warchlaczek Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Cześć, Nabyłem w ostatnim czasie witrynę chłodniczą, niestety jednak jej wymiary (35x50x130cm) uniemożliwiają mi umieszczenie w niej standardowych 30l fermentorów i muszę zastanowić się nad innym rozwiązaniem. Używał ktoś może kanistrów 25l? Niby dopuszczone są do kontaktu z żywnością i alkoholem, jednak mycie ich może być problematyczne. Może macie jakieś inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Wszystko fajnie, ale na jaki wymiar nie wchodzi ?;) podejrzewam , że głębokość. Sprawdź może, czy PET kegi by Ci weszły. Albo po 2 małe wiadra z castoramy. Od razu masz możliwość testowania różnych opcji drożdży i chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warchlaczek Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 35 szerokość, 50 głębokość i 130 wysokość. Pokrywa ma 36-37 cm średnicy więc nie ma szans żeby to wcisnąć. Przyzwyczaiłem się do robienia ~25l warek, póki co PET keg wydaje się być najlepszą opcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 9 godzin temu, warchlaczek napisał: 35 szerokość, 50 głębokość i 130 wysokość. Pokrywa ma 36-37 cm średnicy więc nie ma szans żeby to wcisnąć. Przyzwyczaiłem się do robienia ~25l warek, póki co PET keg wydaje się być najlepszą opcją. Są jeszcze Fast fermenty, one mają inną szerokość, ale to już droższa zabawa. Ja posiadam wiadra 30 litrów, które są smukłe i przez to wysokie, ale głównie służą mi do przechowywania w nich słodów. Są to wiadra po karmelu E150b z jednej firmy produkującej tutaj żywność Możesz poszukać bezpośrednio też u producenta: https://www.jokey.com/fileadmin/user_upload/Downloads/pdf/Jokey_Produkt_Katalog_PL.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 (edytowane) Fermentuję w kanistrach 25l. Fakt, jest trochę zabawy z myciem. Ja też nie mam innego wyjścia, mała lodówka. Z czyszczeniem radzę sobie tak: Nie przekraczam 22 l, tak żeby po napowietrzeniu piana nie brudziła obszaru uchwytu (trudno tam umyć). Trzymam niskie zakresy temperatur. Mycie. Po zlaniu piwa wypłukuje resztki drożdży wodą, później ostre płukanie z PBW Five Star, wtedy już udaje się usunąć większość zabrudzeń. To co zostało czyszczę samoróbkowym czyścikiem (przycięty zmywaczek gąbkowy z wszytym magnesem neodymowym). Na koniec: oxi Edytowane 29 Maja 2018 przez ChmielowyAli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Może mniejsze wiadro załatwi sprawę to po prawej ma dokładnie 25 l, używam go do cichej na dole lodówki (średnica u góry 33cm), a na górze umieszczam 33 l do burzliwej. Kupiłem tu http://allegro.pl/pojemnik-fermentator-25l-do-wina-piwa-cydr-i7038477738.html warchlaczek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warchlaczek Opublikowano 29 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 (edytowane) @330ml Jaka jest wysokość tego wiadra? Póki co wydaje się to być najlepsza opcja, byłoby super gdyby do środka udało się upchnąć 3 fermentory. Kanistry odpuszczę, za duża szansa że coś w uchwycie zostanie i zepsuje warkę, wiadro jest zdecydowanie bardziej poręczne. Cena fast fermenta, faktycznie odstrasza, narazie skupiam się na wszystkim co ma zapewnić grzybkom jak najlepsze warunki do pracy Muszę podpytać się jeszcze w pobliskich piekarniach czy nie mają czegoś na zbyciu Edytowane 29 Maja 2018 przez warchlaczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 (edytowane) 41cm, ale ma tylko 25 litrów pojemności Edytowane 29 Maja 2018 przez 330ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 O pet kegi można też pytać w knajpach z kraftem. Generalnie to wyrzucają.. Ale wiadra niestandardowe to w sumie najlepsza opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 Jakiś czas temu zastanawiałem się jak upchać w mojej lodówce dodatkowe wiadro (mam 3, a jestem zachłanny i chciałem 4 ). Wpadł mi pomysł na takie prostokątne pojemniki na różne pierdoły z castoramy czy innego marketu. Są w różnych wymiarach i wykorzystuje się więcej miejsca w lodówce. Coś tego typu: https://www.castorama.pl/produkty/urzadzanie/przechowywanie/pojemniki-i-kartony/pojemniki-techniczne/skrzynka-obrotowa-nastawna-form-30-l-z-pokrywa-chabrowa.html Koniec końców pomysł nie doszedł do skutku także nie dowiadywałem się jak ten plastik ma się do żywności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiatek75 Opublikowano 23 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 czy ktoś może doszedł do jakiejś metody bo niestety brakuje z 2-3 cm na wysokość i tak samo na szerokość podobnie... wiec wiadro 25 jest za wysokie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się