akoss3 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Czy ktoś z was robił zacier ze słodu na bimner/whisky? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Teraz, akoss3 napisał: Czy ktoś z was robił zacier ze słodu na bimber/whisky? Z tego za zaobserwowałem na tym forum po 5-6 latach bytności, to nie rozmawia się tutaj o czynach prawem wzbronionych gdyż potem administrator musi ujawniać IP "panu porucznikowi Sieradzkiemu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Na wlasny uzytek chyba jest dozwolone czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porman Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Niestety destylacja alkoholu w jakiejkolwiek formie bez odpowiednich zezwoleń jest w tym kraju nielegalna Prawo nie przewiduje również produkcji "regionalnej", "tradycyjnej", "na własny użytek" itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 9 minut temu, akoss3 napisał: Na wlasny uzytek chyba jest dozwolone czy nie? Nie.http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/867137,bimbrownia-w-domu-czy-w-polsce-mozna-na-wlasny-uzytek-produkowac-alkohol.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 W sumie pytanie jest strikte o zacier Więc można na nie bez obaw odpowiedzieć. Myślę, że rady o samej destylacji podpadają pod ustawę, a czym się właściwie będzie różniło wyprodukowanie "zacieru" od samego piwa albo wina? Dopóki się tego nie puszcza na maszynę dalej spełnia to normy. Ja sam nie robiłem takiego zacieru ale na branżowych forach związanych z tematem jest kilka przepisów. Polecam użyć za to drożdży piwnych a nie typowo bimbrowych bo jaki produkt przed taki produkt po uszlachetnianiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Zakazany temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Rozmawiac mozna na ten temat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porman Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 No to jak można to się wypowiem Możesz zrobić zacier w całości z jęczmienia, będziesz miał wtedy 'single malt'. Możesz też dodać inne składniki zawierajace skrobie (ryż, płatki, grys kukurydziany, dowolne inne zboża etc.) a enzymy zawarte w jęczmieniu powinny sobie poradzić z rozłożeniem skrobi na cukry fermentowalne. Proporcje słodu do reszty to już kwestia dyskusyjna - jednym z powszechniejszych jest 1 część słodu jęczmiennego na 5 części kukuryczy (grysku kukurydzianego). Zacierasz to normalnie jak każde piwo - 60-70C. Tylko musisz zacierać znacznie dłużej, bo proporcja enzymów do skrobu jest znacznie niższa. No i musisz skleikować kukurydzę Fermentujesz drożdżami jakie ci pasują, ale jak pisano powyżej, im lepszy produkt bazowy ty mlepszy finalny. Odradzam serdecznie wszystkie turbo wynalazki - pachną jak zmywacz do paznokci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się