Jump to content

Fermentacja w otwartej kadzi/garze


Recommended Posts

Witam,

Przeprowadzaliście może fermentację w otwartych kadziach? Pytam bo nie mam tak dużego pojemnika fermentacyjnego, a gar nierdzewny 50l prawie mieści mi się do lodówki. Wystarczy jak go przykryje pokrywką? Wiadomo że ryzyko zakażenia wzrasta, ale chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was tak robił

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, mpolak154 napisał:

Witam,

Przeprowadzaliście może fermentację w otwartych kadziach? Pytam bo nie mam tak dużego pojemnika fermentacyjnego, a gar nierdzewny 50l prawie mieści mi się do lodówki. Wystarczy jak go przykryje pokrywką? Wiadomo że ryzyko zakażenia wzrasta, ale chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was tak robił

Fermentowałem pszeniczne w otwartym fermentorze, dla większych estrów, przez okres burzliwy. Górę zakrylem jałowymi gazami z apteki, bo nie chciałem aby mi tam muszki wleciały. Jedynym efektem ubocznym to był zapach bananów w mieszkaniu ;). Zatem w garnku z przykrywką, też da radę minimalnie podnosząc ryzyko. W lodówce jest więcej bakterii, więc górę warto jakoś zakryć folią i wypsikac od środka starsanem.

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, fotohobby napisał:

A jaka masz histerezę temperatur w tej lodowce ?

Duze zmiany nie są wskazane...

Lodówkę mam podpiętą pod stc1000 a na nim ustawione o,5°C

Edited by mpolak154
Link to comment
Share on other sites

Ja bym przykleił pokrywkę szarą taśmą naokoło. No i wypryskac by trza lodówkę czymś konkretnym.

Ja pryskam skażonym spirytem. Temperatura przy lagerach np. 10 stopni, histereza 0,5.

Ale czujnik przyklejony do fermentora (zgadnij czym :)) i zaizolowany jakąś pianką czy gąbką.

Link to comment
Share on other sites

W tej chwili mam zaizolowany styropianem i przyklejony zwykłą taśmą izolacyjna do fermentora także lodówka trzyma temperaturę idealnie, nie ma jakichś dużych skoków. Dzięki za pomoc;)

 

 

 

Jeszcze jedno pytanie, co będzie lepsze zrobić cichą normalnie poprzez przelanie do drugiego gara, czy pominąć i wlać w kegi? Pytam bo przechodzę niedługo na kegi i zastanawiam się czy jest sens trzymać go na cichej

Edited by mpolak154
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.