INTseed Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Dlaczego?Miesza się trochę to co masz na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 14 minut temu, INTseed napisał: 2 godziny temu, Gawron napisał: Dlaczego? Miesza się trochę to co masz na dnie. Opadnie. Ja latam z wiadrami dookoła domu z kotłowni do kuchni i jest ok. Byle kranika nie uszkodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsallah Opublikowano 23 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Informacyjnie tylko: Po kolejnym tygodniu leżakowania w butelkach, otworzyłem wczoraj jedną, żeby spróbować, czy coś się zmieniło z moim bursztynowym ale z brewkitu. No i się zmieniło! Owocowy aromat zniknął (nie pojawiło się na jego miejsce nic konkretnego, więc ciężko coś obecnie powiedzieć o aromacie), a jeszcze ważniejsze rzeczy zadziałały się ze smakiem piwa: wysokie wysycenie zniknęło i obecnie nagazowanie jest typowe dla lekkiego piwa, a nie dla napoju gazowanego, ponadto doszło "ciała" - piwo nie jest już takie wodniste. Wciąż nie jest to pyszne piwo, ale jest już pijalne (spodziewałbym się takie piwko zastać lany z kija w jakiejś melinie z dala od cywilizacji jako "lokalny produkt" :D). Także ten...chyba jednak (poza może zbyt wysoką temp. fermentacji) niczego nie schrzaniłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsallah Opublikowano 23 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Żeby już nie pisać gdzie indziej - robiłem wczoraj FFT (po 3 dniach) brzeczki z drugiej warki (piwo ma ekstrakt początkowy 21 Blg) i wyszło mi, że odfermentuje mi tylko do do 10 Blg - czy to w ogóle możliwe? Pomiar na pewno przeprowadziłem dokładnie, ale nie wierzę, że niżej nie zejdzie. Oczywiście mam tu obawę o granaty, czy ktoś coś...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Pomijając zasadność zasypu: kilo karmelu, kilo barwiącego, 250 g palonego, 250 g czekoladowego, to poczekaj 3 tygodnie, wtedy pobierz próbkę z fermentora i zobaczysz co jest. Ja bym przed upływem miesiąca nawet nie zaglądał do takiego piwa i nie wyciągał wniosków z niczego po drodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsallah Opublikowano 23 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 OK, dzięki za radę. P.S. Ależ nie pomijaj uwag nt. zasadności zasypu. Ja się dopiero uczę, trochę po omacku, choć akurat w kwestii doboru słodów wzorowałem się na konkretnym piwie, gdzie użyto podobnych składników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 2 minuty temu, Marsallah napisał: użyto podobnych składników W takich samych ilościach? Powiem ci, że 3,5 kg specjalnych to grubo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsallah Opublikowano 23 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Pewnie mniej Wychodzi na to, że specjalne/dodatki stanowiły tam 14% zasypu, czyli w moim przypadku byłoby to...1,2 kg. Aha, czyli o to chodzi :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 (edytowane) 30 minut temu, Marsallah napisał: Ależ nie pomijaj uwag nt. zasadności zasypu Pomijam, bo nie pytasz o zasyp tylko o odfermentowanie. Kilo karmelu to bardzo dużo, może nawet za dużo (ok.12%). Kilo barwiącego natomiast to dużo za dużo (także ok.12%). Palony i czekoladowy na moje oko ok (jakieś 3%). Jest chyba taka zdroworozsądkowa zasada, żeby na początku dawać mniej i sprawdzać czy się trafiło. W jednej fajnej książce znalazłem taki genialny w swojej prostocie sposób na układanie bazowych receptur: Cytuj To help get your creative juices flowing, here is a rough approximation of basic recipes for the common ale styles assuming a 5 gal. (19 L) batch: • pale ale—base malt plus a half-pound (225 g) of caramel malt • amber ale—pale ale plus another half-pound (225 g) of dark caramel malt • brown ale—pale ale plus a half-pound (225 g) of chocolate malt • porter—amber ale plus a half-pound (225 g) of chocolate malt • stout—porter plus a half-pound (225 g) of roast barley Czyli patrząc na styl bazowy (stout) bierzesz 5 kilo wędzonego, 225 g jasnego, 225 g ciemnego karmelowego. 225 g słodu czekoladowego i 225 g palonego jęczmienia. Dodajesz do tego płatków owsianych (ja wziąłbym jedną paczkę bo jestem leniwy) i po wrzuceniu tego do jakiegoś programu/ arkusza zobaczył czy muszę podbić kolor barwiącym i dał go kilkadziesiąt - sto kilkadziesiąt gramów. Smacznego piwa, najwyżej będziesz je spijał dopiero w przyszłe wakacje Ilość gęstwy wyliczyłeś jakoś czy dałeś wszystko co miałeś? Edytowane 23 Maja 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsallah Opublikowano 23 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 18 minut temu, zasada napisał: Ilość gęstwy wyliczyłeś jakoś czy dałeś wszystko co miałeś? Wyliczyłem za pomocą excelowego kalkulatora, który znalazłem gdzieś w necie, pewnie na forum. Wyszło 450 ml (19 Blg/20 l/gęstwa 4-tygodniowa) i tyle mniej więcej dałem. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się