Igorrodz Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Elo Nastawiłem cydr, 4l soku z Biedronki (Riviva) plus 200ml zaparzonej z trzech torebek herbaty miętowej. Drożdże do wina białego z Castoramy plus odżywka kombi. Z doświadczenia wiem, że drożdże zjedzą cukier do zera i cydr będzie mega kwaśny... znaczy się wytrawny... I teraz moje pytanie - jak dosłodzić, aby był on półsłodki a najlepiej słodki? Wiem, że mogę dodać ksylitolu, 10-12g na butelkę 0,5l co da mi porządany efekt. Ale w domu mam stewię w tabletkach. Ile tabletek stewii dać na butelkę 0,5l aby cydr był słodki? Druga sprawa to nagazowanie - czy 6g cukru stołowego na 0,5l to ilość ok? Nie będzie granatów? Lubię spore nagazowanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donicjusz Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 (edytowane) Cześć. Ja swojego czasu robiłem piwo dla kobiet od Zbyszka T z tego linku i piwo zaraz po przefermentowaniu było mega wytrawne że tak ujmę... na 1 butelkę dawałem 2 tabletki stewii kupionej w tesco, a nie lubię zbyt słodkich piw, i było dla mnie w sam raz, więc jeśli lubisz słodkie możesz dać np: 3 a może więcej.. Jeśli chodzi o nagazowanie to napiszę tak: ja daję 165 gramów cukru na 23-24 litry piwa i granatów nie zaobserwowałem ( 165/24= 6,8g na 1L) Pozdrawiam Edytowane 21 Czerwca 2018 przez donicjusz Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 (edytowane) Stewia niestety pozostawi posmak, jakbyś słodzikiem syntetycznym dosładzał, taki nieco lukrecjowy, a bardziej jak leki jakieś albo tania Cola z dyskontu. Jak w cydrze wylezie, to będziesz miał ni to do picia (ohyda) ni to do odkamieniania zlewu (za mało kwaśne). Czyli grzech jabłka tak psuć. Brat dosładzał Ksylitolem i to jest świetne rozwiązanie, bo możesz zrobić od słodkawego do ulepka, bez wpływu na aromat. Edytowane 21 Czerwca 2018 przez c64club Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 43 minuty temu, donicjusz napisał: ( 165/24= 6,8g na 0.5L) za szybko liczenie skończyłeś 6,8 g na 1 litr, czyli 3,4 g na butelkę 0,5 litra donicjusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Stewia jak komuś nie przeszkadza to ja podziwiam ale nie zachęcam do naśladowania. Bo albo jest za mało słodkie i lekko paskudne, albo jest już trochę słodkie ale obrzydliwe. Żadnych stanów pośrednich przy zastosowaniu stewii nie stwierdziłem. Na szczęście ja robiłem testy z herbata i nie żadne piwo nie ucierpiało Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donicjusz Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Mibor racja tak to jest po paru piwkach, oczywiście swojej roboty...:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studzin Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 W internetach polecają erytrol. Podobno najmniej wpływa na posmak, ale przy większych ilościach czyści jelita. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Nie stwierdziłem właściwości czyszczących. Albo jestem odporniejszy albo nie doszedłem do "większych ilości". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 też ostatnio robiłem cydr. Użyłem ksylitolu bo czytałem, że stewia nie do końca się sprawdza. Jeśli zainwestujesz w ksylitol to polecam m.in. 5 gr na 0,5 czyli 10 gr na litr. Mój cydr był na tym samym soku z Biedry (drożdże gęstwa us05) zjechały do 0 i smak bardzo bardzo wytrawny. Pobawiłem się trochę i do każdej butelki z osobna dodawałem różne ilości gr ksylitolu. Jak dla mnie 5gr na 0,5l było idealnie przełamana wytrawność poniżej 5 raczej nie polecam. Natomiast osoby lubiące bardziej słodkie napoje były zadowolone z butelek zawierających 10-12 gr czyli masz 20-24 gr na 1 litr ksylitolu. I tutaj trzeba coś wypośrodkować. Jeśli chodzi o nagazowanie to zastosowałem 4 gr cukru na 0,5 czyli 8gr na 1l było ok. 11 godzin temu, Igorrodz napisał: Nie będzie granatów? bez granatów - Cydr był bardzo dobrze nagazowany. Pozdro Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karmelsik Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Dnia 21.06.2018 o 22:40, xcynix napisał: Stewia jak komuś nie przeszkadza to ja podziwiam ale nie zachęcam do naśladowania. Bo albo jest za mało słodkie i lekko paskudne, albo jest już trochę słodkie ale obrzydliwe. Żadnych stanów pośrednich przy zastosowaniu stewii nie stwierdziłem. Na szczęście ja robiłem testy z herbata i nie żadne piwo nie ucierpiało Nic dodać nic ująć. Lepiej bym tego nie opisał. Przeszukuję temat bo w zeszłym roku część cydru posłodziłem stewią i było okropne. Szukam alternatywy na obecny sezon w związku z tym moje pytanie: Ten ksylolit faktycznie smakuje tak samo jak cukier? Wyczytałem gdzieś, że nieprzyzwyczajony organizm może go na początku źle tolerować - jakieś doświadczenia u innych? Przyszedł mi alternatywny pomysł do głowy. Gdyby w odpowiednim momencie przerwać fermentację przez ubicie drożdży, w jaki sposób mógłbym nagazować cydr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muran Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Syfon? Są drożdże do półsłodkich cydrów, w tym roku jadę na wytrawno, więc nie używam, ale rok temu sprawdzały się raczej nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kombinator Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 10 godzin temu, karmelsik napisał: Ten ksylolit faktycznie smakuje tak samo jak cukier? Nie tak samo, ale podobnie. Stosuje się go 1:1 jak cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Jest jeszcze erytrol który jest podobny do ksylitolu, ale podobno nie powoduje sraczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kombinator Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 3 godziny temu, koval_blazej napisał: Jest jeszcze erytrol który jest podobny do ksylitolu, ale podobno nie powoduje sraczki. Problem ze słodzikami jest taki, że na pewno część z nich zabija dobre bakterie w naszym żołądku. Co to Erytrytolu to mam zapisaną taką notatkę. "Erytrytol - 0,7 (częściowo wchłaniany przez drożdże), wydalany przez człowieka w 90% z moczem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxy96 Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Słodziłem 8 warek ksylitolem i jest ok. Nikt nie zgłaszał problemów. Fakt, że maksymalnie na pół słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Dnia 25.07.2018 o 22:43, muran napisał: Są drożdże do półsłodkich cydrów, w tym roku jadę na wytrawno, więc nie używam, ale rok temu sprawdzały się raczej nieźle. Ogarnąłem, że redukują one kwas jabłkowy w cydrze, tak do nawet około 40%. Takimi drożdżami są na przykład Maurvin B czy LALVIN 71B studzin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się