mpolak154 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Witam, Przeprowadzaliście może fermentację w otwartych kadziach? Pytam bo nie mam tak dużego pojemnika fermentacyjnego, a gar nierdzewny 50l prawie mieści mi się do lodówki. Wystarczy jak go przykryje pokrywką? Wiadomo że ryzyko zakażenia wzrasta, ale chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was tak robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 7 minut temu, mpolak154 napisał: Witam, Przeprowadzaliście może fermentację w otwartych kadziach? Pytam bo nie mam tak dużego pojemnika fermentacyjnego, a gar nierdzewny 50l prawie mieści mi się do lodówki. Wystarczy jak go przykryje pokrywką? Wiadomo że ryzyko zakażenia wzrasta, ale chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was tak robił Fermentowałem pszeniczne w otwartym fermentorze, dla większych estrów, przez okres burzliwy. Górę zakrylem jałowymi gazami z apteki, bo nie chciałem aby mi tam muszki wleciały. Jedynym efektem ubocznym to był zapach bananów w mieszkaniu ;). Zatem w garnku z przykrywką, też da radę minimalnie podnosząc ryzyko. W lodówce jest więcej bakterii, więc górę warto jakoś zakryć folią i wypsikac od środka starsanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) A jeśli chodzi o lagera, wpłynie to na jego niekorzyść? Tzn jeśli chodzi o smak Edytowane 26 Czerwca 2018 przez mpolak154 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 A jaka masz histerezę temperatur w tej lodowce ? Duze zmiany nie są wskazane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 (edytowane) 18 godzin temu, fotohobby napisał: A jaka masz histerezę temperatur w tej lodowce ? Duze zmiany nie są wskazane... Lodówkę mam podpiętą pod stc1000 a na nim ustawione o,5°C Edytowane 27 Czerwca 2018 przez mpolak154 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Ja bym przykleił pokrywkę szarą taśmą naokoło. No i wypryskac by trza lodówkę czymś konkretnym. Ja pryskam skażonym spirytem. Temperatura przy lagerach np. 10 stopni, histereza 0,5. Ale czujnik przyklejony do fermentora (zgadnij czym ) i zaizolowany jakąś pianką czy gąbką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 (edytowane) W tej chwili mam zaizolowany styropianem i przyklejony zwykłą taśmą izolacyjna do fermentora także lodówka trzyma temperaturę idealnie, nie ma jakichś dużych skoków. Dzięki za pomoc;) Jeszcze jedno pytanie, co będzie lepsze zrobić cichą normalnie poprzez przelanie do drugiego gara, czy pominąć i wlać w kegi? Pytam bo przechodzę niedługo na kegi i zastanawiam się czy jest sens trzymać go na cichej Edytowane 28 Czerwca 2018 przez mpolak154 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się