Jump to content

zapomniałem do jakiego przepisu kupiłem słód


antałek

Recommended Posts

Cześć,

Jak w temacie. Kupiłem kilka słodów jakiś czas temu z myślą zrobienia "jakiegoś konkretnego" piwa. Niestety odłożyłem temat na kilkanaście miesięcy i nie pamiętam jaki to był przepis. Może napiszę co mam: pszeniczny 3 kg, carahell 0,5 kg, monachijski 1 kg, pale ale 5 kg, pilzner 2 kg, wiedeński 0,5 kg i drożdże dolnej fermentacji saflager w34/70. Może ktoś z Was podpowie mi co z tego uwarzyć? Robiłem już kilka warek, więc jakieś podstawy mam. Jednak ostatnio jakoś nie miałem czasu na warzenie i odłożyłem temat. Szkoda mi tych słodów, może by je jakoś wykorzystać?

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, antałek napisał:

Cześć,

Jak w temacie. Kupiłem kilka słodów jakiś czas temu z myślą zrobienia "jakiegoś konkretnego" piwa. Niestety odłożyłem temat na kilkanaście miesięcy i nie pamiętam jaki to był przepis. Może napiszę co mam: pszeniczny 3 kg, carahell 0,5 kg, monachijski 1 kg, pale ale 5 kg, pilzner 2 kg, wiedeński 0,5 kg i drożdże dolnej fermentacji saflager w34/70. Może ktoś z Was podpowie mi co z tego uwarzyć? Robiłem już kilka warek, więc jakieś podstawy mam. Jednak ostatnio jakoś nie miałem czasu na warzenie i odłożyłem temat. Szkoda mi tych słodów, może by je jakoś wykorzystać?

Pozdrawiam

Najprosciej mozesz zrobic:

5kg pale + 1 kg monacha ( lub mniej monacha) i masz zasyp pod East Coast IPA

2kg pilsa + 3 kg pszenicy + 0,5 wiedenskiego - i masz baze pod pszenice

carahell jest chyba delikatnym karmelem wiec mozesz sypnac go troche do pierwszego piwa. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, antałek napisał:

Szkoda mi tych słodów, może by je jakoś wykorzystać?

Biorąc pod uwagę drożdże to obstawiam, że w planach był jakiś mega koźlak. Ale w tych temperaturach to bez lodówki nic z nich nie ogarniesz.

Jakie masz chmiele na stanie?

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za pomoc i zainteresowanie tematem. To był przepis z forum, nie z wiki. Na pewno w ten zestaw wchodził pale ale, monachijski, carahell i pszeniczny. Do tego były saflagery. Reszta, czyli pils, i wiedeński to jakieś resztki po warkach. To był jakiś chodliwy przepis, cieszący się dużą popularnością na forum. Chmiele mam takie: lubelski, perle i żatecki.

Link to comment
Share on other sites

22 minuty temu, antałek napisał:

Na pewno w ten zestaw wchodził pale ale, monachijski, carahell i pszeniczny. Do tego były saflagery.

Według brewers friend z tego zasypu (pale ale 5 kg, pszeniczny 3 kg, monachijski 1 kg, carahell 0,5 kg) wychodzi 25 litrów piwa o BLG rzędu 19 mieszczącego się tym samym w następujących stylach: Doppelbock, Weizenbock, Belgian Specialty Ale, Fruit Beer, Spice, Herb, or Vegetable Beer, Holiday/Winter Special Spiced Beer, Other Smoked Beer, Wood-Aged Beer, Specialty Beer. Patrząc na posiadane drożdże tylko doppel i weizenbock wchodzi w grę.

Zatem jeśli masz warunki temperaturowe na dolniaka to z pilsa i wiednia zrób 10 litrów małego piwa na rozruszanie drożdży a potem na gęstwie tego koźlaka.

Albo dokup drożdże, które pracują w temperaturach jakie masz i zrób podobnie - rozbujaj na cienkuszu i całą gęstwę daj to tego dużego piwa - dodaj przypraw i będzie bożonarodzeniowe jak ta lala.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.