoidynowy Ja bym tego słodu dał zdecydowanie mniej, jest bardzo "agresywny"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 1 godzinę temu, Henx napisał: bardzo gówniana aipa, Spróbuj Biedronkowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 11 godzin temu, Gawron napisał: Spróbuj Biedronkowej To jest taka? 11 godzin temu, Jancewicz napisał: 13 godzin temu, Henx napisał: 0,25 melanoidynowy Ja bym tego słodu dał zdecydowanie mniej, jest bardzo "agresywny"... Ja to wiem, Ty to wiesz, sporo osób to wie, ale chyba Ziemowit F. nie fo końca Pamiętaj że autorowi tematu chodzi o klon Ataku karmelu, a nie o fajną Aipę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Dnia 13.05.2018 o 14:48, Pafio napisał: Planuje uwarzyć AIPA w stylu Atak Chmielu z pinty, nie napisałeś ile litrów chcesz z tego zasypu/chmielu... jak 10 to całkiem ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się